Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Pakkohan sen on olla kiellettyä” - liikkuva ruokakoju ja Helsingin kaupunki on ihmeellisen vaikea yhtälö

Viime vuonna kaupunki päätti kilpailuttaa grilli-, jäätelö- ja lippakioskit monipuolistaakseen kaupungin ruokatarjontaa, mutta samalla yleinen asenneilmapiiri torppaa kaikenlaisen monipuolistumisen, kirjoittaa Virve Rissanen.

Kaupunki
 
Virve Rissanen Helsingin Sanomat

Ruoka on välttämättömyys, ja sitä on hyvä olla tarjolla siellä missä sille on kysyntää. Helppoa, paitsi jos on kyseessä liikkuva ruokakoju ja Helsingin kaupunki.

Tiistaina Thai Papaya -ravintolan pyörillä liikkuva yksikkö törmäsi kummallisiin käytäntöihin. Rakennusvirasto ilmoitti sille 500 euron sopimusrikkomussakosta, koska auto myi ruokaa parkkiruudusta. Ei auttanut, että parkkimaksu oli maksettu, koska Ketterä kioski -sopimus kieltää parkkiruudusta myymisen.

Kysyin rakennusvirastosta, miksi parkkiruudusta myyminen on kielletty sopimuksessa, joka tehtiin helpottamaan liikkuvien ruokakojujen toimintaa. Vastaus kuului, että parkkiruutu on tarkoitettu parkkeeraamiseen. Tilannetta kuitenkin vielä selvitetään, virastosta todettiin keskiviikkona.

Sitten rakennusvirasto veti sakon takaisin ja neuvotteli yrittäjän kanssa uudelleen.

Perjantaina rakennusvirastosta kerrottiin, että maksetusta parkkiruudusta myyminen on sallittua, mutta Ketterille kioskeille yritetään osoittaa turvallisia ja selkeitä myyntipaikkoja muualta. Paikkoja aiotaan määritellä jatkossa myös kantakaupungin ulkopuolelle.

Johtava pysäköinnintarkastaja Sari Huuhtanen kertoo, että pysäköinninvalvontaa ei kiinnosta mitä parkkiruudussa tapahtuu, kunhan pysäköintimaksu on maksettu.

”Mutta pakkohan sen on olla kiellettyä”, hän lisää. Asiaan puuttuu kuulemma todennäköisesti poliisi.

Soitetaan siis poliisille. Liikenneturvallisuuteen erikoistunut ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisista toteaa poliisin puuttuvan tilanteeseen vain, jos ruokarekka häiritsee muuta liikennettä tai aiheuttaa vaaratilanteen.

Kuntaliitossa työskentelevä lakimies vastaa pikaiseen tiedusteluun, että järjestyslakia rikkoakseen myyntiauton pitäisi aiheuttaa häiriötä. Parkkiruudusta myyminen on siis sallittua. Vielä on epäselvää, voiko kaupunki rajoittaa maksetussa parkkiruudussa tapahtuvaa toimintaa omalla sopimuksellaan, mikäli toiminta ei riko järjestyslakia tai tieliikennelakia.

Kun kaupunki muutama vuosi sitten otti asiakseen helpottaa ruokakärryjen toimintaa, todettiin, että ne saavat pysäköidä kaupungin liikennesääntöjen mukaisesti.

Ketterä kioski -sopimus tehtiin vielä laajentamaan liikkuvien ruokakojujen pysäköintioikeuksia kantakaupungissa lisämaksusta. Samalla sopimuksessa kuitenkin kielletään parkkiruudusta myyminen, mikä muuten olisi sallittu.

Viime syksynä kaupunginhallitus hyväksyi Hannu Oskalan aloitteen siitä, että ravintolayrittäjä voi vuokrata parkkiruutuja omaan käyttöönsä alueen asukkaat ja liikenneturvallisuus huomioon ottaen. Tarkoitus oli auttaa kivijalkayrittäjiä laajentamaan toimintaansa. Päätöksen yhteydessä lukee, että ”rakennusvirasto selvittää sopivia kohteita ja asiasta mahdollisesti kiinnostuneita yrittäjiä.”

Parkkiruutuja on siis kaupungin päätöksellä haluttu tarjota kivijalkayrittäjille, mutta kaupungin oma sopimus kieltää niiden käytön ruuan myyntiin liikkuvasta ruokakojusta.

Kerrataan hiukan. Liikkuvien ruokamyyjien toimintaa halutaan helpottaa. Parkkipaikkojen käyttöä on kaupunginhallituksen päätöksellä haluttu tarjota kivijalkayrittäjille.

Mutta kun liikkuva ravintolayrittäjä pysäköi parkkipaikalle, hän saa 500 euron sakon sopimusrikkomuksesta.

Viime vuonna kaupunki päätti kilpailuttaa grilli-, jäätelö- ja lippakioskit monipuolistaakseen kaupungin ruokatarjontaa, mutta samalla yleinen asenneilmapiiri torppaa kaikenlaisen monipuolistumisen.

Kukaan ei ole ihan varma miksi, mutta pakkohan sen on olla kiellettyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat