Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki linjasi jo viisi vuotta sitten, että terassit voisivat olla pidempään auki – miksi mitään ei ole tapahtunut?

Terassit suljetaan pääsääntöisesti viimeistään kello 22.

Kaupunki
 
Jarmo Matilainen / HS
Terassit ovat avoinna pääsääntöisesti iltakymmeneen asti.
Terassit ovat avoinna pääsääntöisesti iltakymmeneen asti. Kuva: Jarmo Matilainen / HS

Helsingin kaupunginhallitus linjasi vuonna 2010, että terassit voisivat olla iltaisin pidempään auki. Virkamiehiä ohjeistettiin selvittämään asiaa. Nyt on vuosi 2016 ja terassit suljetaan yhä pääsääntöisesti viimeistään kello 22. HS kertoi tiistaina, että aukiolojen pidentämistä pohditaan taas.

Mihin kaupunginhallituksen linjaus hukkui, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok)?

”Erittäin hyvä kysymys. Miksi nämä prosessit kestävät niin tolkuttoman kauan?”

Niin, miksi?

”Meillä on nämä virastot. On ympäristövirasto, on kiinteistövirasto, on elinkeinopuoli... On liikaa jarruttavia tekijöitä. Jokaisella on intressi suojella omaa tonttiaan. Puuttuu voimatekijä, joka veisi asiaa eteenpäin.”

Ne mahdolliset pari lisäaukiolotuntiahan olisivat myös elinkeinopoliittisesti merkittäviä?

”Niinhän ne olisivat. Minun mielestäni aukioloihin pitäisi saada reippaampaa joustoa kantakaupungissa.”

Terassien maaperän omistaa useimmiten Helsingin kaupunki, jolle ravintoloitsija maksaa vuokraa. Siihen kaupungin oma valta asiassa rajoittuukin. Anniskeluluvista ja aukioloista päättää Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Avi), joka kysyy kustakin hakemuksesta Helsingin poliisin mielipiteen.

Komisario Henri Helminen Helsingin poliisin hälytys- ja väkivaltayksiköstä, olet kirjoittanut terassilausuntoja. Millä perusteilla poliisi lausuu hakemuksista?

”Selvitämme alueen yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ja henkilöiden [hakijoiden] luotettavuuden.”

Vantaalla ja Espoossa terassit ovat myöhempään auki kuin Helsingissä. Onko Helsinki jotenkin turvattomampi ja väkivaltaisempi kaupunki kuin ne?

”Toivottavasti ei.”

Onko Helsingin poliisilla jokin yleinen linjaus Helsingin terassien ilta-aukioloihin?

”Jos yhtään häiriintyy yörauha, silloin sulkemisaika on kello 22. Jos alueella on asumista, sitä linjaa me ollaan suositeltu. Avihan niistä sitten päättää.”

Eräät Helsingin kaupungin virkamiehet, ravintola- ja matkailualan edunvalvojan Maran edustajat ja helsinkiläiset ravintoloitsijat ovat halunneet avata keskustelun aukioloaikojen myöhentämisestä. Onko poliisiin oltu yhteydessä?

”Ei... ja me ollaan sitten sammuttelemassa niitä paloja, kun ihmiset eivät saa nukuttua. Tässäkin asiassa [aukiolojen myöhentäminen] poliisin tehtävä on pyrkiä ennalta ehkäisemään, että väkivaltaa ei syntyisi.”

Ylitarkastaja Jarmo Oresmaa Etelä-Suomen aluehallintovirastosta, miksi Helsingin terassit suljetaan pääasiallisesti niinkin aikaisin kuin kello 22?

”Sulkemisaikaan vaikuttaa asutus. Jos terassi aiheuttaa melua, on ollut syytä rajoittaa aukioloaikaa. Joillakin alueilla terassit ovat Helsingissäkin auki puoli kahteen. Kuulemme myös poliisia ja kiinteistön omistajaa päätöstä tehdessämme.”

Miksi esimerkiksi Oulussa on Helsinkiä myöhäisemmät sulkemisajat?

”Sitä pitäisi kysyä Oulusta. Täällä sulkemisajat ovat olleet linjassa ja ne on toimineet hyvin.”

Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva, kaupunginhallitus linjasi 2010, että terassien aukioloaikojen myöhentämistä olisi sopivaa edistää. Oletko kuullut tällaisesta linjauksesta?

”Se oli ennen minun aikaani.”

Mikä näitä prosesseja hidastaa?

”Jos vertaa vaikkapa tapahtumien loppumisajoista käytyyn keskusteluun, kaupungissa on hirvittävän suuri määrä erilaisia näkemyksiä. Niiden yhteen sovittaminen vie aikaa.”

Edustamasi elinkeinoelämän näkökulmasta katsoen esimerkiksi kahden tunnin lisäaika terassien aukioloon toisi töitä ja virkistäisi bisnestä?

”Terassikausi osuu sesonkiin. Kyllä se lisäisi turistienkin kulutusta.”

Se toisi rahaa Helsinkiin?

”Näin voisi kuvitella.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat