Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oulunkylässä pidetään sunnuntaimessu koirien ehdoilla – haukkuminen ja pieni paini ovat sallittuja

Kirkkoon koirat eivät pääse, joten koiranulkoiluttajien messu pidetään ulkosalla.

Kaupunki
 
Sari Saaristo / valomerkki.fi
Viikko sitten koirat Caramel (edessä), Alpi ja Rammstein seurasivat, kun pappi Anita Ahtiainen puhui.
Viikko sitten koirat Caramel (edessä), Alpi ja Rammstein seurasivat, kun pappi Anita Ahtiainen puhui. Kuva: Sari Saaristo / valomerkki.fi

Helsingin Oulunkylän kirkolla järjestetään sunnuntai-iltana koiraystävällinen messu, joka pidetään osin karvakuonojen ehdoilla. Haukahtelu ja nuuskiminen on koirille sallittua, ja messun päätteeksi tarjolla on koiranmuonaa.

Kirkkosaliin koirat eivät pääse. Messu pidetään pihalla kirkon pääsisäänkäynnin edessä, jossa alttaripöydän ja tuolien puutteessa osanottajat seisovat koirineen kirkon ulkoseinän suuren ristin alla.

Erikoinen messujärjestely on saanut osanottajilta kiitosta ja joukkoon on eksynyt myös muutama utelias ohikulkija, sanoo konseptin luonut pappi Anita Ahtiainen. Se vaatii kuitenkin asennoitumista.

”Tilaisuuden aikana on käynnissä hellyttävää painia ja haukkumisia. Oleellista on, että ihmiset asennoituvat oikein. Pihalla täytyy levittäytyä vähän laajemmalle, jotta koira voivat olla mukavasti”, Ahtiainen sanoo.

”Viimeksi eräs ihminen joutui ehtoollisen aikaan käymään koiransa muualla, niin jaoin hänelle ehtoollisen myöhemmin.”

Vieressä sijaitsevan tien, läheisten pihojen ja koirien yhteiselon vuoksi eläimet pidetään hihnassa.

Huhtikuun ajan järjestettävä messu keräsi kahdella ensimmäisellä kerralla noin viisitoista osanottajaa. Ensimmäisellä kerralla läsnä oli myös viisi koiraa, toisella kerralla jo kymmenen. Osan eläimistä Ahtiainen tuntee nimeltä.

”Mukana on ollut Caramel-niminen spanieli ja tuttavieni isovillakoira Tofu. Viimeksi oli myös Rammstein-niminen persoonallinen tyyppi. Mukana on monenlaista koiraa.”

Messussa lauletaan ainakin virret Maa on niin kaunis ja Herraa hyvää kiittäkää. Musiikkia ei ole.

”Meillä on ollut luonnonkonsertti: kevätiltana lintujen laulu on huumaavaa, ja koirien haukut säestävät siinä ohessa.”

Rukouksessa korostuu ajatus luomakunnan hyvästä yhteiselosta. Rauhantervehdyksen aikana Ahtiainen kehottaa tervehtimään myös koiria – rapsutuksin.

Viime kesänä syntynyt ajatus koiraystävällisestä messusta jalostui toteutukseksi osana helmikuussa alkanutta Yhteisvastuukeräystä. Seurakuntien Lapsityön Keskuksessa päivätyönsä tekevä Ahtiainen toteuttaa koiramessut vapaaehtoistyönä.

Messukonseptin muotoutumiseen vaikutti kahdeksanvuotias mäyräkoira Alpi.

”On mielestäni älytön ajatus, että jätän sen sunnuntaiaamuisin yksin kotiin haukkumaan, kun lähden messuun. Mietin, että miten koiran saisi mukaan. Meillä ei ole yhtään kirkkotilaa, joihin koiran voisi ottaa mukaan, mutta kirkon pihallehan ne pääsevät”, Ahtiainen kertoo.

Messu järjestetään myös tänä sunnuntaina, vaikka sääennuste lupailee sadetta. ”Sitten täytyy ottaa sateenvarjot vaan mukaan.”

Koiranulkoiluttajien iltamessu pidetään Oulunkylän kirkolla huhtikuun sunnuntai-iltoina kello 19.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat