Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoossa omakotitalon sytyttäneen salaman laukaisi todennäköisesti lentokone

Kylmällä ilmalla pilveen lentävä lentokone voi aiheuttaa salaman, kertoo Ilmatieteen laitos. Lauantaina tällaisia salamoita oli kaksi, joista toinen sytytti Espoossa omakotitalon.

Kaupunki
 
Salama sytytti rintamamiestalon Espoon Lippajärvellä
Salama sytytti rintamamiestalon Espoon Lippajärvellä
Vuodesta 1948 paikalla asunut Stig Malmstén kertoo videolla, ettei ole koskaan kokenut Lippajärvellä vastaavaa. Video: Sari Gustafsson Toimittaja: Tuomas Manninen

Lentokone on saattanut laukaista salaman, joka sytytti rintamamiestalon Espoossa lauantaina, kertoo ilmatieteen laitos. Tämä johtuu Ilmatieteen laitoksen mukaan joko lentokoneen rungosta tai pakokaasujen tiivistyvästä vesihöyrystä, kertoo asiasta ensin uutisoinut Ilta-Sanomat.

Lauantaina kello 13.53 salama iski Norwegianin Lontoosta Helsinkiin lentäneeseen koneeseen. Samaan aikaan salama iski myös alapuolella olleeseen espoolaiseen mäntyyn, josta sähkövirta siirtyi puhelinlinjaan ja sitä pitkin rintamamiestaloon, joka syttyi salamasta ja paloi pahoin.

Artikkeliin liittyvät

Lentokoneiden on huomattu laukaisevan nimenomaan kylmillä ilmoilla pilviin kertyneen jännitteen.

Yhteensä maasalamoita kirjattiin koko maassa lauantaina vain kolme. Niistä toinen iski Keravan yläpuolella kello 12.59 Norwegianin Barcelonasta saapumassa olleeseen lentoon ja oli Ilmatieteen laitoksen mukaan luultavasti lentokoneen itsensä aiheuttama sekin.

Mekanismia ei tunneta tarkkaan. Kylmässä ilmamassassa pilvien sisäinen jännite ei ole suuri toisin kuin kesän lämpimien iltapäivien ukkosissa. Pilvi on myös tuolloin matalammalla, joten lentokoneet kulkevat lähempänä niitä.

Korkea jännite purkautuu itsestään, mutta matalampi jännite voi tarvita laukaisevan tekijän. Silloin pilveen tai sen ali lentävä kone toimii sähköjännitteen ukkosenjohtimena. ”Se on ihan sama asia kuin korkeat mastot tai puut. Sellaisen kautta purkautuminen on matalalle sähköjännitteelle helpompaa”, kuvailee päivystävä meteorologi Tuomo Bergman Ilmatieteen laitokselta.

Salamaniskuista lentokoneeseen on harvoin vaaraa lentokoneelle tai koneen matkustajille.

Tavallisesti salama iskee koneen nokkaan tai siiven kärkeen, ja alumiinista tehty lentokoneen runko johtaa sähköä erittäin hyvin. Salaman sähkönpurkaus ei pääse vaikuttamaan koneen rungon sisäpuolelle, vaan purkaus etenee rungon ulkopintaa pitkin eteenpäin ja poistuu yleensä lentokoneen siiven tai takakartion kautta.

Faradayn häkiksi kutsutusta ilmiöstä kertoo esimerkiksi Finnair blogissaan. Koneiden rakenteisiin lisätään valmistusvaiheessa sähköä johtavia kuituja, jotka edistävät ilmiötä.

Melkoinen pamaus salamasta lentokoneeseen osuessaan kuuluu, mutta koneet vaurioituvat iskuista vain harvoin.

Jos lentokone on aiheuttanut salaman, kenelle kuuluu vastuu korjausten kustannuksista? Asiassa ei ole mitään epäselvää, vakuuttaa Risto Karhunen, vahingontorjunnan ja turvallisuuden vastaava johtaja Finanssialan keskusliitosta.

”Jos vahinko on äkillinen ja yllättävä, korvaa vakuutus sen. No salama jos mikä on äkillinen ja yllättävä.”

Sillä ei ole merkitystä mitä reittiä salama on taloon iskenyt. ”Mikäli vain omistajalla on vakuutus. Se on kotivakuutuksen tai kiinteistövakuutuksen piirissä.”

Salaman aiheuttama sähkövirta kulkeutui puhelinkaapelia pitkin omakotitaloon. Kuva on lukijan ottama.
Salaman aiheuttama sähkövirta kulkeutui puhelinkaapelia pitkin omakotitaloon. Kuva on lukijan ottama.
TT NEWS AGENCY
Norwegian-lentoyhtiön koneita Tukholman Arlandan lentokentällä maaliskuussa 2015.
Norwegian-lentoyhtiön koneita Tukholman Arlandan lentokentällä maaliskuussa 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat