Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin aitiopaikalle suunnitellaan isoa hotellia – Norjalaissijoittaja: Hakaniemenranta tuntuu nyt kuolleelta

Jätkäsaareen tornihotellia rakennuttava norjalaisomistaja tähyää toiselle hotellille paikkaa Hakaniemenrannasta.

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl / HS
Norjalaisen sijoittajan uusi hotelli nousisi Hakaniementorin kupeeseen. Kivenheiton päässä on useita muitakin hotelleja.
Norjalaisen sijoittajan uusi hotelli nousisi Hakaniementorin kupeeseen. Kivenheiton päässä on useita muitakin hotelleja. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Hakaniemenrantaan saattaa nousta uusi hotelli, jos norjalaisen hotellisijoittajan Arthur Buchardtin suunnitelmat käyvät toteen. Buchardt havittelee rakennukselle tonttia nykyisen hotelli Hiltonin läheisyydestä.

Buchardtin ensimmäisen Helsingin hotellin rakennustyöt ovat loppusuoralla Jätkäsaaressa. Tornihotelli ja siihen liittyvä kongressikeskus avataan ensi lokakuussa.

Hakaniemeen norjalaisen As Invest -sijoitusyhtiö haluaisi rakentaa ”vihreän” hotellin, jossa on noin 400 huonetta.

”Nyt ei ole kyseessä luksushotelli, vaan moderni 20–65-vuotiaille tarkoitettu hotelli”, kertoo Buchardt, 67, joka omistaa 18 hotellia Pohjoismaissa.

Hotellista tulisi suuri: esimerkiksi viereisten Hiltonin ja Cumuluksen huonemäärät jäävät alle 200:aan.

Buchardt on käynyt jo vuoden ajan keskusteluja Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtajan Anni Sinnemäen ja kaupunkisuunnittelupäällikkö Mikko Ahon ja kiinteistöviraston päällikön Jaakko Staufferin kanssa.

Hän haluaa hotellista ympäristöystävällisen ja energiapihin.

”Aurinkokeräimillä ja maalämmöllä yritettäisiin saada aikaan suurin osa hotellin ja vieraiden tarvitsemasta energiasta.”

Sisustuksessa Buchardt aikoo suosia nuoria suomalaisia muotoilijoita ja tuoda esille suomalaista suunnittelua.

Kaupunkisuunnitteluvirasto valmistelee parhaillaan Hakaniemenrannan ja Merihaan täydennysrakentamista sekä Hakaniemen sillan uudelleen rakentamista. Hotellihanke liittyisi tähän kokonaisuuteen.

Jos hotelli saa Helsingiltä paikan suunnitteilla olevan rantakävely- ja pyöräreitin varresta, sen pohjakerrokseen voisi tulla kahviloita ja muita palveluja, hotellisijoittaja suunnittelee.

”Tavoitteena on luoda uusi olohuone veden äärelle ja saada nyt aika kuolleen tuntuinen paikka eläväksi”, hän kertoo.

Mahdollisen hotellin länsipuolelle suunniteltu vesiallas voisi houkutella veneilijöitä laituriin ja näin tuomaan oman lisänsä tunnelmaan.

”Minusta Hakaniemen torilta pitäisi avautua näkymiä Siltavuorensalmelle”, Buchardt sanoo.

Arkkitehtitoimisto on jo suunnitellut vaihtoehtoja.

”Odotellaan ensin, mitä kaupungin päättäjät sanovat. Näytetään niitä vasta sitten, kun aloitetaan neuvottelut”, hotellisijoittajan hoviarkkitehti Aki Davidsson kommentoi.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) suhtautuu myönteisesti Hakaniemenrannan hotellihankkeeseen.

”Helsingillä on mahdollisuuksia lisätä matkailua samaan tapaan kuin muut pohjoismaiset pääkaupungit ovat jo tehneet ja lisänneet työpaikkoja”, Sinnemäki sanoo.

Hänen mielestään on tärkeää, että ulkomaiset sijoittajat osoittavat uskovansa Helsingin mahdollisuuksiin.

Sinnemäki pitää hyvänä myös sitä, että Hakaniemeen viriäisi uutta elämää.

Kesäkuussa kiinteistölautakunta päättää tontin suunnitteluvarauksesta, jonka jälkeen kaavoitus voisi alkaa.

Mikäli Helsinki on valmis kaavoittamaan yhtiölle tontin, rakennustyöt voisivat alkaa vuonna 2018. Uusi hotelli avattaisiin vuonna 2020.

Sitä ennen, 17. lokakuuta ensi syksynä vietetään Jätkäsaaren Clarion-ketjun hotellin avajaisia.

”Uskon sen vetävän asiakkaita. Jos vielä saatte Helsinkiin Guggenheim-taidemuseon, menestys on taattu teille ja meille”, Buchardt arvioi.

Taidetta, arkkitehtuuria ja muotoilua rakastava Buchardt on vauhdittanut kiisteltyä museohanketta lahjoittamalla varojaan yksityiseen keräykseen.

Museohankkeelle kerätään parhaillaan yksityistä rahaa.

Kävipä Guggenheim-hankkeelle miten tahansa, norjalainen tähyää mahdollisuutta rakentaa vielä kolmaskin hotelli Helsinkiin.

Jos kolmaskin hotellihanke toteutuu, Arthur Buchardt suhaa Oslon ja Helsingin väliä vielä neljä vuotta joka keskiviikko.

”Jos en jaksa, minulla minulla on poika Anders, joka jatkaa”, hän nauraa.

Jukka Gröndahl / HS
Tullinpuomin toimistorakennukseen avautuu Cumulus-hotelli.
Tullinpuomin toimistorakennukseen avautuu Cumulus-hotelli.
Helsinkiin nousee nyt rytinällä hotelleja

Helsinkiin syntyy nyt enemmän hotelleja kuin vuosikausiin. Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran toimitusjohtaja Timo Lappi pitää buumia jopa historiallisena.

”Takana on tietysti vuodesta 2008 alkanut jakso, jolloin elettiin hiljaiseloa. Nyt majoituskapasiteetti kasvaa, koska matkailu kansainvälisenä liiketoimintana kasvaa. Suomeen tulee koko ajan enemmän turisteja, jotka yöpyvät ainakin yhden yön.”

Viime vuonna valmistuivat Restel-ketjun Indigo Bulevardille ja Kämp Groupin Lilla Roberts Kasarmitorin tuntumaan. Indigossa on 120 huonetta ja Lilla Robertsissa 130.

Toukokuussa avautuu Tullinpuomin Cumulus-hotelli, joka on remontoitu vanhaan toimistotaloon Tukholmankadun alkupäässä. Huoneita 11-kerroksisessa hotellissa on yhteensä 188.

Lokakuussa valmistuvat peräkanaa norjalaisen Nordic Choice -hotelliketjun kaksi Clarion-hotellia: Jätkäsaareen ja Vantaan Aviapolikseen. Hotellihuoneita näissä on yhteensä yli 700.

”Nordic Choice on ilmoittanut tavoittelevansa ainakin kymmentä hotellia Suomessa, joten lisää on tulossa. Ulkomaisen pääoman luottamus Suomen matkailuun on hyvä”, Lappi sanoo.

Kämp Group rakennuttaa hotellia Vanhan kirkkopuiston laidalle. Fabianinkadulle on tulossa F6-designhotelli.

”Kauppakeskus Rediin Kalasatamaan pitäisi tulla yksi hotelli ja Keski-Pasilan Triplaan kaksi. Jätkäsaaressa on tontit vielä kahdelle hotellille”, Lappi listaa.

Espoossa valituskierre Westendin Marriott-hotellista ratkesi viime vuonna, mutta hotelliketju ei ole vielä ilmoittanut, eteneekö hanke.

”Valitettavinta on, että yksikin valittaja voi viivästyttää hotellihanketta 3–4 vuotta. Sitten on epävarmaa, toteutuuko hotelli enää ollenkaan”, Lappi harmittelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat