Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tupakointi vähentynyt selvästi Helsingissä – raskaana olevien tupakointi muuta Suomea harvinaisempaa

Helsinkiläiset polttavat nykyisin vähemmän kuin suomalaiset keskimäärin.

Kaupunki
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Helsinkiläisten tupakointi on vähentynyt vajaassa kymmenessä vuodessa. Nykyisin helsinkiläiset polttavat keskimäärin muualla Suomessa asuvia vähemmän.
Helsinkiläisten tupakointi on vähentynyt vajaassa kymmenessä vuodessa. Nykyisin helsinkiläiset polttavat keskimäärin muualla Suomessa asuvia vähemmän. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Helsingissä ei enää juuri körssi käryä. Savuton Helsinki -ohjelman loppuraportin mukaan tupakointi Helsingissä on vähentynyt vajaassa kymmenessä vuodessa selvästi.

Vielä vuonna 2008 Helsingin aikuisista tupakoi päivittäin noin joka viides. Vuonna 2014 päivittäin tupakoivien osuus oli pudonnut 14 prosenttiin.

Helsinkiläisten tupakoinnissa on suuria eroja esimerkiksi eri koulutusryhmien välillä. Korkeasti koulutetuista vain 7 prosenttia tupakoi päivittäin, kun taas ”matalasti koulutetuista” päivittäin tupakoi 24 prosenttia. Savuton Helsinki -ohjelman loppuraportissa ei eritellä tarkemmin, mitä matalalla koulutuksella tarkoitetaan.

Helsingissä tupakoidaan nykyisin hieman vähemmän kuin Suomessa keskimäärin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan 15–64-vuotiaista suomalaisista tupakoi vuonna 2014 päivittäin noin 16 prosenttia.

Tupakoinnin vähentyminen näkyy Helsingissä esimerkiksi raskaana olevien naisten kohdalla. Helsingin raskaana olevista naisista tupakoi vuonna 2015 päivittäin 5,7 prosenttia. Vuonna 2007 useampi kuin joka kymmenes raskaana oleva tupakoi päivittäin.

Helsingissä lastaodottavien äitien tupakointi on selvästi muuta Suomea harvinaisempaa. THL:n mukaan kaikista suomalaissynnyttäjistä 15 prosenttia tupakoi raskauden alkuvaiheessa. Raskauden aikana tupakointi laskee, sillä raskauden loppuvaiheessa tupakoi 8,2 prosenttia odottavista äideistä. Luku on Pohjoismaiden korkein.

Tupakoinnin ehkäisyyn ja vähentämiseen tähtäävä Savuton Helsinki -ohjelma hyväksyttiin Helsingin kaupunginvaltuustossa marraskuussa 2006. Ohjelman loppuraportin mukaan tarkkoja syitä tupakoinnin vähentymiseen on vaikea arvioida.

”Väestön asenteet tupakointia kohtaan ovat muuttuneet aiempaa kielteisemmiksi ja tupakointi on vähentynyt Suomessa. Varmuudella ei voida arvioida, miten paljon ohjelma ja yleinen trendi ovat vaikuttaneet ohjelman tuloksiin”, raportissa kirjoitetaan.

”Ohjelman alkaessa helsinkiläisen aikuisväestön arvioitiin tupakoivan enemmän kuin muualla Suomessa, nyt alle sen, joten tupakoinnin väheneminen on ollut nopeampaa Helsingissä kuin muualla maassa.”

THL:n tuoreen selvityksen mukaan tupakoinnista aiheutuu yhteiskunnalle suoraan ja välillisesti 1,5 miljardin euron kustannukset. Tupakoinnin arvioidaan olleen syynä noin 17 prosentissa kaikista 35–64- vuotiaiden kuolemista Suomessa vuonna 2012.

Toisaalta tupakointi tuo myös tuloja, sillä valtio sai esimerkiksi viime vuonna tupakkaveroina yhteensä 863 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat