Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennusvirasto perui ruokarekalle antamansa 500 euron sakon

Thai papaya -auto oli maksanut pysäköintimaksun, mutta liikkuvaa ruuanmyyntiä helpottamaan tehty Ketterä kioski -sopimus kieltää myymisen parkkiruuduissa.

Kaupunki
 
Benjamin Suomela / HS
Katuruokatrendi on poikinut liikkuvien ruokakojujen suosimia tapahtumia, kuten Streat Helsinki -festivaalin. Kuva Streat Helsingistä vuodelta 2015.
Katuruokatrendi on poikinut liikkuvien ruokakojujen suosimia tapahtumia, kuten Streat Helsinki -festivaalin. Kuva Streat Helsingistä vuodelta 2015. Kuva: Benjamin Suomela / HS

Vallila

Thai papaya -ravintola ilmoitti tiistaina Facebook-sivullaan saaneensa 500 euron sakon ruoan myymisestä Vallilassa, vaikka liikkuvalla ruokakojulla on maksullinen Helsingin rakennusviraston Ketterä kioski -sopimus. Nyt sakko on vedetty takaisin.

Ongelmana oli, että ruokarekka oli pysäköitynä parkkiruutuun, mikä on Ketterä kioski -sopimuksessa kielletty. Parkkimaksu oli kuitenkin maksettu.

Ravintolayrittäjä Lennu Viherjuuri vetosi väärinkäsitykseen ja kysyi rakennusvirastolta, voisiko tilanteesta saada varoituksen.

”Minkäänlaista armoa ei annettu.”

Keskiviikkoiltapäivänä rakennusvirasto ilmoitti, että yrittäjään on oltu yhteydessä uudelleen ja kerrottu, että sakkoa ei tällä kertaa anneta.

Viherjuuri myöntää, että ei ollut perehtynyt sopimusehtoihin.

”Maalaisjärjellä ajateltuna tällaisen sopimuksen tarkoitus on helpottaa ruuanmyyntiä, mutta meidän tilanteessamme se vaikeuttaa.”

Ketterä kioski -sopimus maksaa 1500 euroa vuodessa tai 200 euroa kuukaudessa sekä arvonlisäveron. Lupa ei ole välttämätön. Se oikeuttaa myymään ruokaa moottoriajoneuvosta paikoissa, joihin muuten ei saisi pysäköidä, kuten Helsingin keskustan toreilla. Sopimus on nähtävillä myös internetissä.

Viherjuuren mukaan sopimus kyllä helpottaa ruoan myyntiä kantakaupungissa, mutta siellä ongelmana on paikkojen varaus.

”Meillä ei ole mahdollisuutta lähettää työntekijöitä aamuyöllä varaamaan myyntipaikkaa. Sopimus hankaloittaa myyntiä kantakaupungin ulkopuolella, jossa pääsääntöisesti myymme.”

Rakennusvirasto on kehittämässä keskustan paikoille varausjärjestelmää, jota yritetään saada valmiiksi ennen ensi kesää.

Erimielisyyksiä on siitä, saako parkkiruudusta myydä. Rakennusviraston alueidenkäyttöpäällikkö Pirjo-Liina Koivusaari sanoo parkkipaikkojen olevan pysäköintiä varten.

”Kun näitä sopimuksia aikoinaan tehtiin, tarkoitus ei oletettavasti ollut sijoittua pysäköintiruutuun. Välitimme Thai Papaya -yrittäjälle tiistaina tiedon sopimusrikkomussakosta, koska sopimus kieltää pysäköintiruudusta myymisen.”

Myös rakennusvirasto jatkaa tilanteen tutkimista. Alueidenkäytön tarkastaja Mari-Liis Vares kertoo, että sopimuksen noudattamatta jättämisiä ja vääriltä paikoilta myymistä on tullut viime aikoina muitakin.

”Sopimukseen ei ole toistaiseksi tulossa muutoksia, mutta asiaa selvitellään”, Vares sanoo.

Liikkuvista ruokakojuista käytiin Helsingissä kiivasta keskustelua jo muutama vuosi sitten, kun ruokarekat olivat vielä harvinaisuuksia katukuvassa. Vuonna 2013 kaupunki antoi luvan kokeilla liikkuvaa ruokamyyntiä tietyillä alueilla. Ketterä kioski -sopimus luotiin kaksi vuotta sitten.

Kaupunkia on syytetty lupien myymisestä toimintaan, johon ei lupaa edes tarvitsisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat