Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tässäkö ratkaisu jalka­käytäviä tukkiviin kuorma-autoihin? – DHL kokeilee polku­pyörän päälle viritettävää rahtikonttia

Logistiikka-alan jättiyritys aloitti viime vuonna polkupyörä­rahtikuljetuksia kokeilevan pilottihankkeen Hollannissa.

Kaupunki
 
DHL Express Netherlands
DHL:n käyttämä rahtikontti on kiinnitetty nelipyöräiseen kuormapyörään. Pilottihankkeessa käytetyt kontit on suunnitellut ruotsalaisyritys nimeltä Velove.
DHL:n käyttämä rahtikontti on kiinnitetty nelipyöräiseen kuormapyörään. Pilottihankkeessa käytetyt kontit on suunnitellut ruotsalaisyritys nimeltä Velove. Kuva: DHL Express Netherlands

Mitä enemmän ihmisiä, sitä enemmän kauppoja ja mitä enemmän kauppoja, sitä enemmän tarvetta kuorma-autoille, jotka kuljettavat kaupoille myytävää tavaraa. Mutta kaupunkien keskustoissa on ahdasta ja usein kuorma-autolle näyttää ainakin Helsingissä löytyvän parkkipaikka vain jalkakäytävältä kaupan edestä.

Mutta entä jos liikkeisiin ei tuotaisikaan tavaraa kuorma-autoilla vaan esimerkiksi polkupyörillä?

Tätä on miettinyt logistiikka-alan jättiyritys DHL, joka aloitti viime vuonna polkupyörärahtikuljetuksia kokeilevan pilottihankkeen Hollannissa.

Käytännössä järjestelmä toimii näin: Almeren kaupunkiin matkalla olevat tavarat pakataan kontteihin järjestelykeskuksessa noin 25 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Sitten kontit siirretään autoihin, jotka kuljettavat ne kaupungin keskustan tuntumaan. Siellä kontti siirretään nelipyöräisen kuormapyörän päälle ja lähetti polkee kuljetukset perille.

Selkeitä etuja on ainakin kaksi. Pyörä ei jumiudu kuorma-autojen tavoin liikenneruuhkiin ja parkkipaikan löytäminen sille on huomattavasti helpompaa. Ilmeinen haittapuoli on ainakin se, että pyörän kyytiin mahtuu huomattavasti vähemmän tavaraa kuin kuorma-auton kyytiin.

DHL Expressin toimitusjohtaja Peter Ervasalo uskoo, että pyörärahti voi levitä myös Suomeen.

”Olemme seuranneet Hollannin pilottia mielenkiinnolla. Tämä on valtavan hyvä ajatus”, Ervasalo sanoo.

Kuution kokoiseen konttiin pystyy kasaamaan tavaraa noin 120–150 kiloa.

”Vähän pyöräilijän reisilihaksista riippuen”, Ervasalo sanoo.

Ervasalo kertoo, että Suomen DHL on jo perustanut työryhmän miettimään erilaisia uusia kuljetusmuotoja. Näihin sisältyy myös pyörien käyttö kuljetuksissa. Verkkokaupan kasvu on lisännyt yrityksiltä suoraan kuluttajille vietäviä kevyitä kuljetuksia ja tällaisiin pyörien käyttö voisi Ervasalon mukaan soveltua hyvin.

Hollannin pilottihankkeessa käytetyt kontit on suunnitellut ruotsalaisyritys nimeltä Velove.

Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen uskoo, että pyörärahdin yleistyminen voisi helpottaa kaupunkien liikenneongelmia.

”Esimerkiksi Aleksanterinkatu ja Iso Roobertinkatu ovat nykyään aika karun näköisiä aamupäivisin”, Koistinen sanoo.

Koistisen mukaan kaupungit ovatkin ilmaisseet kiinnostusta pyörärahdin kehittämiseen.

”Mutta mitään konkreettista ei vielä ole tehty.”

Koistinen kuitenkin huomauttaa, että jalkakäytäville pysäköivien kuorma-autojen ongelman voisi ratkaista myös toisella tavalla: valvomalla sitä. Jalkakäytävälle pysäköiminen on jo nyt Suomessa laitonta.

”Suomessa pysäköintivalvojat päättävät auton mallin perusteella, että katsotaanko jalkakäytävälle pysäköintiä läpi sormien”, Koistinen sanoo.

Monessa muussa Länsi-Euroopan maassa ei hänen mukaansa näin ole. Siksi kuljetusautot pysäköivät lastin purun ajaksi autotielle, jos pysäköintiruutua ei löydy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat