Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Norsun räkä” tuo tiedettä kouluihin

Kaupunki
 
Norsun räkää, eli tiedettä koululaisille
Norsun räkää, eli tiedettä koululaisille
Uuden ilmiö-oppimisen mukaisesti koululaisille tarjotaan mahdollisuuksia kokeilla omin käsin tieteen ihmeitä. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

Mitä syntyy, kun veteen ja tiskiaineeseen yhdistetään ruokasoodaa ja sitruunahappoa?

Syntyy kemiallinen reaktio, raju kuohahdus, joka syöksyy astiasta ulos vaaleana vaahtona – ”norsun räkää”. Se on esimerkki luonnontieteiden ilmiöoppimisesta omin käsin tehtyjen kokeiden avulla.

Lapset oppivat innokkaasti, kun saavat aloittaa siitä mistä ovat eniten kiinnostuneita, pohtii Hietakummun ala-asteen opettaja Sari Pulli Helsingin Malmilla. Hänen 5 B -luokkansa uppoutui innolla luonnontieteiden ihmeisiin kouraantuntuvilla kokeilla. Paine, sähkövirta, happamuus ja emäksisyys tulivat silmin nähtäviksi Pop-Tiede ry:n järjestämässä työpajassa.

”Ilmiöoppiminen tarkoittaa sitä, että pyritään tarkastelemaan laajempia kokonaisuuksia”, Amanda Manner yhdistyksestä sanoo.

”Ilmiömäistyöpajassa kokeillaan itse asioita, tehdään itse pieniä tiedekokeita.”

Yhdistys on jo muutaman vuoden ajan kierrättänyt kouluissa tiedoshow’ta ja työpajoja, joissa kokeillaan ja toivon mukaan innostutaan luonnontieteiden ilmiöistä.

Yhdistys on erikoistunut ensi syksynä voimaan tulevan opetussuunnitelman painotuksiin, jossa oppilaita rohkaistaan aktiivisiksi.

”Tämä on todella kivaa. Olen toiminnallisten työtapojen kannattaja. Minä viihdyn ja oppilaat viihtyvät ja oppivat tekemällä”, Sari Pulli sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat