Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotiinsa erakoitunut opettaja, loputtomia tulehduksia, opintoja vain Skypen kautta – myrkyllinen koulu myrkyttää kokonaisia elämiä

Vantaalla tuleva seiskaluokkalainen odottaa yhä tietoa siitä, mihin hän astmaan sairastuttuaan voi turvallisesti mennä yläkouluun. Espoossa toinen 12-vuotias käy koulua Skypen avulla kotoa, koska muu ei onnistu. Yli kaksikymmentä koulua Helsingissä kiertänyt opettaja elää erakkona, kun jo vierailu ruokakauppaan vie petiin loppupäiväksi.

Kaupunki
 
Tällaista on homeesta sairastuneen elämä
Tällaista on homeesta sairastuneen elämä
Opettaja Katariina Aaltonen kävi läpi kaksikymmentä koulua Helsingissä ennen kuin hän uskoi, että opettamisesta ei enää tule mitään. Kysyimme, millaista sairastuneen arki on. Toimittaja: Maija Aalto, kuvaus ja leikkaus: Rio Gandara.
Fakta

Isot joukot altistuvat

 Ympäristöministeriö arvioi, että erilaisten rakennusten kosteus- tai homevaurioille altistuu päivittäin 600 000–800 000 suomalaista. Kukaan ei tiedä tarkasti, kuinka moni sairastuu.

 Oireiden vakavuus vaihtelee suuresti. Hengitysliiton mukaan vahvinta näyttöä kosteusvaurioiden yhteydestä oireisiin on astman ja erilaisten hengitystieoireiden ja infektioiden kohdalla. Lisäksi voi esiintyä esimerkiksi iho- ja silmäoireita, vatsa- ja niveloireita sekä muistin heikkenemistä.

 Terveyden kannalta oleellisinta on etenkin sairauden alkuvaiheessa välttää tiloja, joissa sairastuu.

Vantaalla tuleva seiskaluokkalainen odottaa yhä tietoa siitä, mihin hän astmaan sairastuttuaan voi turvallisesti mennä yläkouluun. Espoossa toinen kaksitoistavuotias käy koulua Skypen avulla kotoa, koska muu ei ole nyt turvallista. Yli kaksikymmentä koulua Helsingissä läpi käynyt opettaja elää erakon elämää, kun jo vierailu ruokakauppaan vie petiin loppupäiväksi.

Tällaista voi olla sisäilmasta sairastuneen elämä. Kaikille yhtä pahoja terveysongelmia ei tule, mutta sairaita koulurakennuksia on loputon määrä. Siksi HS puuttuu nyt tässä sarjassa sisäilmaongelmiin.

Sarjan avaavat kolmen sairastuneen tarinat. Toisessa osassa selvitämme sisäilmaongelmien laajuutta pääkaupunkiseudun kouluissa – ja kolmannessa etsimme ratkaisua.

Vantaalaispoika sairastui astmaan Kanniston koulussa. Nyt perheen aika menee terveen yläkoulun etsintään.
Sami Kero / HS
Juuri nyt Roope Lempiäisen astma on hallinnassa ja jääkiekkotreenit sujuvat hyvin. Vanhemmat Päivi ja Kai Lempiäinen haluavat varmistaa, että uusi yläkoulu on terve.
Juuri nyt Roope Lempiäisen astma on hallinnassa ja jääkiekkotreenit sujuvat hyvin. Vanhemmat Päivi ja Kai Lempiäinen haluavat varmistaa, että uusi yläkoulu on terve.

Vantaalainen Lempiäisen perhe luuli saaneensa lottovoiton, kun uusi hieno Kanniston koulu valmistui viisi vuotta sitten. Perheen kuopus, Roope, 12, pääsi silloin pois Kivistön vanhan koulun pihaparakista.

Sitten poika alkoi oireilla. Oli korvatulehduksia, poskiontelotulehduksia, keuhkoputkentulehduksia, yskää ja keuhkokipua. Lomilla oireet hävisivät.

Kanniston koulun sisäilmaongelmat rävähtivät julkisuuteen kolme vuotta sitten. Rakentamisaikainen kosteus betonilaatassa oli alkanut muhia muovimattoliiman kanssa siten, että sisäilmaan pääsi terveydelle haitallisia yhdisteitä. Moni oireili, niin Roopekin.

”Näin jälkikäteen ajateltuna se parakki olisi ollut parempi vaihtoehto. Ennen Kannistoa meillä oli täysin terve lapsi”, Päivi Lempiäinen toteaa.

Vaikka kaupunki remontoi koulua ja sisäilma parani, Roopen oireet eivät helpottaneet. Hän pääsi vaihtamaan Ylästön kouluun. Siellä pojan oireet katosivat muutamassa kuukaudessa.

Seuraava ongelma on kuitenkin jo edessä: yläkouluun siirtyminen.

Tammikuussa Lempiäiset saivat ilmoituksen, että Roopen yläkoulu olisi Vantaan Kilterin koulu. Vantaan virkamiesten mukaan siellä ei olisi sisäilmaongelmia, mutta kun poika ja äiti tutustuivat koulurakennukseen, kahden tunnin oleilu tuotti molemmille oireita.

Roopea hoitava lasten allergologiaan erikoistunut lääkäri kirjoitti todistuksen, jonka mukaan poika ei voi mennä Kilteriin. Vantaan vastaus oli, että Roopen pitää mennä uusiin tutkimuksiin heidän määräämänsä lääkärin vastaanotolle.

”Patistuksen voisi ymmärtää, jos Roopea olisi tähän mennessä hoitanut eläinlääkäri. Nyt on kuitenkin kyseessä erikoislääkäri, joka myös opettaa tästä aiheesta”, Kai Lempiäinen täsmentää.

Lempiäiset ovat ehtineet miettiä kaikkia Vantaan yläkouluja, mutta tuttavien viestit eivät ole olleet luottamusta herättäviä. Perhe on hylännyt ajatuksen kotiopetuksesta, koska yläasteen oppiaineissa pitää olla erikoisvälineitä.

Eniten Lempiäisiä harmittaa, että he kokevat jääneensä asiassaan yksin. Vantaalla ei näytä olevan strategiaa pienenä allergisoituneiden lasten koulupolusta.

”Meille on annettu ymmärtää, että me olisimme yksittäinen tapaus. Mutta tiedossa on muitakin lapsia, jotka ovat samassa tilanteessa kuin Roope”, Päivi Lempiäinen sanoo.

Koulusta viikoiksi sairaalaan – Sisäilmasta sairastunut opettaja on kokeillut jo pariakymmentä koulua Helsingissä.
Rio Gandara / HS
Opettaja Katariina Aaltonen kuvattiin Keskuspuiston pohjoisosissa. Ulkotiloissa on turvallista olla, sisällä monet kemikaalit saavat Aaltosen oireilemaan.
Opettaja Katariina Aaltonen kuvattiin Keskuspuiston pohjoisosissa. Ulkotiloissa on turvallista olla, sisällä monet kemikaalit saavat Aaltosen oireilemaan.

Sisäilmasta sairastuttuaan Katariina Aaltonen on yrittänyt jatkaa luokanopettajan työtään yli kahdessakymmenessä koulussa Helsingissä.

Tähän sitkeys johtaa: haastattelu tehdään Keskuspuistossa, koska huonolla onnella mikä tahansa sisätila tai toimittajan vaatteissa tuoksuva pyykinpesuaine voisi saada opettajan oireilemaan.

Tai ehkä pitäisi sanoa entisen opettajan, vaikka Aaltonen yhä puhuu työstään lämmöllä. Niin, lapset, ne olivat mahtavia. Töihin vain ei enää ole asiaa.

”Tämä ammatti on terveysriski”, hän sanoo.

Vuosituhannen alussa Myllypurossa opettanut Aaltonen ei halunnut uskoa olevansa sairastumassa.

”Olin töiden jälkeen aina väsynyt: suoraan suihkuun, sitten nukkumaan. Heräsin pöhnässä ja katsoin illan televisiota, kun en muuta jaksanut.”

Työterveydessä arvattiin syy, muitakin oli sairastunut. Lääkäri käski mittailla kuumetta: se nousi työpäivän aikana ja laski taas illalla. Aaltonen siirrettiin toiseen kouluun, sairauslomalle, taas uuteen kouluun. Sairaus palasi ja paheni. Iho oireili, suolisto vuosi verta.

Parinkymmenen koulun joukossa on ollut uusia kouluja, mutta myös jokunen sittemmin sisäilmaongelmien vuoksi kokonaan suljettu tai remontoitu.

Pari kertaa Aaltonen kokeili opettamista vain ulkona. Yhden kokeilun aikana työterveys suositteli suojapukua ja hengityssuojaa sisälle rakennukseen. Toistaiseksi viimeinen yritys opettaa Ylä-Malmin peruskoulussa loppui kolmeen viikkoon sairaalassa viime vuoden alussa, nyt Aaltonen on kuntoutustuella kotona.

Aaltonen epäilee, että hänellä ei enää ole asiaa töihin. Oireita laukaisemaan ei enää tarvita edes kosteusvaurioita. Monet tavalliset rakennusmateriaalit riittävät pilaamaan olon, samoin kemikaalit esimerkiksi kosmetiikassa. ”Elän lähes erakkona. Läheisilleni on ohjeet kyläilyyn, mutta välillä saan silti esimerkiksi heidän vaatteistaan migreenin.”

Väliin Aaltonen miettii, miten asiat olisivat, jos häntä ensi oireiden ilmaannuttua olisi neuvottu: lähde pois.

”Samaan aikaan sairastunut kollegani opetti seuraavaksi terveessä koulussa. Hän opettaa yhä.”

Äidistä tuli poikansa homekoira
Rio Gandara / HS
Arttu Kurenniemi tekee englannin tehtäviä äitinsä Eeva Kurenniemen tuella.
Arttu Kurenniemi tekee englannin tehtäviä äitinsä Eeva Kurenniemen tuella.

Tätä voivat tarkoittaa ”erityiset opetusjärjestelyt”: 12-vuotias Arttu Kurenniemi käy vantaalaista koulua kotonaan espoolaisessa kerrostalossa.

Opettaja tavataan Skypessä. Lukujen etenemisen ratkaisevat pojan sisu ja hänen äitinsä Eeva Kurenniemen tuki. Joskus sairaus vie viikoiksi sänkyyn. Silloin on opiskeltu niin, että äiti makaa pojan vieressä ja kuulustelee sanoja tulevaan kokeeseen.

Syksyllä pitäisi mennä seitsemännelle. Kokonaan kotikouluun laulunopettajaäiti ei halua lastaan. Vaikka hän luopuisi työstään, hän ei voisi korvata aineenopettajia ja oman ikäistä seuraa. Siksi Espoosta pitäisi löytää pojalle koulu.

Ironista kyllä siinä auttaa, että äiti on itsekin sisäilmasta sairas.

Kurenniemen perheen sairastutti hometalokoti. Perhe on muuttanut Helsingistä Keravalle, Vantaalle ja Espooseen yrittäessään löytää sellaista kodin ja koulun yhdistelmää, että kaikki voisivat hyvin.

Arttu on altistunut sekä kotona, päiväkodissa että koulussa. Hänellä on hengitysoireita, migreeniä, neurologisia oireita sekä oireita ihossa, vatsassa ja nivelissä. Hän saa herkästi vakavia infektioita kuten keuhkokuumeen. Homeen lisäksi hän sairastuu esimerkiksi ilmansaasteista, muovimatosta, lastulevystä, monista pesuaineista, liimoista ja kosmetiikasta.

Astma alkoi parivuotiaana, kun kosteudesta vaurioitunutta lattiaa avattiin päiväkodissa. Ongelmien vakuutettiin olevan korjattu, mutta kun poika oli jo koulussa, päiväkoti meni äkkiä kiinni ja isoon remonttiin.

Koulusta luvattiin, että astmaa sairastava voi tulla rauhallisin mielin. Myöhemmin kävi ilmi, että koulussa oli tutkittu sisäilmaa samaan aikaan.

Ja niin edelleen. Äiti on siinä mielessä loistava homekoira lapselleen, että hän sai Keravalla itse terveeksi mainostetussa koulussa vartissa oireita ja näki kosteusvaurioita pinnoilla. Ei tuonne!

Espoossa elämä on sairauden vuoksi sarja luovia ratkaisuja ja turhauttavia rajoituksia. Taekwondo piti lopettaa toistaiseksi. Klarinetti tärveltyi vanhassa kodissa. Polkupyörän sijaan poika polkee kuntopyörää.

Arttu haluaisi olla terve. Ja uuden airsoft-aseen ja ulos pelaamaan sillä kavereiden kanssa.

Äiti haluaisi Artulle terveen koulun – ja että ongelmia ei peiteltäisi.

”On tärkeää, että lasta ei pakoteta muka siedättymään johonkin, siis sairastumaan vakavammin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat