Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaankoski halutaan myllätä uusiksi – aseman ympäristöön suunnitellaan ”startup ghettoa” ja lammastallia

Arkkitehtitoimiston vision mukaan Vantaankoskella työntekijöitä hoitaa jo neljän vuoden päästä ”kokeellinen robottilääkäri”.

Kaupunki
 
L-Arkkitehdit
Havainnekuva Uusi Vantaankoski -kilpailun voittaneesta L-Arkkitehtien ehdotuksesta. Kuvassa keskellä juna-asema ja ylälaidassa Sanomalan alue.
Havainnekuva Uusi Vantaankoski -kilpailun voittaneesta L-Arkkitehtien ehdotuksesta. Kuvassa keskellä juna-asema ja ylälaidassa Sanomalan alue. Kuva: L-Arkkitehdit

Vantaankoski

Vantaan piilaaksoksi tituleerattu Vantaankoski on lähivuosina suuren myllerryksen kohde. Nykyisin noin 140 asukkaan ja 3 600 työpaikan alueesta halutaan luoda yritysten ja luovuuden kehto, joka luo ”uudenlaisia mahdollisuuksista liittyen liiketoimintaan, työntekoon, hyvinvointiin ja luovuuden tukemiseen”.

Lainaus on peräisin Vantaan kaupungin, SRV-yhtiöiden ja Sanoman järjestämästä ideakilpailusta, jossa etsittiin ideoita alueen kehittämiseksi. Helsingin Sanomat on osa Sanoma-konsernia.

Kilpailun raati valitsi voittajaksi L-Arkkitehtien Futuramaksi nimeämän työn. Tuomaristo kiitteli L-Arkkitehtien työtä etenkin monipuolisuudesta.

”Työ on huolellisesti tehty, mukaansatempaavasti esitetty ja taustalla oleviin asioihin on selvästi paneuduttu”, kirjoitetaan tuomariston perusteluissa.

Tuomariston mukaan voittajaehdotus haastaa myös viranomaisest keskusteluun erilaisesta rajoitusten purkamisesta.

L-Arkkitehdit saivat työstään palkinnoksi 20 000 euroa. Yhteensä kilpailussa jaettiin palkintorahaa 50 000 euroa.

L-Arkkitehtien Vantaankoski on vuonna 2030 älyliikenteen ja tietotekniikkayritysten paratiisi, joka nojaa aurinkoenergiaan ja mahdollisimman vähän saastuttavaan liikenteeseen.

Työssä visioidaan esimerkiksi, ettei Vantaankosken tulevalla yrityskampuksella tarvita pysäköintitilaa henkilöautoille, sillä ”jatkuvasti liikkellä olevat” robottiautot ja joukkoliikenne ovat syrjäyttäneet yksityisautot.

Nykyisin Vantaankoskella on noin 140 asukasta ja 3 600 työpaikkaa. Vuonna 2030 alueella voisi olla 350 asukasta ja 8 000 työpaikkaa.

Alueesta on tarkoitus luoda yhteisöllinen kylä, jossa toistensa toimintaa hyödyntävät yritykset sijoittuvat lähekkäin. Futurama-työssä Vantaankosken yrityskampuksen työntekijöistä ja alueen asukkaiden tarpeista huolehtivat muun muassa päiväkoti, kaupat ja ravintolat. Sairauden kohdatessa alueen asukkaita hoitaa ”kokeellinen robottilääkäri”.

Yrityskeskittymän asukkaita on tarkoitus asuttaa esimerkiksi heti Kehäradan länsipuolelle tehtävään ”Puutarhakaupunkiin”.

”Mahdollisuus asua omakotitalossa aivan työpaikan vieressä houkuttelee ulkomaisia osaajia erityisesti Aasiasta”, työssä kirjoitetaan.

Puutarhakaupungin lounaispuolelle on tarkoitus perustaa Startup ghetto -niminen kasvuyritysalue. Sanoman nykyisen painotalon viereen esitetään perustettavaksi muun muassa lampolaa, eli eräänlaista lampaiden navettaa. Työstä ei selviä, onko lampolaan tarkoitus asuttaa oikeita lampaita vai ei.

Mika Ranta / HS
Kehärata jatkuu siltaa pitkin Vantaankosken asemalta kohti Kivistöä ja lentoasemaa.
Kehärata jatkuu siltaa pitkin Vantaankosken asemalta kohti Kivistöä ja lentoasemaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat