Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläisten tupakointi romahti vuosikymmenessä – nyt vain joka seitsemäs polttaa

Vielä vuonna 2005 noin joka neljäs helsinkiläinen poltti päivittäin

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Savuton Helsinki -ohjelma on toiminut hyvin.
Savuton Helsinki -ohjelma on toiminut hyvin. Kuva: Rio Gandara / HS

Helsinkiläiset tupakoivat aiempaa vähemmän. He eivät ole vain hiukan savuttomampia vaan polttavat aivan ratkaisevasti vähemmän kuin noin kymmenen vuotta sitten.

Asia käy ilmi Savuton Helsinki -ohjelman loppuraportista. Se esitellään kaupunginhallitukselle ensi maanantaina.

Ohjelmalla oli tavoite, jonka mukaan 18 prosenttia helsinkiläisistä tupakoisi päivittäin vuonna 2015. Tämä tavoite on loppuraportin mukaan saavutettu. Vuonna 2014 helsinkiläisistä aikuisista tupakoi päivittäin vain 14 prosenttia.

Aiempi tutkimustieto löytyy vuodelta 2005. Tuolloin 15–64-vuotiaista helsinkiläisistä naisista tupakoi päivittäin 22 prosenttia ja miehistä 29 prosenttia. Tupakoivien osuus on siis lähes puolittunut.

Erityisesti ohjelman silmäterässä ovat olleet lapsiperheet. Ohjelman yhtenä johtavana päämääränä on ollut, että lapset ja nuoret saisivat kasvaa savuttomassa ympäristössä. Tämä pyrkimys on toteutunut hyvin.

Helsinkiläisissä lapsiperheissä päivittäinen tupakointi väheni seuranta-aikana 2007–2015 seuraavasti: raskaana olevien äitien päivittäinen tupakointi väheni 10,6 prosentista kuuteen prosenttiin, yksivuotiaiden lasten äitien tupakointi tippui 10 prosentista 5,7 prosenttiin ja yksivuotiaiden lasten isien tupakointi 15,2 prosentista 9,1 prosenttiin.

Nuorten päivittäisen tupakoinnin trendi on ollut laskeva jo aiemmin. Peruskoulun 9. luokan oppilaista 12 prosenttia tupakoi vuonna 2013, kun vuonna 2004 tupakoijia oli 19 prosenttia. Lukion 1. vuoden opiskelijoista kahdeksan prosenttia tupakoi vuonna 2013, kun heitä vuonna 2004 oli 14 prosenttia.

Nuorista eniten polttavat ammatillisten oppilaitosten opiskelijat. Esimerkiksi 1. vuoden opiskelijoiden tupakointi putosi 36 prosentista 34 prosenttiin vuosina 2008–2013.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Savuton Helsinki, tupakoinnin ehkäisy- ja vähentämisohjelma 2007–2015:n vuonna 2006. Käytännössä se tarkoitti tupakoinnin rajoittamista Helsingin omistamissa rakennuksissa piha-alueineen ja kaupungin henkilökunnan tupakointiin puuttumista työajalla.

Vuonna 2006 voimaan tulivat myös ravintolatupakoinnin tiukat rajoitukset.

Muutoin raportissa todetaan Helsingin projektin onnistuneen, mutta työajalla tupakoinnin vähentämisessä on vielä toivomisen varaa. Kaupungin oman henkilöstön tupakointi on kuitenkin vähentynyt 18 prosentista 12 prosenttiin vuosina 2007–2015.

Raportin mukaan edustustilaisuuksien savuttomuus toteutuu hyvin. Myös lasten ja nuorten käyttämien pihojen ja ulkoalueiden tupakointipaikat on poistettu. Tupakointikieltoja näissä paikoissa myös noudatetaan raportin mukaan melko hyvin.

Yksittäisinä paikkoina raportissa mainitaan erikseen Uimastadion ja Kumpulan maauimala, jotka ovat olleet savuttomia vuodesta 2010 alkaen.

Uusina haasteina Savuton Helsinki -loppuraportissa nähdään muun muassa nuuskaaminen ja sähkösavukket. Kansallisella tasolla on uusien tuotteiden myötä alettu puhua savuttomuuden ohella nikotiinittomuudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat