Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Surullisenkuuluisa osakekauppa

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat

18 vuotta on jo vierähtänyt siitä, kun Espoo myi oman sähköyhtiönsä Espoon Sähkön. Surullisenkuuluisa kauppa sisälsi kaikki hyvän draaman ainekset: juonittelua, salaisia asiakirjoja ja paljon rahaa.

Kaikki alkoi 1990-luvulla, jolloin Espoo halusi sähköyhtiönsä listautuvan pörssiin. Se oli tuolloin kuntien keskuudessa eräänlainen muoti-ilmiö.

Kaupunki myi pienen osan yhtiöstä saksalaiselle E.onille.

Espoon Sähkö herätti myös energiayhtiö Fortumin mielenkiinnon, ja se osti hieman alle kolmanneksen Espoon Sähkön osakkeista.

Espoolaiset poliitikot ja virkamiehet eivät kuitenkaan halunneet sähköntuottajaksi Fortumia, sillä sen pelättiin nostavan sähkön hintaa.

E.on vahvisti asemiaan Espoon Sähkön omistajana hankkimalla osake-enemmistön. Yhtiö oli todellisuudessa jo sopinut Fortumin kanssa osakkeiden myymisestä Fortumille, mutta tätä asiaa ei kerrottu Espoon edustajille.

Pian Espoo huomasi joutuneensa höynäytetyksi ja pahaan pakkorakoon: Sen oli joko ryhdyttävä Fortumin kumppaniksi yhteisessä sähköyhtiössä tai myytävä omat osakkeensa Fortumille.

Espoon valtuusto päätti 16.1.2006 myydä loputkin osakkeistaan Fortumille, sillä se arvioi yhtiön tarjoaman kauppahinnan, 68 euroa osakkeelta, olevan erinomainen.

Kaupunkia myynti koskettaa edelleen, sillä rahasto on ajoittain jäänyt kauas niistä tuotoista, mitä sille povattiin.

Rahastojen piti tuottaa keskimäärin 20–25 miljoonaa euroa vuodessa peruspalveluiden hoitamiseen. Toteutuneet tuotot ovat jääneet useina vuosina kauas tästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat