Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasipaviljonki vahvoilla Hakaniemen hallin väistötilaksi –  jatkokäyttöä etsitään Teurastamolta ja Hietalahdesta

Paviljonki sijoittuisi Hakaniemen torille, mutta sillä pitää päättäjien mielestä olla jatkokäyttöä muualla.

Kaupunki
 
HAKANIEMEN YKKÖSKAUPPIAAT
Näkymä kohti Ympyrätaloa ja Areenataloa.
Näkymä kohti Ympyrätaloa ja Areenataloa. Kuva: HAKANIEMEN YKKÖSKAUPPIAAT
Tästä on kyse

Hakaniemen halli menee remonttiin

 Hakaniemen halli suljetaan rakennuksen peruskorjauksen ajaksi 2017 alusta 2018 syksyyn.

 Kaupunki on etsinyt hallikaupalle väistötiloja kaupankäynnin jatkamiseksi myös remontin aikana.

 Kiinteistöviraston tilakeskus on esittänyt väistötilaksi kustannustehokkainta vaihtoehtoa, HOK-Elannon tavaratalon 2. kerrosta Siltasaarenkadulla. Toisina vaihtoehtoina on esitetty tekstiilihallia torille, kaksiosaista hallia Hakaniemen puistoon ja lasihallia torille.

 Kauppiaat ja Tukkutori ovat kannattaneet lasihallia torille.

 Kiinteistölautakunta päättää toteutettavasta vaihtoehdosta torstaina.

Poliitikot tuntuvat olevan kääntymässä lasirakenteisen paviljongin kannalle, kun Hakaniemen hallille etsitään väistötilaa remontin ajaksi. Paviljonki sijoittuisi Hakaniemen torille, mutta sillä pitää päättäjien mielestä olla jatkokäyttöä muualla.

Helsingin kiinteistölautakunnan on määrä päättää väistötilasta torstaina. Jatkokäyttöä lasipaviljongille voisi löytyä Tukkutorin alaisuudessa toimivasta Helsingin ruokakulttuurin keskittymästä Teurastamolta Sörnäisistä, jossa pitkään on kaivattu ympärivuotista katettua tilaa tapahtumille ja vihermarkkinoille.

”Erittäin hyvä vaihtoehto. Juuri tällaista innovointia tarvitaan”, kehui kiinteistölautakunnan puheenjohtaja Juha Hakola (kok) maanantaina.

Hakola muistutti, että remontti kestää kahden vuoden ajan, ja kertaluontoisen väistötilan kustannukset tulisi kuolettaa sen käytön aikana. Peruskorjauksen on määrä alkaa vuoden 2017 alussa ja sen pitäisi valmistua syksyllä 2018. Jos väistötilalle löytyisi jatkokäyttöä, myös investoinnin kuolettamiselle voidaan laskea jatkoaika mukaan.

Helsingin kiinteistövirasto esittää väistötilaksi huokeinta vaihtoehtoa HOK-Elannon tavaratalon 2. kerroksesta Siltasaarenkadulla. Vaihtoehdon kustannuksiksi kiinteistöviraston tilakeskus on laskenut noin 2,15 miljoonaa euroa, kun esimerkiksi Hakaniemen torille sijoitettava lasihalli maksaisi 5,74 miljoonaa euroa. Kangashallikin rokottaisi helsinkiläisiltä veronmaksajilta 3,65 miljoonaa euroa.

Kauppiaat ovat vastustaneet HOK-Elanto-vaihtoehtoa voimakkaasti. S-marketin yläkerrassa sijaitseva tila olisi syrjässä ja vaikeasti kilpailtava. Eivätkä poliitikotkaan oikein lämpene. Paikka on syrjässä ja hohdoton.

”Meidän täytyy ajatella myös kaupunkilaisia”, Hakola sanoi.

Lautakunnan varapuheenjohtaja Jasmin Hamid (vihr) on Hakolan kanssa samoilla linjoilla. On tärkeää, että hallin toiminta näkyy myös remontin aikana.

”Sen [väistötilan] pitää olla siellä ja muistuttaa, että edelleen kauppahalli on toiminnassa”, Hamind sanoi maanantaina.

Hakaniemen torille sijoitettavan lasipaviljongin jatkokäyttö perustelisi hänenkin mukaansa investoinnin: ”Virasto esittää HOK-Elannon tilaa, mutta emme tule hyväksymään sitä.”

”Tukkutorilla olisi käyttöä lasihallille myöhemmin. Jatkokäyttö toisi investoinnille katetta. On esitelty myös hallia, joka muodostuu kahdesta palasesta. Niistä toinen voisi jatkosijoittua Teurastamolle ja toinen vaikka Hietalahden torille.”

Tukkutorin teknisen yksikön päällikkö Tommi Tapana ottaisi torille sijoitettavan lasipaviljongin kernaasti jatkokäyttöön Teurastamolle. Investointi on sen verran iso, että jatkokäyttöä pitää olla, ja sitä Tapanalta myös löytyy.

Helsingillä on kaksi strategiaa, joihin paviljonki istuisi kuin porkkana penkkiin: ruokastrategia ja tapahtumastrategia: ”Jatkokäyttö on se, mitä Tukkutorilla on ajateltu”, Tapana sanoi.

Tapanan mukaan paviljonki sijoittuisi parhaiten Tukkutorin vihertorille Teurastamon viereen. Se olisi talvisinkin ulosmyyntipiste tavallisille kuluttajille, ja vähintään viherkaupan lisätila ja näyteikkuna.

”Täällä on paljon kauppiaita, jotka jo pitkään kaivanneet lisää tilaa. Ympärivuotinen halli palvelisi myös tapahtumia.”

Hallikauppiaat haluavat lasipaviljongin yksiselitteisesti torille. Ja kiinteän sellaisen, ei kangasvaihtoehtoa. Remontin jälkeen paviljongin voisi kauppiasyhdistyksenkin mielestä siirtää Sörnäisiin.

”Me olemme vahvasti sen ajatuksen takana”, kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Passinen sanoi maanantaina.

Hänen mukaansa HOK-Elanto-vaihtoehto on hallille mahdoton jo logistisestikin. ”Siellä ei ole meille tarpeeksi tavarankuljetusmahdollisuuksia. On käsittämätöntä, että se [tavaratalon 2. kerros] on yhä mukana vaihtoehdoissa.”

Tukkutorista vastaava teknisen palvelu lautakunta on kannattanut Hakaniemen torille rakennettavaa väistötilaa.

HAKANIEMEN YKKÖSKAUPPIAAT
Uudisrakennus toimisi ensin remontoitavan Hakaniemen hallin väistötilana ja jäisi sen jälkeen esimerkiksi kahvila-, ravintola- ja näyttelytilaksi.
Uudisrakennus toimisi ensin remontoitavan Hakaniemen hallin väistötilana ja jäisi sen jälkeen esimerkiksi kahvila-, ravintola- ja näyttelytilaksi.
HAKANIEMEN YKKÖSKAUPPIAAT
Lasipaviljonki Siltasaarenkadulta nähtynä.
Lasipaviljonki Siltasaarenkadulta nähtynä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat