Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo laskee saavansa metromaiden myynnistä satoja miljoonia euroja – miten se on mahdollista?

Pelkästään Finnoosta kaupunki uskoo myyvänsä tontteja 385 miljoonan euron edestä. Alueelle syntyy nykylaskelmien mukaan noin 700 000 kerrosneliömetriä asuntoja.

Kaupunki
 
Sami Kero
Suomenojalla rakennettiin länsimetroa keväällä 2015. Finnoon metroasema tulee sijaitsemaan kuvassa oikealla keskellä.
Suomenojalla rakennettiin länsimetroa keväällä 2015. Finnoon metroasema tulee sijaitsemaan kuvassa oikealla keskellä. Kuva: Sami Kero

Lähes miljardi euroa.

Niin paljon Espoon kaupunki unelmoi tekevänsä rahaa länsimetron myötä. Metromiljoonista on puhuttu Espoossa yhtä kauan kuin länsimetrostakin. Vielä vuonna 2009 metron arveltiin maksavan osittain itse itsensä.

Miten metro tuo rahaa? Vastaus löytyy isoista rakennusyhtiöistä, jotka ovat halukkaita rakentamaan uusia asuntoja raiteiden varrelle. Toisin sanoen kaupunki saa rahaa asuntorakentamiseen kelpaavista tonteista kaavoittamalla niitä asumiselle.

Lasketaanpa, miten kaupunki on arvioinut saavansa rahaa rakennusmäärältään isoimmasta keskuksestaan, noin 14 000 asukkaan Finnoosta.

Alueen lasketaan tuovan kaupungille yhteensä 385 miljoonaa euroa, vaikka siellä ei vielä ole edes metrotunnelia.

Kaupunki omistaa kaiken asuntorakentamiseen kelpaavan maan Finnoossa, noin 145 hehtaaria. Siitä syntyy nykylaskelmien mukaan noin 700 000 kerrosneliömetriä asuntoja.

Espoon mukaan yhden Finnoossa kerrosalaneliömetrin hintalappu on 550 euroa. Hinta noussee vielä korkeammaksi rakentamisen myötä, arvelee Espoon tonttipäällikkö Jussi Eerolainen.

Tulevien 10 vuoden aikana maita on tarkoitus myydä vuosittain 25–30 miljoonan euron edestä. Lisäksi yksityisten maanomistajien kanssa tehtävien maankäyttösopimusten lasketaan tuovan kaupungille tuloja noin 15 miljoonaa vuosittain.

Rahaa ei siis oikeastaan ansaita laajoilla maa-alueilla vaan tiiviillä kaavoituksella, Eerolainen sanoo. Tärkeää on se, kuinka paljon maan päälle voidaan rakentaa. Metro mahdollistaa tiiviin kaupunkirakenteen.

”Meillä on esimerkiksi ihan tavallinen koulutontti Espoonlahdessa. Me saamme kaavoitettua siihen rakennusoikeutta satatuhatta kerrosneliömetriä, mistä kaupunki tulee saamaan 50–60 miljoonaa euroa.”

Tiheiden asuntokeskittymien kaavoittamiseen taas tarvitaan metroa, sillä muuten rakennusyhtiöt eivät lähde mukaan.

Metron vetovoima on huomattava.

”Olisimme me ehkä jotain jossain vaiheessa saaneet myydyksi ilman metroakin, mutta emme tällaisia määriä”, sanoo Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo. ”Tämän houkuttelevuus on aivan toista luokkaa.”

Myös maan arvo on metron myötä noussut roimasti. Isotalon mukaan Tapiolassa kerrosalaneliön hinta saattaa nousta yli tuhannen euron. Arvo laskee, mitä kauemmaksi Helsingin rajasta siirrytään.

Mitä Espoon asuntotonteille tapahtuisi, jos metroa ei olisi?

”Emme me olisi ilman raiteita mitenkään saaneet Finnooseen tuollaista asuntomäärää. Tai mitä Kivenlahteen rakennettaisiin jonkun bussireittien varaan. Jos meillä ei olisi metroa, odottaisimme parempia aikoja, niin kuin kehyskunnissa tehdään.”

Ilman metroa Espoo olisi jatkanut omaa kehitystään, sanoo kaupunkitutkija Seppo Laakso.

”Alueista rakennettaisiin todennäköisesti sellaisia kuin ne ovat nyt – pientalovaltaisia ja hajanaisempia.” Metro ja tiivis kaupunkirakenne kuuluvat yhteen, Laakso muistuttaa.

”Metrossa ei ole mitään mieltä ilman tiivistä kaupunkirakennetta.”

Metrolla voi olla vieläkin kauaskantoisempia vaikutuksia henkilöautoliikennettä suosivassa Espoossa.

Kaupunki voi nimittäin metron myötä muuttua aiempaa joukkoliikenneystävällisemmäksi, sillä metro vaikuttaa todennäköisesti siihen, minkälaisia asukkaita kaupunkiin muuttaa.

”Ihmiset, jotka suosivat joukkoliikennettä, haluavat muuttaa hyvien joukkoliikenneyhteyksien ääreen. Espoo muuttuu heille mahdolliseksi metron myötä.”

On mahdollista, että metron myötä Espoosta on tulossa kaupunki, joka kehittää joukkoliikennettään yhä paremmaksi. Siksi, että yhä suurempi osa asukkaista haluaa sitä.

Tausta: Metro vauhdittaa maakauppaa

Metromaiden myynti on tähän asti ollut hidasta, eikä kuuluisia metromiljoonia ole näkynyt. Nyt suunta on muuttunut, sanoo Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo.

Viime ja sitä edellisenä vuonna kaupunki myi maita tai teki maankäyttösopimuksia metron läheisyydessä yhteensä lähes 50 miljoonan euron arvosta.

Metromaiden osuus on suuri, sillä kokonaisuudessaan kaupungin maanmyynti oli viime vuonna 80 miljoonaa euroa. Maankäyttösopimuksista kaupunki nettosi yli 23 miljoonaa euroa.

Seuraavan neljän vuoden aikana Espoon pitäisi rakentaa noin 12 000 asuntoa neljässä vuodessa uuden maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevan aiesopimuksen (MAL) tavoitteiden mukaan. Se on 2 000 asuntoa enemmän kuin edellisessä aiesopimuksessa.

Sen toteutuminen on huomattavasti helpompaa metron vanavedessä, sanoo ympäristöneuvos Pekka Normo ympäristöministeriöstä.

Asuntorakentamisessa pyritään keskittymään yhä enemmän raiteiden läheisyyteen.

Korjaus keskiviikkona 20. huhtikuuta kello 14.10: Lisättiin sana ”neljässä” vuodessa- sanan eteen. Espoon kaupungin on rakennettava neljässä vuodessa 12 000 asuntoa, ei yhdessä vuodessa kuten jutussa aluksi kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat