Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt on alkamassa pahin pyörävarkauskausi – Helsingissä varastetaan jopa 600 pyörää kuukaudessa

Varkaiden suosikkeja ovat Jopot, joita varastetaan Suomessa vuosittain 3 000 kappaletta.

Kaupunki
 
Katarina Sällylä
Pyörävarkauksien sesonki on alkanut. Koko maassa varastetaan vuosittain yli 20 000 pyörää, suurin osa niistä kesän aikana. Varkaiden suosikkeja ovat Jopot, joita varastetaan vuodessa yli 4 000 kappaletta.
Pyörävarkauksien sesonki on alkanut. Koko maassa varastetaan vuosittain yli 20 000 pyörää, suurin osa niistä kesän aikana. Varkaiden suosikkeja ovat Jopot, joita varastetaan vuodessa yli 4 000 kappaletta. Kuva: Katarina Sällylä
Fakta

Kuvaaminen ja lukitseminen tärkeää

 Ota pyörän malli ja runkonumero talteen.

 Valokuvaa pyöräsi.

 Hanki kunnollinen lukko ja käytä sitä oikein.

 Säilytä pyörä mahdollisuuksien mukaan lukitussa tilassa.

 Tee varkaudesta rikosilmoitus.

Lähde: Poliisihallitus

Pyörävarkauksien sesonki on alkamaisillaan. Pelkästään Helsingissä varastetaan yli 4 000 pyörää vuodessa.

Pyörävarastelukausi on kiihkeimmillään kesä–elokuussa. Silloin rikosilmoitusten määrä voi yltää Helsingissä kuukaudessa pitkälle yli 600:n. Talvikuukausina on hiljaisempaa, ilmoituksia tehdään kuukaudessa alle sata.

Kiivain varkausaika käynnistyy nyt huhti–toukokuussa. Erityisesti Jopo-malliset pyörät ovat varkaiden suosiossa. Jopoja varastetaan Suomessa vuosittain yli 3 000 kappaletta.

Tähän mennessä tämän vuoden aikana Helsingissä on tehty 383 rikosilmoitusta pyörävarkauksista. Varastetuista pyöristä 34 on Jopoja. Se on kymmenen vähemmän kuin edellisvuonna vastaavalla tarkasteluvälillä, kertoo rikosylikonstaapeli Jouni Niskanen.

Pyörävarkaiden jokakeväinen aktivoituminen ja Jopojen kyseenalainen suosio tunnistetaan myös Espoon poliisissa.

”Jopo on todella suosittu merkki. Niillä on retroarvoa ja hyvät markkinat nettikaupoissa”, kertoo ylikonstaapeli Nina Pelkonen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta, jonka toimialuetta ovat muun muassa Espoo ja Kauniainen.

Varkaiden Jopo-kiinnostus ulottuu vakuutusyhtiö LähiTapiolan tuoreen tilaston mukaan eri puolille pääkaupunkiseutua. LähiTapiola vastaanotti viime vuoden huhti–syyskuussa kaikkiaan 130 vahinkoilmoitusta pääkaupunkiseudulla varastetuista Jopoista.

Yhtiö on nyt merkinnyt kaikki tietoonsa tulleet Jopo-varkaudet verkkokarttaan. Palvelun kautta pääsee katsomaan, kuinka monta Jopoa varastettiin tarkasteluvälillä kunkin kaupungin kussakin kaupunginosassa.

LähiTapiolan tilaston mukaan Jopoja katoaa eniten metro- ja rautatieasemien läheisyydestä. Espoossa varkauksia tehtailtiin eniten asuinalueilla ja pihoilla.

Ylikonstaapeli Nina Pelkonen kertoo, ettei mitään pyörävarkaan arkkityyppiä ole olemassa. Pyöriä varastelevat muun muassa suunnitelmallisesti toimivat koplat, huumeidenkäyttöään rahoittavat narkomaanit ja kiireiset humalikot.

”Kapakasta lähdetään väsyneenä ja varastetaan pyörä, että päästään nopeammin kotiin.”

Hämäräbisnestä varastetuilla polkupyörillä tekevät rikolliset voivat puolestaan karauttaa pakettiautolla liityntäpysäköinnin pyöräparkille ja lastata kyytiin yhdellä kertaa kymmenen ajopeliä. Pelkosen kokemuksen mukaan varastettuja pyöriä päätyy myyntiin muun muassa internetin kauppapalstoille.

Humalassa päähänpiston saaneet satunnaiset pyörävarkaat tapaavat hylätä pyöränsä ojiin ja minne milloinkin. Länsi-Uudenmaan poliisi huutokauppaa Pelkosen mukaan vuosittain satoja pyöriä, jotka ovat päätyneet viranomaisten haltuun löytötavaroina, kotietsintöjen tuloksena tai jostain muusta syystä.

Seuraava huutokauppa järjestetään Espoon pääpoliisiasemalla Kilossa lauantaina.

Poliisin antama perusohje pyörävarkauden estämiseen tai ainakin varkaan toiminnan hankaloittamiseen pysyy vuodesta toiseen samana: pyörä kannattaa kiinnittää kunnollisella lukolla rungostaan jämerään telineeseen.

”Mieluiten U-lukolla kiinteään esineeseen, vaikka poistuisi pyörän luota vain hetkeksi. Tämä on varmin tapa estää pyörävarkaus”, neuvoo myös projektinjohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Jämeräkään lukko ei kuitenkaan aina ole riittävä este varkaalle. Varastetun pyörän takaisin saaminen jää herkästi haaveeksi, mutta poliisin työtä helpottaa se, jos pyörän omistaja on valokuvannut ajokkinsa ja erityisesti sen sarjanumeron.

”Eipä juuri kukaan tee niin”, ylikonstaapeli Pelkonen toteaa.

Mikäli mitään yksilöityjä tuntomerkkejä ei ole, ei poliisi pysty ottamaan omistajaan yhteyttä silloinkaan, kun pyörä siirtyy vääristä käsistä poliisin haltuun. Tuntemattomaksi jääneet pyörät päätyvät lopulta sinne huutokauppaan.

Viime vuonna koko Suomessa tuli poliisin tietoon yli 20 000 pyörävarkautta.

”Verrattuna vuoteen 2014 on luvuissa onneksi havaittavissa pientä laskua. Onhan se silti valtava määrä, että joka päivä Suomessa varastetaan 50–60 polkupyörää”, kertoo poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta.

Reenin mukaan yleisimmin pyörä lähtee varkaiden matkaa julkisesta tilasta ulkoa, esimerkiksi bussi- tai rautatieaseman luota. Ajallisesti pyörävarkaudet painottuvat viikonloppuihin ja ilta-aikaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat