Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hämmentävää mutta totta – keskustasta kuoriutui urbanisti

On perin harvinaista, että suurissa kaupungeissa taputetaan keskustaministerin ehdotukselle

Kaupunki
 
Berner haluaa taksien ottavan asiakkaita lennosta
Berner haluaa taksien ottavan asiakkaita lennosta
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) lupaa, että hallituksen suunnitelmat helpottaisivat kuluttajien arkea. Esimerkiksi taksin saamisen lennosta pitäisi olla helpompaa. Autoiljan puolestaan pitäisi itse saada päättää omista kuljetuksistaan.

Tienkäyttö maksulliseksi, taksikilpailu vapaammaksi ja liikenteeseen uusia palvelupaketteja. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) maanantaina paljastamat suunnitelmat Suomen liikenteen mullistamiseksi ovat hätkähdyttävimpiä vuosikymmeniin.

Ehkä kaikkein yllättävintä on kuitenkin se, että yksityisautoilijoita piiskaavat ja kaupungistumiskehitystä tukevat suunnitelmat esittelee keskustalainen ministeri.

Katsotaanpa. Anne Berner haluaisi, että valtion omistamat tiet siirrettäisiin valtion taseen ulkopuoliseen yhtiöön. Yhtiö voisi rahoittaa teiden nykyistä paremman ylläpidon lainarahalla, jonka yhtiö maksaisi takaisin tien käyttäjiltä perityillä maksuilla.

Kuulostaa siltä kuin äänessä olisi urbanisti. Tienkäyttömaksuja pähkäillään tällä hetkellä myös Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa, jossa on meneillään suuri liikennesuunnittelun vallankumous. Virasto haluaa ohjata autoilevia kaupunkilaisia ja muualta tulevia työmatkalaisia joukkoliikenteen, pyörien ja omien jalkojensa käyttäjiksi. Autoilijoiden määrä ei voi kasvaa samaan tahtiin kaupunkilaisten määrän kanssa, jos Helsingin katujen täydellinen sumppuuntuminen halutaan estää.

Keskusta on perinteisesti pyrkinyt kynsin hampain pitämään koko Suomen asuttuna, mutta yritysjohtajataustaisen Sipilän nimittämän yritysjohtajataustaisen Bernerin tuomat uudet liikennepoliittiset tuulet näyttävät nyt puhaltavan myös aluepolitiikkaa uuteen suuntaan. Autoilijoille kohdistettu lisämaksu on keppi, jonka iskun kaupunkilaiset voivat välttää joukkoliikenteeseen vaihtamalla. Kaupunkien ulkopuolella asuville ei tällaista vaihtoehtoa jää, kun junat kulkevat harvoin ja linja-autoreittejä on lakkautettu.

Toinen kaupunkeja palkitseva ja maaseutua kurittava esitys on taksilupien vapauttaminen. Taksilupien määrän vapauttaminen parantaisi todennäköisesti palvelutasoa siellä, missä asiakkaita on paljon – siis suurissa kaupungeissa. Maaseudulla taitaisi käydä päinvastoin.

Ja sitten ovat vielä Bernerin visioimat uudenlaiset liikennepalvelut. Liikenneministeriössä toivotaan, että kaupunkeihin syntyisi yhtiöitä, joiden kautta kuluttaja voisi ostaa erilaisia liikennepalvelupaketteja. Kuukausimaksua vastaan voisi saada käyttöönsä vaikka tietyn määrän taksiajoa, joukkoliikennettä ja esimerkiksi liisatun auton käyttötunteja. Omaa autoa ei enää tarvittaisi. Ilmasto kiittäisi, liikenne sujuvoituisi ja jakamistalous kukoistaisi.

Olipa Bernerin esityksestä mitä mieltä tahansa, yksi asia on varmaa: siinä vaiheessa kun Suomen Keskusta alkaa kuulostaa ajatuspaja Demos Helsingiltä, suurissa kaupungeissa taputetaan käsiä.

Pentti Koskinen / HS
Anne Berner poseerasi helsinkiläismaisemaa esittävän kuvan edessä Vallila Interiorin pääkonttorilla vuonna 2006. Berner oli silloin yhtiön toimitusjohtaja, nyt hallituksen puheenjohtaja.
Anne Berner poseerasi helsinkiläismaisemaa esittävän kuvan edessä Vallila Interiorin pääkonttorilla vuonna 2006. Berner oli silloin yhtiön toimitusjohtaja, nyt hallituksen puheenjohtaja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat