Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppilaat saivat Wilma-viestin kesken terveystiedon tunnin: Vantaa aikoo purkaa Hämeenkylän koulun

700 oppilasta joutuu evakkoon purettavasta koulusta. Historiallisen iso päätös kiristää entisestään kaupungin tiukkaa taloutta.

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Lassi Rinne
Hämeenkylän koulun tyttöjen pukuhuoneen wc:n katto romahti viime kesänä.
Hämeenkylän koulun tyttöjen pukuhuoneen wc:n katto romahti viime kesänä. Kuva: Lassi Rinne

Vantaa varautuu korvaamaan sisäilmaongelmista kärsineen Hämeenkylän koulun kokonaan uudella koulurakennuksella.

Tähän johtopäätökseen ovat päätyneet opetuksesta ja tilankäytöstä vastaavat viranomaiset alkuvuonna tehtyjen kattavien tutkimusten perusteella. Vantaan kaupunginhallitus saa maanantaina eteensä esityksen, jonka mukaan koulu tyhjennetään kesän aikana, oppilaat sijoitetaan väliaikaisiin opetustiloihin ja vanha koulu puretaan.

”Olemme päätyneet tähän ratkaisuun hyvin perusteellisten tutkimusten ja huolellisen harkinnan jälkeen. Aiemmin koulusta luopumiseen ei ollut riittäviä perusteita”, luonnehtii virkamiesesitystä sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth.

Seitsemäsluokkalaiset Jami Lindfors ja Alex Fagerström saivat tiedon koulunsa purkamisesta kännyköihinsä torstaina kesken terveystiedon tunnin.

”Wilmaan tuli viesti, että koulu puretaan ja tilalle rakennetaan uusi”, Fageström kertoo.

Uutinen koulun purkamisesta herätti ristiriitaisia tunteita pojissa, jotka jäivät päivän jälkeen temppuilemaan polkupyörillään tutun koulun pihalle.

”Ehkä jopa vähän synkkä”, Lindfors luonnehtii tunnelmaa. ”Juuri, kun olemme siirtyneet seiskalle, pitää vaihtaa koulua.”

”Mutta kaupunki on tehnyt päätöksen, ei sitä voi muuttaa”, Fagerström sanoo.

Molemmat pojat ovat kertovat saaneensa osansa Hämeenkylän koulun sisäilmaongelmien haitoista. Lindforsia on aivastuttanut ja silmät ovat aristaneet.

”Minulla on sattunut nenään”, Fagerstöm kertoo.

Hämeenkylän koulun opettajista valtaosa on oireillut jo pitkään. Ennen tämän kevään tutkimuksia ongelmien laajuudesta, syistä ja korjausmahdollisuuksista ei ollut sellaista näyttöä, joka Lehto-Häggrothin mukaan olisi oikeuttanut koulusta luopumisen.

Vantaan mittakaavassa 700 oppilaan koulun purkaminen on historiallisen iso päätös. Samalla se kiristää entisestään kaupungin tiukkaa taloutta.

Uusi koulu maksaa arviolta 21,6 miljoonaa euroa, mutta se saataisiin käyttöön aikaisintaan vuosina 2020–2021. Siihen asti Hämeenkylän oppilaille on järjestettävä väliaikaisia opetustiloja, joiden vuosivuokrat ovat 1,4–1,6 miljoonaa euroa.

Ennen kuin koululle edes saadaan rakennettua pitkäaikaiseen käyttöön soveltuvat väistötilat läheiselle Vapaalanaukeen urheilukentälle, oppilaat hajautuvat tilapäisiin opetustiloihin jo ensi syksynä.

Tilaelementtien toimitusajat ovat niin pitkät ja oppilasjoukko niin suuri, että väistötilat ovat paikallaan Vapaalanaukeella aikaisintaan vuoden 2017 keväällä.

Jami Lindfors ja Alex Fagerström odottavat väliaikaiselta koululta eniten sitä, että se sijaitsisi lähellä.

Ensi syksynä alaluokat, eli 1.–3. luokkien oppilaat jatkavat koulunkäyntiä Variston opetuspisteessä aivan purettavan koulun vieressä. Variston tilat on terveystarkastuksessa todettu käyttökelpoisiksi.

Hämeenkylän 4.–6. luokkien oppilaat sijoittuvat Pähkinärinteen koululaisilta vapautuviin pihapaviljonkeihin, kun Pähkinärinteen koulun remontti valmistuu ensi elokuussa.

Seitsemäsluokkalaiset kuten Lindfors ja Fagerström hyödyntävät Martinlaakson koulun, paikallisen nuorisotilan ja kauppaoppilaitos Mercurian tiloja. Kahdeksasluokkalaiset opiskelevat Vantaankosken koulussa ja yhdeksäsluokkalaiset osin Pähkinärinteessä, osin Kilterin koulussa.

Jos kaupunginhallitus hyväksyy maanantaina Hämeenkylän koulun purkamisen, uuden koulun suunnittelu alkaa välittömästi. Maankäytöstä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä sanoo, että uutta koulua suunnitellaan Hämeenkylän koulun tontille.

Uusimpien tutkimustulosten perusteella rakennus olisi ollut vielä korjattavissa, mutta silloin se olisi jouduttu käytännössä purkamaan sisältä päin lattioita ja kattoja myöten. Riski korjausrakentamisen onnistumisesta on niin suuri, ettei virkamiesjohto halua sitä ottaa.

Hämeenkylän koulua on jouduttu korjaamaan useita kertoja vuodesta 2005 lähtien. Vuonna 1970 valmistunut koulurakennus on aikanaan perustettu maavaraiselle betonilaatalle, ja koulu on kärsinyt alapuolelta nousevasta kosteudesta. Etenkin ensimmäisen kerroksen rakenteissa on havaittu mikrobihaittoja.

Tutkimustulosten perusteella sisäilmassa on paljon epäpuhtauksia ja myrkyllisiä aineyhdisteitä.

Oikaisu 14.4.2016 kello 17.48: Internetin kautta toimiva koulujen yhteydenpitojärjestelmä on nimeltään Wilma, ei Vilma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat