Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merimiina kasteli Suomeen tarkoitetun kehitysavun – ja siksi Lauttasaareen viritettiin maailman pisin pyykkinaru

1946 Suomi oli kehitysmaa, joka sai hätäapua lapsille. Vaatelastissa ollut laiva ajoi miinaan ja vaatteet piti kuivata. Se tehtiin Lauttasaaressa.

Kaupunki
 
Unicef
Keväällä 1946 Lauttasaaressa kuivattiin Suomen hätäapuna saamia vaatteita kymmenen kilometrin pituisella pyykkinarulla.
Keväällä 1946 Lauttasaaressa kuivattiin Suomen hätäapuna saamia vaatteita kymmenen kilometrin pituisella pyykkinarulla. Kuva: Unicef
Fakta

Suomi sai apua

 Suomi vastaanotti apua vuosina 1946–1951.

 Suomi oli Unicefin ensimmäisiä avunsaajia, sitä ennen apua antoi UNRRA.

 Apu oli pääosin kenkiä ja vaatteita, rokotteita, lastentarvikkeita ja lisäravintoa. Myös meijeriteollisuutta ja terveydenhoitoa tuettiin.

 Suomi pääsi jaloilleen 1951 ja samana vuonna hallitus ryhtyi samantien auttamaan muita.

Nyt ollaan jännän äärellä.

On valokuva 1940-luvulta. Siinä nainen ripustaa valtavaa kasaa pyykkiä kuivumaan naruille, jotka kiertävät puiden välissä.

Kuva on tarina, johon liittyy sota, lapset, Suomen saama kehitysapu, miinaan ajanut laiva, Lauttasaari ja ehkä maailman pisin pyykkinaru.

Oli vuosi 1946.

Nykyisin Lauttasaari on yli 20 000 asukkaan vilkas kaupunginosa, kohta sinne pääsee metrollakin. Mutta sodan jälkeen, 1940-luvun pulavuosina saaressa oli rauhallisempaa.

”Se oli hirveää aikaa”, Rafael Wardi puuskahtaa puhelimeen. 87-vuotias kuvataiteilija Wardi asui Lauttasaaressa jo silloin ja asuu siellä yhä.

Wardi jatkaa: ”Toisaalta siihen aikaan elämä itsessään riitti. Minäkin vain seisoin rannalla ja odotin saapuvia laivoja. Kukaan ei nykyään ole onnellinen.”

Aina laiva tuli. Mutta yhtä laivaa Wardi ei muista, ja se liittyy valokuvaan, josta kerrottiin ihan alussa.

Tarina menee näin: 1940-luvun loppupuoliskolla Suomi tarvitsi apua sodan runteleman maan lapsille. Tarpeet ovat tämän päivän ulkomaanuutisista tuttuja: maitopulveria, vauvojen huopia, pesusaippuaa pikkulapsille.

Nykymittareilla mitattuna Suomi oli tuolloin kehitysmaa. Siksi vuonna 1946 s/s Lord Delaware lastattiin Yhdysvalloissa kehitysavulla, ja se aloitti merimatkan kohti Pohjolaa.

Tanskan salmissa täydessä lastissa ollut laiva ajoi miinaan. Pääosin Lapin lapsille tarkoitetut vaatteet kastuivat pahoin.

Lasti pelastettiin myöhemmin. Osa vaatteista oli yhä kelpoja, mutta märkiä. Siksi Lauttasaaren rannoille ripustettiin kymmenen kilometriä pitkä pyykkinaru.

Narun pituus oli epävirallinen maailmanennätys.

Lasketaanpa. Jos maailman pisin pyykkinaru viritettiin vuonna 1946, siitä tulee tänä keväänä kuluneeksi tasan 70 vuotta.

Sen voisi hyvin vielä joku aikalainen muistaa.

Wardi?

”Minulla ei ole tästä pyykkinarusta minkäänlaista muistikuvaa”, mies pahoittelee.

Wardi oli narun aikaan teini ja sanoo, ettei sen ikäisenä ehkä katsonut pyykkejä sillä silmällä – vaikka naru olisikin ollut ennätyspitkä.

”Tuohon aikaanhan kaikkien pihalla riippui kuivuvia vaatteita kaiken aikaa.”

Mutta soita Nappukselle! Wardi ehdottaa. ”Nappus tietää usein kaiken! Nappus on sata.”

Soitan Nappukselle. Hän on oikealta nimeltään Torsten Liljeberg ja käy nopeasti ilmi, että Wardi oli oikeassa: Nappus täyttää tänä vuonna pyöreitä. Hän on asunut Lauttasaaressa sata vuotta.

Vaimo Haga vastaa puhelimeen. Liljebergit ovat juuri pysäköimässä autoa Helsingin keskustassa. He ovat menossa ompelijalle.

Maailman pisin pyykkinaru! Muistatteko?

Haga kysyy Nappukselta, joka istuu vieressä. He pähkivät ja pohtivat, tarkentavat vuotta – mutta ei. Eivät he muista.

”Ja Nappus kun muistaa aina kaiken! Hänellä on uskomaton muisti”, Haga Liljeberg sanoo.

Vieressä Nappus itsekin epäilee, että jos tarina pyykkinarusta olisi totta, hän kyllä todennäköisesti muistaisi sen.

”Tosin siihen aikaan Nappus oli juuri tullut sodasta pois ja urheili hirveästi, jotta pääsi eroon sotatraumoista. Ehkä hän ei nähnyt narua”, Haga pohtii.

Torsten Liljebergistä tuli maajoukkuemeloja.

Lauttasaari-seurassakaan kukaan ei muista pyykkinarua. Moni kehottaa kysymään Ville Elomaalta, joka on Lauttasaaren historiaguru. Elomaa ei ole kuullutkaan koko narusta.

Kysytään asiaa Facebookin Laru-liike-ryhmästä. 53 ihmistä tykkää julkaisusta, mutta kukaan ei tiedä ketään asian mahdollisesti muistavaa.

Alkaa epäilyttää koko pyykkinaruhomma. Liekö sittenkin vain legendaa?

Katsotaanpa, mitä oikeasti tiedetään.

Narusta on olemassa mustavalkoinen kuva. Se on Unicefin arkistosta, ja kuvan tietojen mukaan se on otettu Lauttasaaressa vuonna 1946. Sen kummempia lisätietoja kuvassa ei ole. Eikä kuvasta sinänsä varmaksi näe, missä paikassa tai tilanteessa se on otettu.

Pyykkinaru on mainittu myös ulkoministeriön Kehitys-Utveckling-lehdessä muutama vuosi sitten, mutta melko samoin tiedoin kuin Unicefillakin.

Eikö kukaan tiedä tarkemmin? Onko vain tuo yksi kuva? Jutuissa kerrotaan, että pyykkiä ripustamassa oli nelisenkymmentä Unicefin edeltäjän UNRRA:n vapaaehtoista.

Eikö kukaan todista pyykkinarua todeksi?

Lopulta vastauksia alkaa löytyä niin ilmiselvästä paikasta, että melkein hävettää.

Jos tapaus on totta, siitä kirjoitettiin todennäköisesti sanomalehdissä. Lehtiarkiston selaaminen vaatii työtä ja tihrustamista, mutta lopulta uurastus palkitaan.

Lauttasaaren pyykkinaru on totta!

Ilta-Sanomat 12.2. 1946:

”UNRRA:n Suomea koskeva ns. hätäapuohjelma käsittää 2 1/2 milj. dollaria. Ensimmäinen laivanlasti avustustavaroita lähtee Yhdysvalloista lähipäivien sisällä.”

 

Helsingin Sanomat 26.3. 1946: ”Osa Suomeen tarkoitetuista avustuksista oli amerikkalaisessa s/s Delawaressa, jonka on ilmoitettu ajaneen miinaan Tanskan salmissa. Lastin kohtalosta ei täkäläisillä UNRRA:n virkailijoilla ole vielä varmaa tietoa.” 

 

Helsingin Sanomat 8.5. 1946: ”Eilen saapui Helsingin Länsisatamaan kaksi amerikkalaista alusta ’Lord Delaware’ ja ’Hunter Victory’” 

 

Helsingin Sanomat 11.5. 1946: ”Vain pieni osa ’Lord Delawaren’ vaatelastista pilaantunut. Tosiasia on, että aivan vähäinen osa vaatteista on kastunut ja pilaantunut. Kastuneestakin erästä saadaan suurimmasta osasta käyttökelpoista tavaraa.” 

 

Helsingin Sanomat 23.5. 1946: ”Osa Amerikan-vaatteista pilaantunut. Nyt kuivatetaan vähemmän vahingoittuneita vaatteita Lauttasaaressa, jossa ne riippuvat 10 km pitkällä pyykkinarulla. Parin päivän kuluttua voitaneen ne ottaa alas.”

Helsingin Sanomat 11. toukokuuta 1946.
Helsingin Sanomat 11. toukokuuta 1946.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat