Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannattiko Espoon myydä sähköyhtiönsä? Rahat eivät pelasta säästöiltä, ja yksi rahasto kuluu loppuun tänä vuonna

Ari Konttas: Vaikka purkaisimme koko rahaston, se ei pelastaisi meitä.

Kaupunki
 
Liisa Takala
Saksalainen energiayritys E.On osti Espoon Sähkön 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa.
Saksalainen energiayritys E.On osti Espoon Sähkön 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa. Kuva: Liisa Takala

Muistatko vielä, kun Espoon kaupunki myi oman sähköyhtiönsä ja kehui sijoittavansa myyntivoitot niin, että kaupungin syliin putoaa tuottoa vähintään 20 miljoonaa euroa vuodessa. Kuinka kävikään?

Ei käynyt ihan niin. Ensimmäinen sähköyhtiön tuhkista perustettu rahasto kuluu loppuun tänä vuonna, aivan kuten oli tarkoitettukin. Toinen rahasto, se isompi, luovuttaa vuosittain noin 15 miljoonaa euroa kaupungin palveluihin, mikäli osakemarkkinoilla pyyhkii hyvin.

Tätä peruspalveluiden ja maanhankinnan investointien rahastoa käytetään maltillisesti, kertoo rahoitusjohtaja Ari Konttas (kok). ”Muuten koko rahasto kuivuu kokoon kuin pyy maailmanlopun edellä.”

Rahasto on kaupungin muhkein, arvoltaan vuoden 2015 lopussa 539 miljoonaa euroa. Voittoa se tekee vaihtelevasti, sillä rahastojen tapaan se on markkinoiden armoilla.

Viime vuonna rahastoon kertyi lisää rahaa noin 26,7 miljoonaa euroa. Joinain vuosina rahaston tuotto on jäänyt pakkasen puolelle, toisina vuosina se on tuottanut paremmin. Kymmenen vuoden aikana rahasto on tuottanut yli 175 miljoonaa euroa.

”Siitä vajaa puolet muodostuu inflaatiosta”, Konttas sanoo. Tämä tarkoittaa, että rahan arvon heikkeneminen syö osan voitoista.

”Suuremmalla riskillä rahastosta saisi tietysti suuremman tuoton. Ottaen huomioon tämän rahaston reunaehdot, voi sitä pitää ihan ok-tuottona”, Konttas arvioi. Tulevaisuus ei kuitenkaan ole rahastoilla turvattavissa, Konttas muistuttaa.

”Ei voi odottaa, että tulee huikeita tuottoja. On yhä vaikeampaa löytää vähäriskisiä kohteita hyvällä tuotolla.”

Konttaksen mukaan Espoon on syytä rauhassa odottaa ja kerryttää rahaston pääomaa.

”Tietenkin haluamme, että sen reaaliarvo säilyy. Ei siinä jää paljon tuloutettavaa, se tuottaa lähinnä inflaation verran, vähän yli”, Konttas sanoo. Siksi hän ei pidä rahastoa ratkaisuna Espoon talousvaikeuksiin.

”Vaikka purkaisimme koko rahaston, ei se pelastaisi meitä. Menoja on karsittava.”

Ensi vuonna kaupungin palveluihin ja rakentamiseen napataan rahastosta sama summa kuin muinakin vuosina, kertoo Espoon taloussuunnittelujohtaja Pekka Heikkinen. ”Tämä on suunnilleen se summa, mitä on ajateltu, että rahasto tuottaa vuodessa. Tarkoitus on käyttää pelkästään tuottoja, ei itse pääomaa.”

Alun perin kaupunki laittoi rahaston pohjaksi sähköyhtiön osakemyynnistä saamansa 363,9 miljoonan euron hinnan, mikä vastaa nykyrahassa 426,7 miljoonaa euroa.

Kaupunki saa siis rahastostaan 15 miljoonaa euroa joka vuosi. Onko se paljon vai vähän?

Riippuu näkökulmasta. Jos sitä vertaa Helsingin kaupungin omasta sähköyhtiöstään lihavimpina vuosina tulouttamiin satoihin miljooniin euroihin, on se heikonlainen tulos.

Jos summaa taas vertaa siihen, että ensi vuonna Espoon kaupunki ei käyttäisi rahastosta senttiäkään palveluihin, näyttää 15 miljoonaa jo houkuttelevalta.

Espoon valtuusto hyväksyi maaliskuussa talouden tasapainotus- ja tuottavuusohjelman yhteydessä rahastoja koskevan toivomusponnen, missä edellytetään, että rahastojen tuottoa ja vähittäistä purkamista tarkastellaan osana investointien rahoitusta.

Espoon velkataakka kasvaa ensi vuonna yli 700 miljoonaan euroon, sillä länsimetron ja sitä ympäröivien alueiden rakentaminen syö rahaa.

Konttas keskittyisi nyt talouden tasapainottamiseen, mutta osa poliitikoista on toista mieltä. Tiukan taloustilanteen edessä näyttä väistämättömältä, että rahastojen asema tulee nousemaan kesäkuun kehysneuvotteluissa esille.

Tausta: Surullisenkuuluisa osakekauppa

18 vuotta on jo vierähtänyt siitä kun Espoo myi oman sähköyhtiönsä. Surullisenkuuluisa kauppa sisälsi kaikki hyvän draaman ainekset: juonittelua, salaisia asiakirjoja ja paljon rahaa.

Kaikki alkoi 1990-luvulla, jolloin Espoo halusi sähköyhtiönsä listautuvan pörssiin. Se oli tuolloin kuntien keskuudessa eräänlainen muoti-ilmiö. Kaupunki myi pienen osan yhtiöstä E.ON-sähköyhtiölle.

Espoon sähköyhtiö herätti sähköyhtiö Fortumin mielenkiinnon ja se osti hieman alle kolmanneksen Espoon yhtiön osakkeista.

Espoolaiset poliitikot ja virkamiehet eivät kuitenkaan halunneet kaupunkilaisten sähköntuottajaksi Fortumia, sillä sen pelättiin nostavan sähkön hintaa. E.ON vahvisti asemiaan Espoon Sähkön omistajana hankkimalla osake-enemmistön. Yhtiö oli jo sopinut Fortumin kanssa Espoon Sähkön myymisestä Fortumille, mutta tätä asiaa ei kerrottu Espoon edustajille.

Pian Espoo huomasi joutuneensa höynäytettäväksi ja pahaan pakkorakoon: Sen oli joko ryhdyttävä Fortumin kumppaniksi yhteisessä sähköyhtiössä tai myytävä omat osakkeensa Fortumille. Espoon valtuusto päätti 16.1.2006 myydä loputkin osakkeistaan Fortumille, sillä se arvioi yhtiön tarjoaman kauppahinnan, 68 euroa osakkeelta, olevan erinomainen.

Kaupunkia myynti koskettaa edelleen tänä päivänä, sillä rahasto on ajoittain jäänyt kauas niistä tuotoista, mitä sille povattiin. Rahastojen piti tuottaa hyvin varovaisellakin arviolla tuoda keskimäärin 20–25 miljoonaa euroa vuodessa peruspalveluiden hoitamiseen. Todelliset tuotot jäivät useimpina vuosina kauas tästä. Hyvinä vuosina kuten viime vuonna odotettuun tulokseen on päästy.

PATRIK LINDSTRÖM
Espoo myi sähköyhtiönsä vuonna 1998. Kuvassa Suomenojan voimalaitos.
Espoo myi sähköyhtiönsä vuonna 1998. Kuvassa Suomenojan voimalaitos.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat