Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmiskaupan uhrille sadantuhannen euron palkat takautuvasti Vantaalla – neljälle vankeustuomio

Uhri teki töitä kuusitoista kuukautta lähes ilman vapaapäiviä. Työpäivät olivat jopa 17-tuntisia.

Kaupunki
 
Sara Aaltio / HS
Ihmiskaupan uhri työskenteli pitseria Mamma Miassa Vantaan Jokiniemessä.
Ihmiskaupan uhri työskenteli pitseria Mamma Miassa Vantaan Jokiniemessä. Kuva: Sara Aaltio / HS

Vantaan käräjäoikeus on tuominnut neljä intialaismiestä vankeusrangaistuksiin ja liiketoimintakieltoon ihmiskaupasta. Tekijoiden on myös korvattava uhrin palkanmenetykset yhteensä 88 700 euroa sekä korvauksia kärsimyksistä yhteensä 12 000 euroa.

Itävantaalaisen pitseria Mamma Mian kokiksi palkattu mies oli oikeuden mukaan erehdytetty Suomeen 1 700 euron kuukausipalkalla, ja lupauksilla hyvistä etenemismahdollisuuksista uudessa maassa. Hänelle oli väläytetty, että hän voisi tuoda myös vaimonsa ja poikansa Suomeen.

Uhri oli joutunut tekemään ylipitkiä päiviä kuusitoista kuukautta lähes ilman vapaapäiviä. Työpäivät olivat jopa 17-tuntisia vuosina 2013–2014. Kielitaidottomalla miehellä ei ollut sosiaalisia kontakteja eikä ymmärrystä siitä, miten suomalainen yhteiskunta toimii.

Oikeus arvioi päätekijäksi miehen, joka käytti tosiasiallista valtaa ravintolassa. Hän oli jo värväysneuvotteluissa Intiassa ilmoittanut, että uhrin oli maksettava hänelle 15 000 euroa maahantulokulujen vuoksi. Mies uskoi nämä tekaistut väitteet, vaikka maksoi itse lennot ja oleskeluluvan kulut. Mies on päätekijän serkku.

Suomessa uhri eli käytännössä ilman rahaa, koska hän kuvitteli palkan kertyvän tilille. Palkkarahoja on tilille tullutkin, mutta vähemmän kuin verottajalle on ilmoitettu. Miehen passi ja pankkikortti olivat päätekijän hallussa.

Päätekijälle oikeus langetti ehdotonta vankeutta vuosi ja kymmenen kuukautta. Tämän lisäksi hänet tuomittiin kuuden vuoden liiketoimintakieltoon. Suomessa pitkään asunut miehellä oli jo aiempi liiketoimintakielto törkeän veropetoksen ja kirjanpitorikoksen vuoksi. Ensimmäinen liiketoimintakielto olisi päättynyt tässä kuussa.

Kaikki tekijät ovat kiistäneet ihmiskauppaan liittyneet syytteet. Päätekijä on myöntänyt liiketoimintakiellon rikkomisen.

Päätekijä oli myynyt Mamma Mian liiketoiminnan kahdelle veljenpojalleen ja sisarenpojalleen ennen liiketoimintakiellon langettamista. Päätekijä omisti kuitenkin pitserian kiinteistön ja peri siitä vuokraa.

Tämän lisäksi miehet olivat suullisesti sopineet, että päätekijälle jää neljänneksen omistusosuus ravintolasta.

Sukulaispojat olivat velkaa päätekijälle ravintolakaupasta. Omien kertomustensa mukaan päätekijä oli myös heiltä perinyt kynnysrahoja Suomeen. Vastaavasti päätekijä on kertonut joutuneensa suostumaan samanlaisiin työ- ja palkkaoloihin saapuessaan Suomeen.

Suomeen houkuteltu sukulaismies ei saanut palkkarahoja ollenkaan käyttöönsä. Hän sai pieniä määriä käteistä päätekijältä, kun sitä tarvitsi. Tekijät käyttivät hänelle avattua pankkitiliä omiin menoihinsa ja keskinäisten velkojen maksuun.

Oikeus katsookin, että tekijät olivat pitäneet miestä yhteistuumin pakkotyössä, vaikka nuoremmat tekijät ovat kiistäneet osuutensa.

Oikeuden mukaan kukaan vastaajista ei ole oikaissut uhrin vääriä käsityksiä oikeuksistaan, vaan he ovat yhtiön osakkaina, hallinnossa ja yhtiössä valtaa pitävinä työnantajan laillisina edustajina käyttäneet työntekijänsä erehdystä hyväkseen. He ovat myös antaneet hänen työskennellä yhtiönsä palveluksessa laittomin ehdoin.

Yrityksen johtajaksi nimetty mies sai vuoden ja yhden kuukauden pituisen ehdollisen vankeusrangaistuksen. Kaksi muuta tuomittiin 11 kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Tekijät olivat syytteessä törkeästä ihmiskaupasta, mutta oikeus katsoo, ettei väkivaltaista pakottamista näytetty toteen. Sen vuoksi tuomio tuli ihmiskaupasta.

Ihmiskaupan lisäksi ravintolaa epäillään ravintolatuotteiden ohimyynnistä, veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat