Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmavalokuvaaja Sami Kurikka heittäytyi kyläkauppiaaksi – puolen tunnin matkan päähän Stockmannista

Kirkkonummen Långvik piti huolen, että kylällä säilyy kesäkioski. Tuli pieni ympärivuotinen kauppa, terassibaari ja olohuone.

Kaupunki
 
Pekka Elomaa
Sami Kurikka muutti puolisoineen Kirkkonummelle hieman ennen kymmenvuotiaan Alisa Kurikan syntymää.
Sami Kurikka muutti puolisoineen Kirkkonummelle hieman ennen kymmenvuotiaan Alisa Kurikan syntymää. Kuva: Pekka Elomaa

Kirkkonummi

”Maansiirtoneuvos tulee”, huomaa naisväki. Nils Stjernbergin päässä on Ferrari-lippis, kun hänen Saabinsa rahistelee sorapihalle ja lähestyy terassia.

”Vai sillä lailla. No, tämä on sitten kauppaneuvos”, melkein eläkkeellä oleva kaivinkoneyrittäjä Stjernberg nauraa, osoittaa Sami Kurikkaa ja ostaa tämän myymälästä askin tupakkaa.

Kurikka pitää Kirkkonummen Långvikin kylän mäellä kauppaa nimeltä Långvikin kyläkauppa. 25-neliöinen kauppa ei ole ympäristölleen merkittävä vain siksi, että sieltä saa ruokaa – sitä saa Prismastakin.

”Eihän täältä mene kuin puoli tuntia Stockmannille”, sanoo Ulla Rosendahl. Hän haki tiistaina työmatkallaan kaupasta pussillisen sen nimikkonakkeja, mutta nakitkaan eivät selitä kaupan perimmäistä merkitystä.

Pikemminkin kaupan merkitys tuntuu liittyvän ihmisiin, joita syksyllä kylälle muuttanut Rosendahlkin kaupalla tapaa.

Yksi heistä on Yrsa Westlin-Latomaa, joka siemailee punaviiniä terassin lämpimässä teltassa ja lukee kirjaa paikallisista kohtaloista talvella 1918.

”Meidän auton ratissa on jokin vika, kun auto kääntyy aina tänne”, sanoo Westlin-Latomaa ja tilaa kuin ohimennen Stjernbergiltä laituriurakan.

Kun Långvikin kesäkioski oli kolme vuotta sitten lopettamassa, kyläläiset huolehtivat, että sille löytyy jatkaja. Kurikan ja Marika Lähteen käsissä kioskista tuli ympärivuotinen kauppa, ja laajennus on jo piirretty.

Täällä Porkkalanniemen juuressa lähes kaikki ovat tavalla tai toisella yrittäjiä, koska se on maaseudun tapa. Kaupan ilmoitustaulu heijastaa kylää, jossa kaupungista tihkuva vauraus kohtaa puuhakkaan maaseudun. Tarjolla on mökkitalkkareita, puiden kaatajia ja italialaisia puulämmitteisiä uuneja.

Pekka Elomaa
Micke Nyberg tuntee nurmikot.
Micke Nyberg tuntee nurmikot.

47-vuotias kauppias on tähän mennessä yrittänyt seuraavilla aloilla: asuntoilmoittelu, tuholaistorjunta, lastenvaatteet, peilit, lasit ja viimeksi ilmakuvaus ja yleisölennätys. Ensimmäinen oma firma oli kukkapalvelu.

”Soiteltiin ovikelloja ja laitettiin rouville parvekekukkia Ogelissa.”

Ja nyt on minikauppa.

”Tai gourmet-ravintola”, Helsingin Hakaniemessä syntynyt Kurikka sanoo. ”Långvikin chateaubriand on lihis kahdella nakilla.”

Långvikin kauppaa ei pidä sotkea kaupungin muotipuoteihin lähi- ja luomuruokineen. Kauppa on ympäristönsä ja isäntänsä luomus, jota ei voi monistaa.

Pekka Elomaa
Ensi lauantaina on juhlat.
Ensi lauantaina on juhlat.

Kesällä Kurikka järjestää moottoripyörätapahtuman, onhan hänellä itselläänkin Harley Davidson.

Terassin teltassa katsotaan valoköysien ja kullanväristen pahvikypärien alla urheilua, sillä isäntä on pelannut kiekkoa Karhu-Kissoissa sekä floridalaisessa puulaakisarjassa. Lasten joukkue on Kirkkonummen Salamat.

Teltan seinällä riippuu Malagan jalkapallojoukkueen fanihuivi, ja lautasliinat tarjotaan espanjalaisittain peltisistä annostelijoista – viihtyyhän perhe talvisin Aurinkorannikolla. Viikonloppuisin täällä tarjotaan espanjalaisia tapaksia.

Pekka Elomaa
Alisa Kurikka pitää terassiteltassa seuraa eläkkeelle siirtyneelle yrittäjäpari Yrsa Westlin-Latomaalle ja Hannu Salomaalle.
Alisa Kurikka pitää terassiteltassa seuraa eläkkeelle siirtyneelle yrittäjäpari Yrsa Westlin-Latomaalle ja Hannu Salomaalle.

Toki Kurikka ja Lähde myyvät paikallista perunaa ja porkkanaa sekä lounaskeittoa ja lihajalosteita hirvipaistia myöten, mutta pohjimmiltaan valikoima on tavanomaista, ja leipä Reissumiestä. Suosituin ulosmyyntiolut on kahdeksan tölkin Karhu-pakkaus ja suosituin terassiolut tutun kirkkonummelaisen firman maahantuoma Lasso.

Pyykinpesuainetta löytyy, mutta tuoretuotteita vähemmän, paitsi kesällä. Espressoa ei juuri kysytä. Kalaa kysytään, joten Kurikka osti tällä viikolla huutokaupasta savustimen.

Kyläläisten mukaan kauppa on välttämätön, mutta ainakaan toistaiseksi se ei ole tuottanut omistajilleen voittoa.

”Investoimme kaiken, mitä tulee”, vakavoitunut Kurikka sanoo. Velkaa on otettu. ”Sehän on selvä.”

Pekka Elomaa
”Meillä on periaate, että jos jotain pientä puuttuu, se ostetaan täältä”, sanoo Porkkalanniemellä mökkeilevä opettaja Riikka Sameri.
”Meillä on periaate, että jos jotain pientä puuttuu, se ostetaan täältä”, sanoo Porkkalanniemellä mökkeilevä opettaja Riikka Sameri.

Kohta kaupalle kurvaa taas uusi neuvos, Micke Nyberg kaivuri auton lavalla. Yrittäjä on kohentanut muun muassa Långvikin kylpylän nurmikkoa. Ulla Rosendahlilla on kylpylään kuukausikortti, mutta muuten paikalliset eivät siellä juuri käy.

”Sinne menevät muunlaiset neuvokset”, Stjernberg tuumii. Kylpylävieraita käy sen sijaan joskus kaupassa. Kurikan mukaan he ovat ostaneet muun muassa hammasharjoja.

Pekka Elomaa
Långvikin kauppa on motoristien suosikki. ”Tänne on mukavan mutkainen tie ajaa”, sanoo Arto Heikkinen (oik.) matkalla kylpylän kuntosalilta kotiin. Pyörät kiinnostavat myös Sami ja Alisa Kurikkaa.
Långvikin kauppa on motoristien suosikki. ”Tänne on mukavan mutkainen tie ajaa”, sanoo Arto Heikkinen (oik.) matkalla kylpylän kuntosalilta kotiin. Pyörät kiinnostavat myös Sami ja Alisa Kurikkaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat