Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keittiön saa nyt siirtää Helsingissä ilman rakennuslupaa – taloyhtiöiden hallituksilla yhä suurempi vastuu remonteissa

Kari Väyrynen pisti kotinsa pohjapiirroksen uusiksi. ”Muutos helpottaa aloittamista.”

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Kari Väyrynen (vas.) ja Max Väyrynen kotonaan Helsingin Hakaniemessä. Perhe siirsi keittiön olohuoneen jatkoksi. Vanhassa keittiössä on nyt kaksi makuuhuonetta.
Kari Väyrynen (vas.) ja Max Väyrynen kotonaan Helsingin Hakaniemessä. Perhe siirsi keittiön olohuoneen jatkoksi. Vanhassa keittiössä on nyt kaksi makuuhuonetta. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Näin homma toimii

  Helsinki ei vaadi asukkailtaan rakennuslupaa märkätilojen muutostöissä asuntojen sisällä.

  Jos asukas haluaa vaihtaa vessan, keittiön tai kodinhoitohuoneen paikkaa tai tehdä niihin laajennuksia, riittää lupa oman taloyhtiön hallitukselta.

  Näin taloyhtiöillä on yhä suurempi vastuu asuntojen sisällä tehtävien korjaustöiden valvonnassa.

 Niin sanottu Z-lupa pitää edelleen hakea mikäli lattian tai seinien kantaviin rakenteisiin tehdään muutoksia tai rakenteiden kuormitus lisääntyy oleellisesti.

Vanhat helsinkiläistalot ovat herttaisia, mutta usein epäkäytännöllisiä. Välillä ihmetyttää, miten ihmiset saivat 50 vuotta sitten aamutoimensa suoritettua piskuisissa käymälöissä.

Siksi moni nykyasukas haaveileekin ylimääräisestä kylpyhuoneesta tai isommasta keittiöstä.

Nyt tuollainen remontti on Helsingissä yksinkertaisempi toteuttaa. Esimerkiksi keittiön siirtämiseen ei enää tarvita rakennuslupaa.

Viime vuoden lopussa Helsingin rakennusvalvontavirasto poisti vaatimuksen niin sanotusta Z-luvasta märkätilojen muutostöiden osalta. Se tarkoittaa, että keittiön, kylpyhuoneen tai kodinhoitohuoneen muutostöiden suorittamiseen riittää taloyhtiön hallituksen lupa.

Luvasta luopumisen syy on raha. Helsingin kaupungilla ei ole enää varaa valvoa taloyhtiöiden asuntojen muutoksia.

Luparuljanssi vei kaupungilta melkoisesti työvoimaa, kertoo Helsingin rakennusvalvontaviraston virastopäällikkö Lauri Jääskeläinen.

”Aiemmin lupa annettiin, ja remontin valmistuttua mentiin katsomaan, että kosteuseristeet ja muut on tehty asianmukaisesti. No, eihän niitä todellisuudessa voi jälkeenpäin tarkistaa repimättä kaikkea auki”, Jääskeläinen sanoo.

Lisäksi osakeyhtiölaki muuttui muutama vuosi sitten niin, että se velvoittaa yhtiön hallituksen valvomaan asunnoissa tehtäviä korjaustöitä. Vastuu siirtyi siltäkin osin enemmän yhtiöille itselleen, Jääskeläinen sanoo.

Muutos säästää virastolta rahaa ja vaivaa, sillä Z-lupia kirjoitettiin satoja joka vuosi.

”Katsoimme, että luvan suhteen meidän merkitys on lopulta vähäinen. Remonttia pitää vahtia siellä, missä se tehdään.”

Hakaniemessä asuva Kari Väyrynen on äskettäin saanut valmiiksi mittavan muutostyön 134 neliön asunnossaan.

Byrokratiaprosessin muutos helpottaa remontin aloittamista, hän sanoo.

”Ehdin jo etukäteen tuskailla sitä lupien hakua. Rakennusvalvontaan toimitetaan paperit, ja se kestää ja kestää. Kuitenkin ne samat paperit pitää toimittaa myös taloyhtiölle, jonka tekninen isännöitsijä tai vastaava todellisuudessa valvoo työtä. Muutos säästää kustannuksia ja aikaa.”

Väyrynen ei ainoastaan muuttanut keittiön paikkaa asunnossaan, vaan rakensi samalla kolmannen makuuhuoneen ja ylimääräisen kylpyhuoneen.

Nyt entisen keittiön tilalla on kaksi makuuhuonetta ja entisessä olohuoneessa iso avokeittiö ja toinen kylpyhuone.

”Asunnossa oli meille sopimaton pohja. Ja kylpyhuone oli aivan liian pieni. Lisäksi tässä oli liian vähän makuuhuoneita perheelleni, minulla on kolme lasta.”

Remontin myötä perhe sai kolmannen makuuhuoneen.

Remonteissa on aina myös hankaluutensa. Naapuri ei välttämättä ole mielissään isosta tupakeittiöstä oman makuukamarinsa yläpuolella.

Näin on käymässä Sirkku Nyströmille. Hänen yläkerrassaan naapuri suunnittelee parhaillaan makuualkovin paikalle keittiötä.

Yläkerrassa saatetaan pian viettää illalliskestejä Nyströmin hakiessa unta lattian alapuolella. Tilannetta ei helpota se, että talon äänieristys on heikko pystysuunnassa.

”Siitä on ilmeisesti tulossa suuri, moderni keittiö, sellainen, missä vietetään paljon aikaa”, Nyström sanoo. ”Sivusuunnassa äänieristys on oikein hyvä. Ylhäältä alaspäin kuuluu puhe ja askeleet.”

Hän kertoo perehtyneensä talon rakenteisiin hyvin tehdessään miehensä kanssa remonttia asuntoonsa.

Taloyhtiöiden hallituksille jää liikaa vastuuta, Nyström kritisoi itsekin hallituksen jäsenenä. Tarvitaan asiantuntemusta.

”Kun lupaa ei enää tarvita, voivat taloyhtiön hallitukset tehdä mielivaltaisia päätöksiä. Eikä välttämättä ymmärretä, minkälaisia vaikutuksia niillä voi olla tietynlaisissa rakenteissa.”

Taloyhtiön hallituksissa istuu osakkeenomistajia – käytännössä usein siis asukkaita.

Jos taloyhtiöiden hallituksilla ei ole asiantuntemusta asiassa, heidän tulee hankkia sitä, rakennusvalvontaviraston Jääskeläinen sanoo.

”Tämä on heidän vastuullaan”, Jääskeläinen toteaa, ja muistuttaa, että hallituksia sitoo erittäin tiukka lainsäädäntö asiassa.

Hänen mielestään asiaa valvotaan vihdoinkin siellä, missä pitääkin. ”Osakkaat omistavat talon. Kyllä heille kuuluu myös vastuu ja valvonta siitä, minkälaisia muutoksia tehdään.”

Markus Jokela / HS
Kari Väyrynen ei ainoastaan muuttanut keittiön paikkaa asunnossaan, vaan rakensi samalla kolmannen makuuhuoneen ja ylimääräisen kylpyhuoneen. Nyt entisen keittiön tilalla on kaksi makuuhuonetta ja entisessä olohuoneessa iso avokeittiö ja toinen kylpyhuone.
Kari Väyrynen ei ainoastaan muuttanut keittiön paikkaa asunnossaan, vaan rakensi samalla kolmannen makuuhuoneen ja ylimääräisen kylpyhuoneen. Nyt entisen keittiön tilalla on kaksi makuuhuonetta ja entisessä olohuoneessa iso avokeittiö ja toinen kylpyhuone.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat