Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet liikkuvat ruokayrittäjät haastavat perinteiset grillikioskit – makkaraperunat pitävät silti pintansa

Vanhoja grillejä on suljettu Helsingissä, mutta makkaraperunat pitävät pintansa trendiruuan keskellä.

Kaupunki
 
Näin syntyy oikeaoppinen porilainen - legendaarinen grilliemäntä kertoo annoksen taustatarinan
Näin syntyy oikeaoppinen porilainen - legendaarinen grilliemäntä kertoo annoksen taustatarinan
Jaskan grilliä 27 vuotta emännöinyt Aliisa Karhumäki kertoo, mistä porilainen on tarinan mukaan syntynyt - ja tekee samalla porilaisen oikeaoppisesti. Toimittaja: Virve Rissanen, kuvaus ja leikkaus: Rio Gandara.

Etu-Töölö / Kluuvi

Makkaraperunat. Aina aamuyöllä suomalainen haluaa makkaraperunat.

Näin kertoo Hugo Nguyen, joka päivystää Grilli 68 -nimisessä ruokakärryssä Rautatientorilla. Hän on myynyt grilliruokaa vasta kaksi kuukautta mutta tietää jo, miten homma toimii.

”Hyvä ruoka merkitsee eniten. Edes hinnoilla ei ole niin väliä, koska ne ovat kaikilla suurin piirtein samat”, Nguyen sanoo.

Makkaraperunoita myydään Nguyenin mukaan eniten. Hänen kärryään koristaakin mainos, joka julistaa klassikkoannoksen hinnan: 6 euroa.

Pelkät ”makkispekkikset” eivät kuitenkaan riitä. Kilpailu on kovaa. Yrittäjiä riittää, ja asiakasvirta painottuu viikonloppuun. Siksi myyjät ovat jakaneet vuoroja: viikonloppuyön vuoron saa noin kerran kuukaudessa.

”Joka viikko tulee uusia ruokayrittäjiä. Kaikilla on jotain omaa, jolla erottuu.”

Vietnamista kotoisin oleva Nguyen otti keskiviikkoiltana myyntiin vietnamilaisia kevätrullia, jotta hänkin erottuisi. Ympärillä myydään ainakin thaimaalaista, italialaista, unkarilaista ja texmex-ruokaa.

”Ruuan pitää olla sellaista, joita asiakas suosittelee muille. Että kaverit tulevat nimenomaan tälle kärryille.”

Liikkuva ruuanmyynti on kasvanut Helsingissä räjähdysmäisesti sen jälkeen, kun kaupunki helpotti ruokakärryjen toimintaa. Ruokaa saa myydä ammattimaisesti, jos ilmoittaa siitä elintarvikeviranomaisille ja toimii kaupungin liikennesääntöjen mukaan. Maksullisella Ketterä kioski -sopimuksella saa parkkeerata laajemmin, kuten Rautatientorille ja Elielinaukiolle.

Samaan aikaan vanhoja grillikioskeja on purettu: esimerkiksi Bakersin ja Stockmannin välissä näkyy enää sähkölähde. Kioskien katoaminen ei suoraan liity liikkuvien myyntikojujen lisääntymiseen.

Kaupunki päätti viime vuonna kilpailuttaa kioskipaikat, jotta katukuvaan ilmestyisi monipuolisempaa ruokatarjontaa. Kilpailutukseen kuuluvat grillikioskien lisäksi jäätelö- ja lippakioskit.

Perinteisten kioskien kilpailuttaminen aiheutti metakan kanta-asiakkaiden keskuudessa. Lopulta vanhat yrittäjät saivat jatkaa halutessaan, kunhan tekivät kehittämissuunnitelman.

Osan kioskeista kilpailutus on edelleen kesken. Siksi kioskeja on myös tyhjillään. Rakennusviraston alueidenkäyttöpäällikkö Pirjo-Liina Koivusaari kertoo, että voittajaksi ei selviä rahalla, vaan päätöksen tekee viisihenkinen ruokaraati. Yrittäjien tarjoukset käsitellään anonyymeina, joten sisältö ratkaisee.

”Vielä ratkaisua odotteleville tahoille tehdään sopimukset mahdollisimman pikaisesti”, Koivusaari sanoo.

Helsingin legendaarisimpiin grillikioskeihin lukeutuva Jaskan grilli on yksi niistä, joita kaupunki ei lopulta kilpailuttanut.

Etu-Töölössä Manalan kulmalla grilliä 27 vuotta emännöinyt Aliisa Karhumäki kertoo asiakkaidensa olevan uskollisia. Liikkuvia kojuja ei näillä kulmilla näy, ja jonoa riittää.

”Eduskunnan väki, sairaalan väki, lähellä asuvat. . . Ihmisiä tulee myös maakunnista autolla”, Karhumäki luettelee.

Sitten hän palvelee asiakkaita ja kyselee heidän kuulumisiaan. Mitä on tapahtunut sitten viime näkemän, miten perhe voi?

Eniten Aliisa Karhumäeltä ostetaan hampurilaisia, lihapiirakoita ja porilaisia. Ruokalista päivittyy jatkuvasti asiakkaiden mukaan nimetyillä annoksilla.

Raaka-aineet pysyvät kuitenkin samoina. Eräs asiakas kyselee nakkien koostumuksesta, johon Karhumäki kuittaa:

”Soijanakkeja täällä ei ole. Ei tämä ole mikään salaattibaari.”

Tausta: Liikkuvan ruokamyynnin periaatteet takkuilevat edelleen

Muutama vuosi sitten Helsingin kaupunki alkoi helpottaa liikkuvaa ruokamyyntiä. Vuonna 2014 todettiin, että kaupungissa saa myydä ruokaa kioskiautoista liikennesääntöjen mukaisilla paikoilla.

Ketterä kioski -sopimus luotiin kaksi vuotta sitten. Sopimus maksaa 1 500 euroa vuodessa tai 200 euroa kuukaudessa sekä arvonlisäveron, ja sopimuksen tehtyään yrittäjä saa pysäköidä myymään ruokaa myös määrättyihin paikkoihin, joihin liikennesääntöjen mukaan ei saisi pysäköidä. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi torit, kuten Elielinaukio ja Rautatientori.

Moottoriajoneuvon kyydistä ruokaa ammattimaisesti myyvän täytyy tehdä ilmoitus elintarvikeviranomaisille, jotka tarkastavat liikennevälineen. Pyörän selästä myyminen edellyttää ilmoitusta vain, jos se on ammattimaista ja jatkuvaa.

Tuorein epäselvyys tuli tiistaina, kun Thai Papaya -ravintolan pitäjä sai rakennusvirastolta ilmoituksen sopimusrikkomussakosta. Syynä oli pysäköinti parkkiruutuun. Parkkimaksu oli maksettu, mutta Ketterä kioski -sopimus kieltää parkkiruudusta myymisen.

Rakennusvirasto kuitenkin perui sakon. Soittokierros paljastaa, että pysäköinninvalvonnalla ei ole parkkiruudusta myymiseen sanomista, jos vain pysäköintimaksu on maksettu. Poliisi taas puuttuu tilanteeseen vain, jos myynti häiritsee muuta liikennettä tai aiheuttaa vaaratilanteita.

Rio Gandara / HS
Hugo Nguyen kertoo, että grilliautot kaipaisivat lisää myyntipaikkoja. Keskiviikkoyönä hän piti autoaan Elielinaukiolla.
Hugo Nguyen kertoo, että grilliautot kaipaisivat lisää myyntipaikkoja. Keskiviikkoyönä hän piti autoaan Elielinaukiolla.
Rio Gandara / HS
Hannu Kari asioi keskiviikkona Jaskan grillillä. ”Olen perinteisen grilliruuan ystävä”, Kari kertoo.
Hannu Kari asioi keskiviikkona Jaskan grillillä. ”Olen perinteisen grilliruuan ystävä”, Kari kertoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat