Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viekö sote-laki Helsingin rahat veroparatiiseihin?

Kaupunki
 
Kimmo Oksanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on uutistoimituksen toimittaja.

Helsingin valtuustossa esitettiin keskiviikkona kaksi kysymystä, jotka kumpikin koskivat valvontaa. Kysymykset myös limittyivät toisiinsa, kun alettiin puhua helsinkiläisten verorahojen mahdollisesta ajautumisesta harmaan talouden piirissä toimiville yhtiöille ja veroparatiiseihin.

Sami ”Frank” Muttilainen (vas) epäili Helsingin kykyä valvoa esimerkiksi tavarantoimittajiensa eettisyyttä. Esimerkkinä hän mainitsi Helsingin nuorisoasiainkeskuksen, joka Muttilaisen mukaan on hankkinut kalusteitaan Ikeasta, ”jonka työntekijät ovat saman ikäisiä kuin nuorisoasiainkeskuksen asiakkaat”, Muttilainen kuvaili.

Maija Anttila (sd) taas kyseli, milloin Helsingin valtuutetut pääsevät mukaan pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteisen sote-uudistuksen valmisteluun. Maan hallitushan ilmoitti vastikään, että pääkaupunkiseutu voi olla oma sote-alueensa maakunnan sijasta. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginjohtajat ilmoittivat heti, että he alkavat valmistella yhteistä sotea.

Anttilan mielestä asia on niin iso, ettei sitä pelkän virkamiesten ilmoittelun varassa voida valmistella. Anttilan vaatimukseen poliitikkojen ottamisesta mukaan valmisteluun yhtyivät monet valtuutetut, esimerkiksi Sirpa Puhakka (vas). ”Puskista tuli, että pääkaupunkiseudusta tuli erityisalue. Poliittista keskustelua ei käyty”, hän sanoi.

”Sote-uudistuksen tulee olla poliittisesti ohjattu, enkä nyt tarkoita neljän kaupungin kaupunginjohtajia”, muotoili Sanna Vesikansa (vihr).

Paavo Arhinmäki (vas) niittasi Muttilaisen ja Anttilan kysymykset yhteen tuomalla keskusteluun hallituksen linjauksen sote-palveluiden järjestämisen ja tuottamisen eriyttämisestä ja tähän liittyvästä julkisten sote-palveluiden yhtiöittämisestä.

”Sote-uudistus kääntyi yllättäen yhtiöittämiseksi ja meidän yhteisten sote-palveluiden markkinaistamiseksi kilpailulle. Sote-markkinoille hamuavat monikansallisten yritysten emoyhtiöt toimivat veroparatiiseista. Voitot tehdään meidän verovaroillamme kustannetuista sote-palveluista, mutta näistä voitoista ei makseta edes veroja Suomeen”, Arhinmäki pauhasi.

”Aikooko Helsinki seurata vain sivusta ja ottaa annettuna hallituksen kaavailut? Minusta Helsingin pitäisi aktiivisesti vaikuttaa valtioon ja pyrkiä estämään nämä yhtiöittämissuunnitelmat.”

Kuntaliitto on suhtautunut kriittisesti sote-palvelujen yhtiöittämiseen. Syntyvä uusi markkina tuo paikalle varmasti rehellisiä sosiaali- ja terveysalan toimijoita, mutta myös harmaissa vesissä uivat hait haistanevat paistin.

Kuntaliiton veroasiantuntija Jukka Hakola toteaa Kuntalehti.fi-sivustolla harmaan talouden vaikutusten näkyvän kuntataloudessa saamatta jääneinä verotuloina. Hakolan arvion mukaan kuntien menetykset vuodessa ovat satoja miljoonia euroja. Helsingin kaupungin tarkastusvirasto on tehnyt omia laskelmiaan. Niiden mukaan Helsinki menettää harmaan talouden takia verotuloja noin 50–60 miljoonaa euroa vuodessa.

Helsingin valtuustossa pelättiin keskiviikkona, että menetykset kasvavat sote-palvelujen yhtiöittämisen myötä. Veroja katoaa veroparatiiseihin, ja sote-uudistus tulee muutenkin kalliiksi Helsingille. Poliitikot ja kuntalaiset eivät pääse väliin, kun markkinat riehuvat ja polkevat demokratian jalkoihinsa.

”Nyt ollaan yhtiöittämässä sosiaali- ja terveystointa perusterveydenhuollosta lähtien ja avaamassa kilpailua yksityisille yrityksille ja kolmannen sektorin toimijoille. Valtuusto on täysin syrjässä. Markkinoiden armoilla ollaan”, Sirpa Puhakka paukutti.

”Yhtiöittäminen vie päätöksenteon piiloon kuntalaiselta”, Anna Vuorjoki (vas) säesti demokratiavajeesta.

Maija Anttila lisäsi hiiltä pesään: ”Tämä on kokoomuksen linjaus: terveyspalvelut yhtiöitetään ja yksityistetään. Helsingistä tulee maksumies, minkä seurauksena palveluista leikataan”, hän ennusti.

Huomiota herättävää sote-kyselytunnilla oli valtuustosalin oikeassa laidassa vallinnut hiljaisuus.

Oikaisu perjantaina kello 10.40: Aiemmin artikkelissa väitettiin virheellisesti, että Jukka Hakola olisi kommentoinut kuntien veromenetyksiä Kuntalehdessä. Hän kuitenkin kommentoi asiaa Kuntalehti.fi-sivustolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat