Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo kuutti harjoittelee kalastamista Korkeasaaressa – pyydysti tänään ensimmäisen saaliinsa

Kuivalla maalla Kirkkonummella harhailleen harmaahylkeen poikasen tulevaisuus näyttää jo valoisalta

Kaupunki
 
Korkeasaaren eläintarha
Löytökuutti harjoitteli kalastamista ensi alkuun lasten uima-altaassa.
Löytökuutti harjoitteli kalastamista ensi alkuun lasten uima-altaassa. Kuva: Korkeasaaren eläintarha

Korkeasaaren eläintarhan villieläinsairaalassa Helsingissä kahden viikon ajan hoidossa ollut orpo kuutti ylsi tiistaina aamupäivällä erittäin merkittävään saavutukseen – se pyydysti ensimmäisen elävän kalansa.

Ilman kalastustaidon oppimista kuuttia ei voisi palauttaa takaisin luontoon. Tämän vuoksi Kirkkonummen Porkkalasta 5. huhtikuuta löytynyttä orpoa harmaahylkeen eli hallin poikasta on tutustutettu kalojen saloihin Korkeasaaressa.

Ensi alkuun kuutti harjoitteli kalastusta vihreässä ihmislasten kahluualtaassa, jossa houkuttimena oli kuolleita muikkuja ja muita kaloja.

”Nyt jännitämme, alkaako se ymmärtää kalan päälle”, kuraattori Ville Vepsäläinen Korkeasaaren eläintenhoitoyksiköstä kertoi tiistaina aamupäivällä.

Pitkään ei tarvinnut enää jännittää, sillä kollega huikkasi Vepsäläiselle ilouutisen kuutin kalastustaidoista jo HS:n puhelinhaastattelun aikana.

”Minulle kerrottiin juuri, että nyt se on pyydystänyt ensimmäisen kalansa – elävää kalaa”, Vepsäläinen välittää uunituoretta tietoa eteenpäin.

Löytökuutti kalastelee Vepsäläisen mukaan jo lastenallasta isommassa altaassa, ja harjoitukset jatkuvat vastedeskin. Korkeasaaren henkilökunta pyydystää kuutille kalaa katiskalla.

Eläinsairaalan potilaille saa syöttää elävää ravintoa, koska ne ovat palaamassa takaisin luontoon, missä saalistustaito on elämän edellytys. Eläintarhan puolella ei tarjoilla elävää ravintoa.

Miksi kuutti ylipäätään polskii meren sijasta villieläinsairaalassa? Se on Vepsäläisen mukaan päätynyt syystä tai toisesta kuivalle maalle ja eksynyt emostaan.

Maihinnousu voi tapahtua esimerkiksi jäälautan päällä ajelehtimalla. Kuutti pystyy taapertamaan kauaskin vedestä, vaikkapa pellolle.

Korkeasaareen tuodaan lähestulkoon joka kevät orpoja kuutteja. Viime vuonna niitä oli Vepsäläisen mukaan kuusi, joista kolme selvisi hengissä takaisin mereen.

Tällä hetkellä eläinsairaalassa on vain kuivalla maalla Porkkalassa pötkötellyt hallin poikanen.

”Viime viikolla Kotkasta tuli yksi kuutti, joka oli niin heikossa kunnossa, että se kuoli tunnin päästä saapumisestaan.”

Porkkalan kuutin tulevaisuus näyttää sen sijaan valoisalta, koska se vaikuttaa olevan niin henkisesti kuin fyysisestikin hyvässä kunnossa.

”Se on pulskistunut selkeästi. Lihominen jatkuu, ja kun painoa on tarpeeksi, niin kuutti pääsee takaisin mereen”, Vepsäläinen kertoo.

Kuutti tulee joka tapauksessa asumaan Korkeasaaressa vielä viikkoja. Syöttö- ja hoitojakson jälkeen se palautetaan merivartioston avustuksella Suomenlahden hylkeidensuojelualueelle.

HS uutisoi vuosi sitten niin ikään Kirkkonummelta löytyneestä ”metsäkuutista”. Se palautettiin mereen viime vuoden kesäkuun lopussa.

Huonokuntoisen hylkeen maalla havaitsevia Vepsäläinen neuvoo ottamaan yhteyttä paikalliseen pelastuslaitokseen tai suoraan Korkeasaaren eläintarhaan. Kuuttia ei pidä mennä koskettelemaan varomattomasti, sillä söpöstä ulkonäöstään huolimatta se voi purra lujaa.

”Sitten voi tulla aika ikäviä tulehduksia”, Vepsäläinen varoittaa.

Villieläinsairaalaan tulevat hylkeet ovat usein juuri hallin poikasia, harvemmin itämerennorppia.

Korkeasaaren eläintarha
Löytökuutti harjoitteli kalastamista ensi alkuun lasten uima-altaassa.
Löytökuutti harjoitteli kalastamista ensi alkuun lasten uima-altaassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat