Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Göran Malmström muistaa kymmenen kilometriä pitkän ”Larun narun” – sotilaat vartioivat narulla kuivattua hätäapua

Narujen ympärillä oli piikkilankaa, ja pyykkejä vartioitiin, Göran Malmström muistelee HS:lle.

Kaupunki
 
Anni Hausen
Sami Kero / HS
Sinikka Malmström huomasi lehdessä jutun Lauttasaaren ennätyspyykkinarusta ja kertoi siitä miehelleen Göran Malmströmille, joka muisti tapauksen.
Sinikka Malmström huomasi lehdessä jutun Lauttasaaren ennätyspyykkinarusta ja kertoi siitä miehelleen Göran Malmströmille, joka muisti tapauksen. Kuva: Sami Kero / HS
Tästä on kyse

Suomi sai apua

  Suomi vastaanotti hätäapua ulkomailta vuosina 1946–1951.

  Yhdysvalloista Suomeen seilannut avustuslaiva ajoi Tanskan salmissa miinaan vuonna 1946. Laivan lastina olleet vaatteet kastuivat pahasti.

  Lauttasaareen pystytettiin kymmenen kilometrin pituinen pyykkinaru, jolla vaatteet kuivattiin.

Kivistö

Miksei kukaan muista Lauttasaaren maailman ehkä pisintä pyykkinarua, HS:n jutussa ihmeteltiin viikko sitten lauantaina.

Silloin emme tienneet Göranista. Lauttasaaren pojasta, joka nykyisin asuu Vantaan Kivistössä.

Mennään käymään.

Ovella vastassa on pirteä Sinikka Malmström. Näkyikö pihalla kissaa, hän kyselee. Ei näkynyt. Katti on niin ujo, ettei aina uskalla tulla tervehtimään, Malmström sanoo ja esittelee sitten miehen, jota varten tänne on tultu.

Göran Malmström. Mies, joka muistaa ennätysnarun!

Hopeahiuksinen Göran Malmström, 79, paljastaa, ettei olisi ilman vaimonsa vinkkiä kiinnittänyt huomiota koko pyykkinarujuttuun.

Göran istahtaa keittiönpöydän ääreen, Sinikka keittää kahvit, ja aikamatka 70 vuoden taa voi alkaa.

Pyykkinaru ripustettiin vuonna 1946. Sotavuodet olivat ohi. Ne ovat yhä elävinä mielessä, vaikka tuolloin Göran oli vasta 9-vuotias. Mutta puhutaan nyt narusta.

Göran muistaa äidin seuranneen aina uutisia. Lehdestä äiti sai ensin tietää avustuslaivan lähteneen Yhdysvalloista kohti Suomea, sitten sen ajaneen miinaan Tanskan salmissa. Pyykkinarusta uutisoitiin myöhemmin samana keväänä.

”Äiti vei minut katsomaan sitä”, Malmström kertoo.

Ei poikaa tuossa iässä olisi varmaan pyykkinaru muuten kiinnostanutkaan. ”Larun jätkien” kanssa juoksentelu ja Ryssärillä eli Ryssänkärjellä istuskelu oli paljon hauskempaa.

Göran kuitenkin lähti äitinsä kanssa retkelle rantaan katsomaan, mistä oli kysymys. Siellä hän näki kilometrien pyykkinarun. Hyvä, että näki – Malmström on ainoa HS:lle ilmoittautunut Larun narun silminnäkijä.

Göranilla on mahdollinen selitys sille, miksei kukaan tunnu muistavan tapausta. Ensinnäkin pyykit olivat melko kaukana asutuksesta.

Toisekseen narujen ympärillä oli piikkilankaa ja pyykkejä vartioitiin, Göran Malmström kertoo. ”Siviilit eivät päässeet vaatteiden luo, koska pelättiin, että niitä saatettaisiin varastaa.”

Sotilaat olivat vahdissa, ja heidän vaimonsa hoitivat ripustamisen. Göran muistaa elävästi pyykin paljouden. Ne eivät olleet vaatekasoja vaan ennemminkin vaatevuoria.

”Kyllä siellä oli vaikka minkälaisia kuteita! Ihan kaikkea turkiksista lastenvaatteisiin. Paitoja, huiveja ja rättejä. Se turkis varmaan olisikin lähtenyt sieltä jonkun mukaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat