Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensimmäisen Uber-tuomion Suomessa saanut valittamassa hovioikeuteen – syyteharkinnassa kymmeniä uusia tapauksia

Luvalliset taksinkuljettajat ja Uber-kuskit ovat Taksiliiton mukaan ”käyneet keskusteluja” tien päällä, mutta fyysisiä yhteenottoja ei ole tiedossa.

Kaupunki
 
Aleksi Tuomola / Lehtikuva
Uber-kyytien tilaaminen hoidetaan mobiilisovelluksen kautta.
Uber-kyytien tilaaminen hoidetaan mobiilisovelluksen kautta. Kuva: Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Viime viikon tiistaina sakkotuomion Helsingin käräjäoikeudessa saanut Uber-kuljettaja on ilmoittanut olevansa tyytymätön tuomioonsa. Jutun puinti saattaa siis jatkua hovioikeudessa.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan 23-vuotiaan tuomitun on toimitettava hovioikeudelle osoitettu valituskirjelmä käräjäoikeuteen 6. toukokuuta mennessä. Jos näin ei tapahdu, muuttuu käräjäoikeuden tuomio lainvoimaiseksi.

Kihlakunnansyyttäjä Jutta Juntunen kommentoi viime viikolla HS:lle, että hänen käsityksensä mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun käräjäoikeus on Suomessa määrännyt Uber-kuljettajalle rangaistuksen luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta.

Espoon käräjäoikeus puolestaan tuomitsi viime perjantaina 34-vuotiaan Uber-kuskin sakkoihin, joten tuomioistuimien linja luvanvaraisen taksiliikenteen kanssa kilpailevien Uber-kyytien suhteen on hahmottumassa.

Yhdysvalloissa vuonna 2009 perustetun Uber-taksipalvelun laillisuudesta on kiistelty useissa maissa. Joissakin maissa, kuten Saksassa ja Ranskassa, Uber on jo todettu laittomaksi.

Uberin toimintaan liittyviä riitoja setvitään eri maiden eri oikeusasteissa, ja yritys on aiempien oikeustapauksien perusteella jatkanut toimintaansa siihen asti, kunnes kaikki lainopilliset porsaanreiät on saatu tukittua.

Suomessa Uber-toiminta keskittyy pääkaupunkiseudulle. Se näkyy myös Helsingin syyttäjänvirastossa syyteharkinnassa olevien tapausten määrässä: vireillä on noin 70 Uber-kyyteihin liittyvää juttua.

Syyteharkinnassa olevien tapausten määrästä uutisoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

Kihlakunnansyyttäjä Jaakko Tapala Helsingin syyttäjänvirastosta kertoo saaneensa pöydälleen 46 tapauksen ”paketin”. Ainakin kaikissa näissä tapauksissa kyse on siitä, että Uber-kuljettaja vastustaa poliisin antamia sakkoja.

”Nämä ovat viime marras–joulukuulta, pikkujoulukaudelta”, Tapala kertoo.

Helsingin poliisi sakotti kymmeniä Uber-kuskeja pikkujoulujen puhallutusten yhteydessä. Pikkujoulukausi on tunnetusti aikaa, jolloin taksitolpilla kiemurtelee vuoden pisimmät jonot.

Tapala arvioi, että Uberin ennakkotapausluonteen vuoksi ensimmäinen käräjäoikeuden päätöksestä tehty valitus voi edetä herkästi hovioikeuteen. Ei ole mahdotonta, että asiaa käsiteltäisiin korkeimmassa oikeudessa asti.

Vaikka ensimmäiset Uber-tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia, on Suomen Taksiliitto tyytyväinen linjaan, joka näyttäisi olevan rakentumassa tuomioistuimissa.

”Olemme tyytyväisiä siitä, että oikeusvaltion periaatteet toimivat”, kertoo Taksiliiton viestintäpäällikkö Sakari Lauriala.

Taksiliitto on vaatinut viranomaisilta väkevää puuttumista luvattoman taksiliikenteen harjoittamiseen. Taksitoiminta on luvanvaraista Suomessa, eli liikenteen harjoittamiseen tarvitaan taksilupa.

Uber-palvelun toiminta perustuu kännykkäsovellukseen, jolla voi hakea maksullisia autokyytejä. Virallisia takseja ei voi tilata Uberin kautta.

Taksiliiton mielestä Uber-toiminta vaarantaa taksiluvan hankkineiden elinkeinon ja kannustaa harmaaseen talouteen.

”Jos alkaisin välittää laitonta työvoimaa esimerkiksi rakennustyömaalle, niin olisiko se vähemmän laitonta sovelluksen kautta hoidettuna?” Lauriala kysyy.

Perinteisillä taksinkuljettajilla ja Uber-kuskeilla ei ole Laurialan tietojen mukaan ollut Suomessa fyysisiin yhteenottoihin asti edenneitä kohtaamisia tien päällä.

”Olen kuullut, että joitakin keskusteluja on ollut. Ei kuitenkaan mitään sellaista kuin esimerkiksi Ranskassa, missä poltettiin autoja.”

Uber herättää keskustelua myös virallisten taksien kyydissä. Laurialan kuulemien havaintojen mukaan asiakkailla ei ole aina selkeää käsitystä taksiluvan hankkineiden kuljettajien vastuista ja velvoitteista sekä alan kulurakenteesta. Kun kuljettaja kertoo alaan liittyvistä yksityiskohdista, voi asiakkaan näkökanta asiaan muuttua.

”Vaikuttaa siltä, että yleisesti harmaalla alueella liikkuva toiminta tuomitaan edelleen Suomessa”, Lauriala toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat