Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tällaista on luostarielämä kerrostalon kaksiossa – Helsingin Mellunmäessä asuvan sisar Hannelen makuuhuone on kappeli

Sisar Hannele, oikealta nimeltään Hannele Kivinen de Fau, on ekumeeninen karmeliitta. Hänelle tärkeintä on rukous, ja sitä varten on hyvä olla luostari.

Kaupunki
 
Katso miltä näyttää luostari, joka on rakennettu kaksion makuuhuoneeseen
Katso miltä näyttää luostari, joka on rakennettu kaksion makuuhuoneeseen
Sisar Hannele on tehnyt makuuhuoneestaan karmeliittaluostarin. Se auttaa rukoukseen hiljentymisessä. Toimittaja: Kaisu Moilanen, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen, musiikki: El Canto Visigotico Mozarabe: Pacem meam
Fakta

Esimerkkejä Helsingissä toimivista sadoista pienistä uskonnollisista yhteisöistä

Academicum Catholicum ry.

Almu ry

Aro Gar Suomi

Aslan ry

Avoin Taivas

Antroposofisen lääketieteen yhdistys ry

Ananda Marga Joogayhteisö ry

Albaanien Islam Kulttuuri Keskus ry

Alice A. Bailey -yhdistys ry

Arcus Ekumeeninen Sateenkaariryhmä

Suomen Arken ry

Bnei Baruch-Kabbalan opiskelun maailmankeskus

Bodhidharma ry

Brahma Kumaris Finland

Bhakti Marga Finland

Casa de Dom Inacion ystävät ry

ComeGlory ry

Concordia ry

Casa de Dom Inacion ystävät ry

Dave Oshana

Deeper Life Bible Church

Mellunkylä. Mellunmäessä on kerrostalo, katutasossa kaksio. Eteinen on ihan tavallinen, samoin keittokomero. Tavallisessa olohuoneessa on tavallinen sohva ja tavallinen ovi, jonka takana on jotakin epätavallista.

Oven takana on pieni kappeli.

Ikkunassa on ohuet verhot, lattialla vaalea matto. Harmaa seinäkivetys ja tummat kattopalkit mukailevat espanjalaista luostariarkkitehtuuria. Alttaritaulu on tehty puusta, ja kynttiläteline roikkuu katosta ohuiden ketjujen varassa.

Ikkunan takana kulkee koiranulkoiluttajia, äitejä vaunuineen ja kiireisiä työmatkalaisia. Seinän toisella puolella myydään kebabeja ja keskikaljaa, mutta arki ei yllä sisälle asti.

Mellunkylän kaksiossa on oikea luostari.

Luostarikaksion elämää rytmittävät luostarisäännöt.

Kaksiossa asuu sisar Hannele, oikealta nimeltään Hannele Kivinen de Fau. Hän on ekumeeninen karmeliitta. Hänelle tärkeintä on rukous, ja sitä varten on hyvä olla luostari.

Juhani Niiranen / HS
Tabernaakkelissa säilytetään siunattua ehtoollisleipää.
Tabernaakkelissa säilytetään siunattua ehtoollisleipää.

”Ei tarvitse vaivata päätään arkisilla kysymyksillä. Koska pesisin astiat, nyt vai myöhemmin. Elän aikataulun mukaan, se vapauttaa mielen henkisyyteen” sanoo sisar Hannele ja hymyilee.

Sisar kertoo, että kaikki suuret ajatukset ja muutokset kristinuskossa ovat peräisin luostarielämästä. ”Siellä ihmisellä on aikaa miettiä ja hiljentyä.”

Sisar Hannele on erakko keskellä kaupunkia. Kaupungissa on helppo erakoitua, hän sanoo.

”Minusta tuntuu, että kaupunkielämässä on nykyään läsnä enemmän demoneita kuin jossain erämaassa. Toivon, että tästä kappelista valuu rauhaa ja rakkautta ympäristöön.”

Sisar ei varsinaisesti piilottele pyhää paikkaansa. Kaikki sisar Hannelen naapurinsa tietävät, mikä hän on. Mikään paikallinen nähtävyys luostari ei kuitenkaan ole, sillä karmeliitat hakeutuvat mielellään piiloon keskellä muuta elämää.

Sisar ei mene lähikauppaan tai lapsenlapsensa kanssa hiekkalaatikolle ruskeassa nunna-asussaan.

”Lapsilleni ja lapsenlapsilleni haluan olla ihan vain äiti ja isoäiti.”

Hannele Kivinen de Fau tunsi vetoa hiljaisuuteen ja yksinoloon jo lapsena. Nunnaksi ryhtyminen ei ollut lopulta edes kovin suuri yllätys, hän on aina ollut jollakin tapaa uskonnollinen.

”Kun lapset alkoivat olla isompia, lähdin retriittiin. Se vei mukanaan.”

Kivinen de Fau etsi kauan omaa paikkaansa evankelisluterilaisessa kirkossa. Oma luterilaisuus oli hänelle luonnollista, mutta hän kaipasi katolilaisuuteen kuuluvaa hiljentymistä ja luostarielämää. Ne yhdistyivät ekumeenisessa karmeliittayhteisössä.

Mellunmäen kaksiossa katolilaisista perinteistä muistuttavat nunnan asu ja tabernaakkeli eli pyhä kaappi, jossa säilytetään siunattuja ehtoollisleipiä.

Juhani Niiranen / HS
Sisaren nunna-asu on ruskea. Messuun voi pukea valkoisen kaavun.
Sisaren nunna-asu on ruskea. Messuun voi pukea valkoisen kaavun.

Ennen kuin sisar Hannele astuu sisälle makuuhuoneeseen rakennettuun kappeliin hetkipalvelusta varten, hän sipaisee siunattua kastevettä oven vieressä olevasta astiasta ja tekee sillä ristinmerkin otsalleen.

Sen jälkeen hän soittaa kelloa merkiksi rukous- ja mietiskelyhetken alkamisesta.

Luostarissa elävä sisar on Helsingissä harvinaisempi kuin valaistumista etsivä buddhalainen. Buddhalaisia on useampia, ekumeenisia karmeliittoja vain yksi – sisar Hannele.

Helsingissä asuu 630 000 ihmistä. Heistä suuri osa kuuluu johonkin uskontoon tai uskonnolliseen yhteisöön.

Yli puolet kaupunkilaisista on evankelisluterilaisia, heitä on 351 000. Seuraavaksi suurin ryhmä ovat ortodoksit, joita on yli 11 100.

Islamilaisseurakuntiin kuuluvat jäävät tästä kauas yli viidellätuhannella jäsenellään. Muista uskontokunnista merkittävin ovat Jehovan todistajat, heitä on Helsingissä noin 1 700. Kirkkoon tai uskonnollisiin yhdistyksiin kuulumattomia on Helsingissä lähes 251 000.

Pieniä uskonnolliseksi luokiteltuja yhteisöjä on satoja. Osaan niistä kuuluu vain muutamia helsinkiläisiä jäseniä. Sisar Hannelenkin yhteisö on pieninä palasina ympäri Suomea ja Espanjaa.

”On vain yksi jumala, mutta en usko, että kukaan joutuu helvettiin uskomalla johonkin muuhun. Usko on lahja, ei sitä voi valita. Hän, joka sen saa, joutuu noudattamaan sitä.”

Mutta pitääkö sitä varten remontoida oma asunto?

Ei välttämättä, mutta sisar Hannelelle se on tärkeä osa omaa hengellisyyttä. Myös muodolla on merkitystä, ei vain sisällöllä.

”Symbolit ovat hirveän tärkeitä hiljentymisessä. Ne ovat meidän apuvälineitämme. Jumala ei niitä tarvitse, mutta me tarvitsemme.”

Sisaren tärkein tehtävä karmeliittana on rukous. Siihen tarvitaan tietynlainen mielentila. Kattopalkit, psalmit, kiviseinät, kynttilät ja musiikki vievät siihen mielentilaan.

”Se on vähän niin kuin sellainen hullu tiedemies, joka unohtaa ulkomaailman, keskittyy vain yhteen asiaan. Luostarielämässä on jotain samaa”, sisar kuvailee. ”Kaikki muu on suljettava pois.”

Kivinen de Fau vierailee mielellään katolisissa tai ortodoksien kirkoissa mutta kokee joskus niiden symboliikan vieraana. On niin paljon krumeluuria, kultaa ja barokin kiehkuroita.

Sisar Hannele pitää kaksioluostarin tunnelmasta.

”Kyllä jokainen, joka astuu tällaiseen paikkaan, tuntee itsestäänselvästi olevansa pyhässä paikassa.”

Se on totta. Tuntuu, että tila vaalii rauhaa.

Sisar Hannelen aamu alkaa joka päivä samalla tavalla. Niin tänäänkin – ohjelmassa ovat hetkipalvelus ja messu.

Rutiinit vievät aikaa.

Ilman täyttää tuttu rikin katku, kun sisar sytyttää kynttilän. Taustalla soi kirkkomusiikki. Kello näyttää keskipäivää. Luostarielämän sääntöjen mukaan se tarkoittaa psalmin ja rukouksen aikaa.

Ulko-ovi loksahtaa kiinni. Luostari jää kaksioon, ulkona paistaa aurinko. Kadulta katsottuna paikkaa ei enää tunnista pyhäksi paikaksi. Luostarielämästä muistuttaa enää terassille ripustettu juliste nunnasta.

Juhani Niiranen / HS
Karmeliittasisar Hannele De Fau nukkuu olohuoneessa. Makuuhuoneeseen on rakennettu kappeli.
Karmeliittasisar Hannele De Fau nukkuu olohuoneessa. Makuuhuoneeseen on rakennettu kappeli.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat