Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Töölönlahdella pilaantunutta maata puolen metrin kerros – uimarantaa alueelle havitteleva mainostoimisto: ”Tämä oli meille hyvä uutinen”

Kaupunki
 
Anni Koponen
Töölönlahden pohjassa on keskimäärin noin puolen metrin kerros pilaantunutta maata, mutta vesi on uimakelpoista. Kesällä 2015 Töölönlahdella harrastettiin sup-meditaatiota.
Töölönlahden pohjassa on keskimäärin noin puolen metrin kerros pilaantunutta maata, mutta vesi on uimakelpoista. Kesällä 2015 Töölönlahdella harrastettiin sup-meditaatiota. Kuva: Anni Koponen

Töölönlahden pohjassa on noin 80 000 - 95 000 kuutiota pilaantunutta maata. Tämä käy ilmi Helsingin kiinteistöviraston viime syksynä teettämästä tutkimuksesta, jossa kartoitettiin Töölönlahden tilaa ennennäkemättömällä laajuudella. Tutkimusraportti julkaistiin torstaina.

Pilaantunutta sedimenttiä on erityisesti lahden eteläpäässä. Tasaisesti koko lahdelle levitettynä sitä olisi noin puolen metrin kerros.

”Mitään lahden nykyiseen käyttöön vaikuttavaa sieltä ei löytynyt”, kiinteistöviraston geotekniikkapäällikkö Mirva Koskinen sanoo.

Sedimenteistä löydettiin esimerkiksi öljyjä ja metalleja. Niitä on kertynyt lahden pohjaan varsinkin edellisillä vuosisadoilla lähistöllä toimineiden kaasulaitoksen ja sokeritehtaan vuoksi.

Töölönlahdelle lisärakennusprojektia havittelevalle mainostoimisto N2:lle tutkimuksen tulokset olivat odotetun mukaisia.

”Tämä oli meille hyvä uutinen. Nyt tiedetään, että pohjasta ei löydy valtavia yllätyksiä”, N2:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Nurmio sanoo.

N2 on ehdottanut, että se järjestäisi Töölönlahdelle kauneusleikkauksen ja vastineeksi kaupunki luovuttaisi yritykselle suuren tontin Töölönlahden kaakkoiskulmasta. Kauneusleikkaukseen sisältyy muun muassa lahden pohjan ruoppaus, jonka seurauksena Töölönlahden vedestä tulisi uimareille houkuttelevampaa.

Töölönlahden vesi on Helsingin kaupungin mukaan jo nyt uimakelpoista. Käytännössä hyvin harvat haluavat kuitenkaan ruskeavetiseen, rehevöityneeseen lahteen pulahtaa.

Kiinteistöviraston laskelman mukaan pilaantuneiden sedimenttien poistaminen maksaisi 100 euroa kuutiolta. Alle 100 000 kuution ruoppaamiseen kuluisi siis noin kymmenen miljoonaa euroa.

”Ruoppaus on kuitenkin vain yksi osa koko lahden kunnostamiskustannuksia”, Nurmio sanoo.

Rakennuskohteena Töölönlahden rannat ovat haastavia alueen maaperän pehmeydestä johtuen. Kiinteistöviraston tutkimuksissa paljastui, että vedenalaista maaperää päällystävät erittäin pehmeät liejukerrokset, joiden paksuus on paikoitellen jopa viisi metriä. Yhdessä savikerrosten kanssa pehmeän maan syvyys on enemmillään jopa 21 metriä. Varsinkin eteläosien rakentaminen vaatisi kalliiden pohjarakentamisratkaisujen käyttöä.

Suunnitelmat Töölönlahden lisärakentamisesta ovat jakaneet vahvasti helsinkiläisten poliitikkojen ja virkamiesten mielipiteitä. Toisille Töölönlahti on luonnontilainen keidas, toisille rämettynyt häpeätahra kaupungin keskustassa.

Helsingin maankäytöstä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki sanoo, ettei kaupungilla tällä hetkellä ole aktiivisia suunnitelmia Töölönlahden muokkaamiseksi.

”Mutta on hyvä, että tämä asia tutkittiin. Nyt meillä on tulevaisuudessa paremmat mahdollisuudet arvioida esille tulevia hankkeita”, Sinnemäki sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat