Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaa päätti: Taidekasvattajat jäävät päiväkoteihin

Vantaan päiväkodeissa alkanut kokeilu muuttuu pysyväksi osaksi toimintaa.

Kaupunki
 
Näin syntyy kuusivuotiaiden elokuva – Vantaa korvasi avustajan taidekasvattajalla
Näin syntyy kuusivuotiaiden elokuva – Vantaa korvasi avustajan taidekasvattajalla
Vantaa päättää ensi viikolla, jatkaako se kokeilua, jossa tehostettua tukea tarvitseville lapsille palkataan avustajan sijaan taidekasvattaja. Koivukyläläisessä Rautpihan päiväkodissa viskarit ja eskarit pääsevät tekemään omia elokuvia, tuoreimmassa pääosissa Minecraftin Steve, prinsessa Elsa ja elefantti. Taideterapeutti Roni Mäkinen teki lavasteita elokuvaan Sami Vesterisen, Jimi Nybomin ja Turpal Umaevin kanssa. Toimittaja: Maija Aalto. Kuvaus ja leikkaus: Leif Rosas

Vantaa palkkaa lisää taidekasvattajia päiväkoteihinsa. Kaupungin varhaiskasvatuksen johtoryhmä on huhtikuun alussa päättänyt, että kaksi vuotta sitten alkanut kokeilu muuttuu nyt pysyväksi osaksi toimintaa ja laajenee samalla.

Vantaalla toimii syksystä eteenpäin viidessätoista päiväkodissa avustajan sijasta taidepedagogi. Heillä on siis tutkinto sekä kasvatusalalta että omalta taiteenalaltaan, siis esimerkiksi tanssista, musiikista, käsitöistä, teatterista, sirkuksesta, animaatiosta tai draamasta. Taidekasvattajia toimii ryhmissä, joissa joku tai jotkut lapsista tarvitsevat tukea niin paljon, että ryhmään olisi aiemmin palkattu avustaja.

Kokeilun aikana mukana on ollut kymmenen vantaalaista päiväkotia. Helsingin yliopistolta johdettu tutkimusryhmä on samalla selvittänyt, miten uusi tapa toimia vaikuttaa lasten kehitykseen ja oppimiseen.

Alustavat tutkimustulokset ovat todella hyviä: suurin osa esimerkiksi pystyi osallistumaan aiempaa paremmin toimintaan ja olemaan osa ryhmää. Taidekasvatus hyödyttää koko päiväkotiryhmää, mutta tukee myös esimerkiksi arkoja ja vetäytyviä lapsia tai lapsia, joilla on ongelmia tarkkaavaisuudessa tai hahmottamisessa.

Kimmo Räisänen
Siimapuiston päiväkodin taidepedagogi Taina Kiviniemi tutki syksyllä 2014 lehtien rakennetta Daniel Pyykkösen kanssa päiväkodin puutarhassa.
Siimapuiston päiväkodin taidepedagogi Taina Kiviniemi tutki syksyllä 2014 lehtien rakennetta Daniel Pyykkösen kanssa päiväkodin puutarhassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat