Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pihat valmiina virkamiesten syyniin – ”On aika yleinen mielipide, ettei kukaan halua naapuria, jolla on paskainen piha”

Helsingin, Espoon ja Vantaan perinteiset siisteystarkastukset tehdään keskiviikkona.

Kaupunki
 
Maija Koivisto
Markus Jokela / HS
Hannu Westerinen ja Kaisu Pitkälä siivosivat pihaansa Vantaan Vapaalassa lauantaina.
Hannu Westerinen ja Kaisu Pitkälä siivosivat pihaansa Vantaan Vapaalassa lauantaina. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Laiminlyönnistä seuraa huomautus tai kehotus

 Rakennusvalvonta kiertää lähinnä kohteissa, joista se on saanut ilmoituksen.

 Huonokuntoisesta tai sotkuisesta kohteesta voi seurata suullinen huomautus tai kirjallinen kehotus hoitaa asia kuntoon. Kehotusta voi tehostaa uhkasakolla.

 Kirjallisia siivous- ja kunnostuskehotuksia annetaan Helsingissä vuosittain noin 130 ja Vantaalla noin 50.

Vapaala

Kevätaurinko helottaa paljaalta taivaalta, kun Markus Haapanen talkoolaisineen pesee pihapöydästä talven pölyjä omakotitalon pihalla Vantaan Vapaalassa. Haapasen lankomies Kari Karlsson operoi vesiletkua ja tytär Nanne Haapanen pyyhkii rätillä.

Parvekkeella liehuu Helsingin IFK:n lippu – urakoinnin jälkeen tarkoituksena on grillata ja katsoa SM-liigan finaalisarjaottelu. Viime kesänä valmistunut piha on siisti, kuten useimmilla lähitonteilla.

”Mielestäni suomalaiset hoitavat pihansa hyvin”, Markus Haapanen sanoo.

Hän kertoo lukeneensa lehdestä, että Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten rakennusvalvonnat järjestävät perinteisen kevätkatselmuksensa keskiviikkona.

”Se on kuitenkin hyvä asia, että virkamiehet valvovat pihojen siisteyttä. On aika yleinen mielipide, ettei kukaan halua naapuria, jolla on paskainen piha.”

Kevätkatselmus tarkoittaa käytännössä sitä, että kaupunkien partiot kiertävät asutusalueilla ja katsovat, millaisessa kunnossa talojen pihat ovat. Jos piha on täynnä romua tai muutoin niin suttuinen, että se rumentaa ympäristöä, asukas saa huomautuksen.

Kevätkatselmus järjestetään jo kahdeksatta kertaa.

”Katsomme piharakennusten kuntoa ja sitä, onko pihoilla ulkovarastointia, joka häiritsee maisemaa. Tarkkailemme myös, harjoitetaanko asuinalueiden pihoilla luvanvaraista toimintaa, esimerkiksi autokorjaamotoimintaa”, valvontatarkastaja Heli Lukkarila Vantaalta kertoo. Autokorjaamotoiminta saattaa olla kaavoituksen vastaista.

Pääsääntöisesti tarkastajat kiertävät kaupunkilaisten etukäteen vinkkaamia ongelmakohteita.

Helsingissä keskitytään tänä keväänä Hermannin kaupunginosan pihoihin. Vantaalla liikkeellä on kaksi autoa. Toinen autoista liikkuu Itä-Vantaalla, jossa kierretään Korso–Rekola–Nikinmäki -alueella. Toinen pyörii Länsi-Vantaan pientaloalueilla, kuten Vapaalassa.

Vapaalassa suojaisella pihallaan perennapenkkiä haravoiva Kaisu Pitkälä ja hänen miehensä Hannu Westerinen eivät ole kevätkatselmuksesta kuulleet, mutta se ei haittaa. ”Meillä ei ole pihallamme mitään luvatonta, että tervetuloa vain”, Westerinen sanoo.

Hän muistuttaa, että pihan ei tarvitse olla paljaaksi parturoitu ollakseen siisti.

”Jotkut pitävät siitä, että piha on luonnontilainen, eikä se ole rumaa. Sen sijaan jos on rojua siellä täällä, sen muut saattavat huomata.”

Siinä, missä Markus Haapanen haluaa pitää pihansa yksinkertaisena, Pitkälän ja Westerisen pihaa reunustavat kasvihuone, muurigrilli, leikkimökki ja varasto.

Rakennusvalvontojen katupartioilta voi myös kysyä neuvoa.

Vantaan Lukkarila kertoo, että useimmiten ihmiset kysyvät juuri piharakennelmien luvanvaraisuudesta – saako tällaisen aidan tai terassin rakentaa? Muut yhteydenotot ovat useimmiten valituksia, esimerkiksi naapureiden epäsiistit pihat ärsyttävät.

Vapaalan pientaloaluetta on rakennettu vähitellen vuosikymmenten saatossa. Tiivistyneen rakennuskannan myötä naapureilla on usein näkymä toistensa pihoille.

Puutarhapöytiensä parissa ahertava Markus Haapanen uskookin, että tieto moitittavista pihoista kiirii kyllä kaupungin tietoon. Joko naapureiden ilmoitusten tai virkamiesten omien havaintojen kautta.

Kaupunki valvoo alueiden siisteyttä muulloinkin kuin keväisin. Ja jos on tarvis, aina huomautetaan, kertoo valvontatarkastaja Lukkarila. Useimmiten huomautuksessa kehotetaan omistajaa ihan vain siivoamaan epäsiisti piha.

Ainakin Vantaalla pihojen siisteyttä pidetään yleisesti tärkeänä asiana, Lukkarila sanoo. Sen huomaa jo valitusherkkyydestä: jos jonkun pihalla on törkyä, rakennusvalvonta kyllä saa siitä vinkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat