Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Mitä Batman tekee käsityötunnilla? Viittaa!” – Takuuhauskan Kevätpörriäisen myynti alkaa torstaina

Helsinkiläisten alakoululaisten vitseistä ja tarinoista tunnettua Kevätpörriäinen-lehteä on julkaistu jo 67 vuotta.

Kaupunki
 
John Woodward / HS
Vuoden 2016 Kevätpörriäisen etukannen on piirtänyt 1.-luokkalainen Tilma Taskinen.
Vuoden 2016 Kevätpörriäisen etukannen on piirtänyt 1.-luokkalainen Tilma Taskinen. Kuva: John Woodward / HS

Katupölyn, vesille laskettujen veneiden ja auringossa täyttyvien terassien lisäksi yksi varma kevään merkki on täällä taas: Kevätpörriäinen. Perinteikäs Helsingin alakoululaisten toimittama lehti on jälleen kerran täynnä monenmoisia tarinoita ja muuta värikästä sisältöä.

Tänä vuonna Kevätpörriäisen teemana on yhdessä yrittäminen, auttaminen ja erilaisuuden kohtaaminen.

Kokonaan koululaisten tekemän aviisin tunnetuinta sisältöä ovat kuitenkin vitsit, joiden rinnalla teekkarihuumorikin helposti kalpenee. Kevätpörriäisen vitsipalsta on taattua laatua myös tänä vuonna.

HS esittelee muutamia esimerkkejä uunituoreesta helsinkiläiskoululaisten huumorikimarasta:

1–2 D -luokkaa käyvä Eevert murjaisee monellakin tapaa tässä ajassa olevan vitsin. Hän pohtii, mikä on valtiovarainministeri Alexander Stubbin Cooperin testi.

”12 selfietä.”

Yksi huumorinlajien kestosuosikki, pieruhuumori, on myös vahvasti edustettuna uudessa Kevätpörriäisessä. Yksi pieruosaston oivaltavimmista hetuloista lienee tämä:

”Miksi isä ja äiti syöttivät vauvalleen hernekeittoa? Että he löytäisivät hänet pimeässä.” Vitsin keksi 2.-luokkalainen Niilo.

”Miksi meri aaltoilee?” kysyy ekaluokkalainen Anniina. ”Koska valas pieraisee”, kuuluu vastaus.

Pohdiskelevampaa ja ehkä kantaaottavaakin otetta on 4.-luokkalaisen Joonan vitsissä: ”Miten aloittaa riita? Kerro oma mielipiteesi.”

Mahtaakohan vitsi viitata nettikeskustelun villiin maailmaan?

Kuudesluokkalaisen Nicolen vitsissä on niin ikään mukana tummempaa vivahdetta, joka voi tulla esiin oikeissa ihmissuhteissakin.

”Poika: Minä haluaisin, että välillämme olisi jotain suurempaa kuin vain kaveruus. Tyttö: Niin minäkin. Poika: Oikeastiko? Niin kuin mitä? Tyttö: Iso seinä.”

Myös monia kunnon puujalkavitsejä mahtuu mukaan. Esimerkiksi 4.-luokkalaisten Lassen ja Laurin yksissä tuumin veistelemä sutkautus.

”Mikä pilates on suomeksi? Melilosvot!”

Viidesluokkalainen Moritz kyselee puolestaan, mitä Batman tekee käsityötunnilla.

”Viittaa.”

Mielenkiintoista antia tuoreessa Kevätpörriäisessä on myös Yhdessä tästä selvitään -palsta. Esimerkiksi 4.-luokkalainen Aljona jakaa lukijoiden kanssa tarinan siitä, kun kouluruokalassa olikin pitsan sijasta makaronilaatikkoa.

”Olin todella pettynyt. Mutta kyllä se makaroonilaatikko oli ihan hyvää. Yhdessä tästä selvitään kyllä”, päätti Aljona tekstinsä leuka ylhäällä.

Olen aina ihmetellyt -palstalla alakoululaiset voivat kysyä ”Pörriltä” mitä tahansa. Kysymysten skaala on juuri niin laaja kuin lasten suusta tulleiden kysymysten kohdalla sopii olettaakin. Vai oletko itse pohtinut, minkä värinen mahalaukku on? Entä sitä, voiko maailmastamme tulla post-apokalyptinen?

Kevätpörriäisen myynti alkaa torstaina 21. huhtikuuta. Vapun alla tulee tarjolle myös teekkarien oma Julkku-lehti, jonka huumori yltänee paikoittain samoihin sfääreihin kuin alakoululaisten. Parittomina vuosina teekkarien lehti on Äpy-niminen.

Kevätpörriäinen-lehti julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1949. Oppilaiden myymistä lehdistä kertyvä tuotto lahjoitetaan kokonaisuudessaan helsinkiläiskoululaisten virkistystoimintaan ja stipendeihin.

Tämän kevään lehden erikoisuus on se, että säveltäjä Kirmo Lintisen on määrä tehdä sen tekstien pohjalta teos, joka esitetään syksyllä lasten kanssa. Helsingin kaupunginorkesteri pyysi tämän vuoksi oppilaita kirjoittamaan myös opettajistaan.

Oikaisu 19.4. kello 10: Uutisessa väitettiin alun perin, että Helsingin Musiikkitalo olisi pyytänyt koululaisia kirjoittamaan opettajistaan. Pyynnön esitti kuitenkin Helsingin kaupunginorkesteri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat