Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki harkitsee terassien jatkoaikaa – ”Hassua, jos turistialueella terassit menevät jo kymmeneltä kiinni”

Suuri osa Helsingin terasseista menee kiinni iltakymmeneltä. Nyt terassien aukioloaikoja halutaan myöhäistää etenkin keskustan alueella.

Kaupunki
 
Laura Oja
Bambi Vihavainen (vas.) ja Maria Salmi viettivät toukokuista päivää Mbarin terassilla vuonna 2015. Lasipalatsin ja Mbarin terassit ovat olleet auki aamukahteen saakka. Tulevana kesänä Lasipalatsinaukiolla ei nautita terassihetkistä, sillä paikalla on rakennustyömaa.
Bambi Vihavainen (vas.) ja Maria Salmi viettivät toukokuista päivää Mbarin terassilla vuonna 2015. Lasipalatsin ja Mbarin terassit ovat olleet auki aamukahteen saakka. Tulevana kesänä Lasipalatsinaukiolla ei nautita terassihetkistä, sillä paikalla on rakennustyömaa. Kuva: Laura Oja

Helsingin terassien aukioloaikoja saatetaan jatkossa pidentää. Helsingissä on nykyisin noin 500 ulkoterassia, joista valtaosa menee kiinni iltakymmeneltä.

Pian Helsingin kaupungin virkamiehistä, ravintola- ja matkailualan edunvalvojasta (Mara) ja eräistä helsinkiläisravintoloista koostuva ryhmää alkaa pohtia, voisiko terassien aukioloa pidentää.

”Nykyisin terasseja laitetaan aika kaavamaisesti kiinni iltakymmeneltä. Olemme kysyneet kaupungilta, voisiko tätä asiaa katsoa uudestaan”, sanoo Maran varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

”Helsingistä löytyy aika paljon terasseja, joiden kohdalla pidennetystä aukiolosta ei olisi kenellekään haittaa. Tästä olisi hyötyä jo ihan matkailun takia. Monet ulkomaiset matkailijat syövät myöhään ja jos he haluavat syödä ulkona, niin se kymmenen on liian aikainen.”

Hanke on vasta aivan alkutekijöissään, eikä terassien aukioloa pohtiva ryhmä ole pitänyt vielä yhtään kokousta. Epäselvää siis on, mitä ravintoloita aukiolon pidennys mahdollisesti koskisi tai kuinka myöhään terassit saisivat olla auki.

Terassien aukioloista on väännetty Helsingissä ennenkin.

”Olemme sopineet, että selvitän, mitä yrityksiä tämä voisi koskea. Kyseeseen tulevat keskustan alueen terassit, joissa ei ole asutusta lähellä”, Aittoniemi sanoo.

”Helsingissä selkeästi yritetään miettiä uutta kulttuuria, jossa viranomainen miettii asiakastakin eikä vain sääntökirjaa. En tiedä vielä, saadaanko mitään aikaan, mutta uskoisin, että joitain paikkoja löytyy.”

Asian pohtimiseen osallistuu kaupungin virkamiehiä ainakin rakennusvalvonnasta, rakennusvirastosta ja elinkeino-osastosta. Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva suhtautuu ajatukseen terassien aukiolon pidentämisestä varovaisen myönteisesti.

”Terassien aukioloa pitäisi voida pidentää alueilla, joilla ei ole asutusta. On se vähän hassua, että meidän keskeisillä turistialueilla terassit menevät kymmeneltä kiinni”, Rinkineva sanoo.

”Mielestäni olisi hyvä selvittää, voisivatko terassit olla auki kello 23:een tai kello 24:ään. Korostan, että tämä koskee alueita, joissa ei ole asutusta.”

Rinkinevan mielestä terassien aukiolon pidentäminen voisi tulla kyseeseen esimerkiksi Pohjois- ja Eteläesplanadin, Aleksanterinkadun, Mikonkadun, Kluuvikadun ja eräiden Mannerheimintiellä sijaitsevien ravintoloiden kohdalla.

”Heti kun mennään Töölöön tai Ullanlinnaan päin, niin vastaan alkaa tulla asutusta. Keskustelu rajoittuu varmaan aika lailla ydinkeskustaan”, Rinkineva sanoo.

Voisivatko terassien myöhäisemmät aukioloajat tulla voimaan jo tulevana kesänä?

”Vappuun on enää kaksi viikkoa. En usko, että saadaan täksi kesäksi asiaa ratkaistua.”

Keskustan alueella on jo nyt useita terasseja, jotka saavat olla iltakymmenen jälkeenkin auki. Niitä löytyy esimerkiksi juuri Mikonkadulta, Aleksanterinkadulta ja Kampista.

”En tiedä, onko tälle suurta tarvetta. Olemme jo nyt yrittäneet ottaa huomioon, onko terassin lähistöllä asutusta vai ei”, sanoo tarkastaja Leena Piipponen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta (avi).

Avi päättää terassien anniskeluluvista. Piipposen kontolla on postinumeroalueella 00100 eli esimerkiksi Kluuvissa, Kampissa ja Etu-Töölössä sijaitsevien ravintoloiden anniskelu- ja vähittäismyyntiluvat.

Esimerkiksi Lasipalatsinaukiolla sijaitsevat ravintolat Lasipalatsi ja Mbar ovat nauttineet pidennetyistä terassiluvista jo pitkään. Ensi kesänä niiden terassit tosin pysyvät kiinni alueella olevien rakennustöiden takia.

”Tähän asti luvat ovat olleet kahteen asti, eikä valituksia ole tullut, kun ei ole asutusta vieressä”, sanoo Lasipalatsin omistavan Ravintolakolmio-ryhmän toimitusjohtaja Joonas Keskinen.

Hänen mielestään terassien aukioloja voisi pidentää muuallakin, jos vieressä ei asutusta ole.

”Kenellepä siitä haittaa on, jos joku hieman Suomen lyhyestä kesästä hieman nauttisikin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat