Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Räjäytykset alkavat Kehä I:llä – ”Kannattaa miettiä joukkoliikenteeseen vaihtamista”

Urakoitsija saa noin 200 000 euron bonuksen, jos remontti valmistuu tavoiteaikaa aiemmin ja työturvallisuus on korkealla tasolla

Kaupunki
 
Kehä I menee remonttiin – myös nämä kiertotiet voivat ruuhkautua
Kehä I menee remonttiin – myös nämä kiertotiet voivat ruuhkautua
Kehä I:n remontti on meneillään Vihdintien ja Hämeenlinnanväylän välillä. HSTV näyttää kiertotiet, jotka myös saattavat ruuhkautua remontin aikana. Toimittaja: Ossi Mansikka, Mark Autio grafiikka: Jukka Himanen, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru.
Fakta

Julkinen ja kevyt liikenne

 Kehä I:n eteläpuolelle Vihdintien yli rakennetaan uusi kevyen liikenteen silta, mikä lisää turvallisuutta. Nyt kevyen liikenteen väylä sijaitsee ajoradan kupeessa.

 Julkisen liikenteen pysäkkijärjestelyjä parannetaan. Hämeenlinnanväylän liittymän ali rakennetaan alikulkuja.

 Espoon vastaisen rajan ja Vihdintien välillä sekä Suomalais-venäläisen koulun kohdalle rakennetaan meluesteitä.

Autoilu muuttuu ensi maanantaista lähtien entistä hankalammaksi remontissa olevalla Kehä I:llä. Liikennevirasto ennakoi lisääntyvien mutkien ja alhaisen nopeusrajoituksen pahentavan ruuhkia.

Tähän asti työmaalla on tehty valmistelutöitä, mutta maanantaina alkaa tapahtua kunnolla, kun louhintoihin liittyvät räjäytykset käynnistyvät Espoon ja Helsingin rajan sekä Vihdintien välillä kello 10.

”Järjestelyt hidastavat Kehä I:llä kulkemista entuudestaan. Ruuhkien välttämiseksi kannattaa miettiä, voiko matkan ajankohtaa muuttaa tai vaihtaa vaikkapa joukkoliikenteeseen”, neuvoo projektipäällikkö Jarmo Nirhamo Liikennevirastosta.

Nirhamo kannustaa ihmisiä myös kokeilemaan työmatkojen taittamista polkupyörällä.

”Vaatiihan tällainen tottumusten muuttamista itse kultakin, mutta kannustamme harkitsemaan mahdollisuuksien mukaan muiden liikennevälineiden kuin auton käyttöä.”

Räjäytyksiä tehdään kolmen viikon ajan kello 10–14 ja iltaseitsemän jälkeen.

Räjäytysten aikana liikenne pysäytetään ajoittain molempiin suuntiin. Katkokset kestävät Liikenneviraston mukaan pisimmillään kahdeksan minuuttia.

Louhintatöillä tehdään tilaa uusille ajokaistoille.

Merkittävä muutos on sekin, että toinen Hämeenlinnanväylän ylittävistä silloista poistuu käytöstä maanantain ja tiistain välisenä yönä. Huonokuntoinen silta puretaan, ja länteen menevä liikenne kiertää uuden pohjoisen sillan rakentamisen ajan eteläisen sillan kautta.

Hämeenlinnanväylän ylityskohdalla Kehä I:n kaistamäärä tulee olemaan ensi maanantaista lähtien kaksi itään ja kaksi länteen, kun normaalisti kaistoja on kolme suuntaansa.

Nopeusrajoitus laskee 60 kilometriin tunnissa.

”Kapeimmissa kohdissa rajoitus lasketaan todennäköisesti 50 kilometriin tunnissa”, Nirhamo kertoo.

Alennetuilla nopeusrajoituksilla ei ole käytännön merkitystä silloin, jos liikenne seisoo. Pysähteleviä jonoja on ollut jo valmistelevien töiden aikana, vaikka suljettuna on ollut vain yksi kaista.

Lisähaastetta tuo kahden liittymärampin jääminen ilman kiihdytyskaistaa. Liikennevirasto toivoo, että kehällä ajavat olisivat poikkeustilanteen ajan erityisen joustavia päästämään liittyjiä liikennevirtaan.

Urakan on määrä valmistua loppuvuodesta 2017. Hankkeen hinta on noin 19 miljoonaa euroa, jonka valtio maksaa lähes kokonaan.

Liikennevirasto kannustaa pääurakoitsija Graniittirakennus Kallio Oy:tä ripeään työskentelyyn rahabonuksella. Urakoitsijan on Nirhamon mukaan mahdollista saada noin 200 000 euron lisämaksu, mikäli kaikki liikennehaittaa aiheuttavat työt ovat ohi heinäkuun puoliväliin 2017 mennessä.

Kannusterahapotin saamiseen ei kuitenkaan riitä pelkkä nopeus, vaan esimerkiksi työturvallisuudelle on omat kriteerinsä.

Liikennevirasto on Nirhamon mukaan jouduttanut projekteja aiemminkin rahabonuksilla, ja systeemi on todettu toimivaksi.

Kehä I:llä ei tulla kuitenkaan työskentelemään kolmessa vuorossa. Tämä johtuu Nirhamon mukaan muun muassa melurajoituksista ja siitä, että tehokkuus ei vältämättä kasva, jos vuoroa vaihdetaan kolmesti vuorokaudessa.

Joitakin töitä, kuten siltojen purku- ja valutöitä, on kuitenkin käytännön syistä pakko tehdä öisin.

Helsingin kiertävä Kehä I on Suomen vilkkaimpia väyliä, jolla kulkee arkipäivinä 92 000 ajoneuvoa. Vuonna 2030 määrä on jo 122 000.

Uudenmaan ely-keskuksen mukaan Kehä I on tieosuus, jolla kolaroidaan eniten Suomessa. Onnettomuuksia on sattunut tiellä siellä vuosittain noin 240.

Viime vuosina kehätietä on paranneltu sen länsi- ja itäpäistä, ja nyt käynnissä oleva parannusprojekti pureutuu sen merkittävään solmukohtaan.

HSTV:n videolla esitellään kiertotiet, jotka saattavat tosin nekin ruuhkautua remontin aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat