Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Töölönlahden pohjassa puoli metriä pilaantunutta maata

Mainostoimisto N2 iloitsee tuloksista, sillä se haluaisi uudistaa Töölönlahtea.

Kaupunki
 
Anni Koponen
Töölönlahden pohjassa on keskimäärin noin puolen metrin kerros pilaantunutta maata, mutta vesi on uimakelpoista. Kesällä 2015 Töölönlahdella harrastettiin sup-meditaatiota.
Töölönlahden pohjassa on keskimäärin noin puolen metrin kerros pilaantunutta maata, mutta vesi on uimakelpoista. Kesällä 2015 Töölönlahdella harrastettiin sup-meditaatiota. Kuva: Anni Koponen

Töölönlahden pohjassa on noin 80 000–95 000 kuutiota pilaantunutta maata.

Tämä käy ilmi Helsingin kiinteistöviraston teettämästä tutkimuksesta, jossa kartoitettiin lahden tilaa laajemmin kuin koskaan. Raportti julkaistiin torstaina.

Pilaantunutta sedimenttiä on erityisesti eteläpäässä. Tasaisesti koko lahdelle levitettynä sitä olisi noin puolen metrin kerros. ”Mitään nykyiseen käyttöön vaikuttavaa ei löytynyt”, viraston geotekniikkapäällikkö Mirva Koskinen sanoo.

Sedimenteistä löydettiin esimerkiksi öljyjä ja metalleja. Niitä on kertynyt varsinkin aikanaan lähistöllä toimineiden kaasulaitoksen ja sokeritehtaan vuoksi.

Töölönlahdelle lisärakennusprojektia havittelevalle mainostoimisto N2:lle tulokset olivat odotettuja. ”Tämä oli meille hyvä uutinen. Nyt tiedetään, että pohjasta ei löydy valtavia yllätyksiä”, N2:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Nurmio sanoo.

N2 haluaisi uudistaa aluetta. Vastineeksi kaupunki luovuttaisi sille suuren tontin Töölönlahden kaakkoiskulmasta. N2 muun muassa ruoppaisi pohjaa, jolloin lahti voisi houkuttaa enemmän uimareita. Vesi on uimakelpoista mutta ruskeavetistä ja rehevöitynyttä.

Kiinteistöviraston mukaan pilaantuneiden sedimenttien poistaminen maksaisi 100 euroa kuutiolta. Alle 100 000 kuution ruoppaamiseen kuluisi siis noin kymmenen miljoonaa euroa.

Töölönlahti on hankala rakennuskohde, sillä rantojen maaperä on pehmeää.

Osa poliitikoista ja virkamiehistä vastustaa Töölönlahden lisärakentamista. Helsingillä ei ole tällä hetkellä aktiivisia suunnitelmia alueen varalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat