Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki aikoo korottaa kaupunkiin ajavien parkkimaksuja – paikat halutaan asukkaiden käyttöön

Helsinki haluaa vierailevat autot pois kaduilta, jotta pysäköinti­paikkoja riittäisi asukkaille. Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina esitystä, jonka toteutuessa kalleimman pysäköinnin alue kasvaisi nykyisestä.

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl / HS
Espoolainen Nalle Grönholm oli sunnuntaina menossa Musiikkitalolle ja pysäköi autonsa Museokadulle. Hän parkkeeraa pari kertaa viikossa kakkosvyöhykkeellä.
Espoolainen Nalle Grönholm oli sunnuntaina menossa Musiikkitalolle ja pysäköi autonsa Museokadulle. Hän parkkeeraa pari kertaa viikossa kakkosvyöhykkeellä. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Helsinki aikoo rokottaa kaupunkiin henkilöautolla ajavia nykyistä enemmän pysäköintimaksuja korottamalla. Tarkoituksena on putsata katuja autoista ja tehdä näin tilaa asukaspysäköinnille.

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina esitystä, jonka toteutuessa kalleimman pysäköinnin alue kasvaisi nykyisestä. Kallein alue kattaa nykyisin Helsingin ydinkeskustan. Tulevaisuudessa alue on laajenemassa suureen osaan kantakaupunkia.

Tarkoituksena on muuttaa kadunvarsipysäköinti vähemmän houkuttelevaksi vaihtoehdoksi pysäköintihalleihin nähden, jotta paikkoja jäisi myös asukaspysäköinnille.

”Tällä hetkellä pysäköinti kadunvarteen on halvempaa ja helpompaa kuin hallissa. Onhan selvä, että silloin kadunvarret täyttyvät autoista ja tilaa on vähemmän asukaspysäköinnille. Mielestäni tämä on järkevä muutos”, sanoo kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr).

Kaupunginhallituksen kokoomusjäsen Lasse Männistö pitää esitystä perusteltuna, vaikka se paikoin nostaisikin maksuja.

”Tässä on kaksi asiaa. Kantakaupunki selkeästi laajenee, mitä myös maksuvyöhykerajojen pitää heijastella. Toiminnallinen asia on, että tämä vapauttaa asukaspysäköintiin paikkoja, mikä on meidän mielestämme askel oikeaan suuntaan. Kantakaupungissa asukaspysäköinti on haastavassa tilassa, kun kysyntä ylittää tarjonnan.”

Myös Sdp:tä kaupunginhallituksessa edustava Pilvi Torsti pitää korotusta hyväksyttävänä, sillä kantakaupungin alue laajenee, ja näin saadaan pysäköintipaikkoja asukkaille.

”Meillähän kehitetään myös joukkoliikennettä koko ajan niin, että keskustassa asiointi muilla kuin yksityisautoilla helpottuisi”, Torsti sanoo.

Männistön mukaan uudistus voi kannustaa saapumaan keskustaan muuten kuin omalla autolla.

”Toisaalta voisin kuvitella, että kun absoluuttinen maksu on melko pieni, kannustevaikutus ei ole kovin suuri.”

Kalleimman pysäköintimaksun vyöhyke 1 sijoittuu nykyisin osaan Kamppia, Punavuorta, Kaartinkaupunkia, Katajanokkaa ja Kluuvia. Jos Helsingin suunnitelma toteutuu, vyöhyke 1 laajenee Ullanlinnaan, kattaa koko Katajanokan, Kruununhaan, Etu-Töölön, osan Taka-Töölöä ja ulottuu pohjoisessa aina Kallioon saakka.

Vyöhyke 1 siis imaisee sisäänsä nykyisen kakkosvyöhykkeen lukuun ottamatta Jätkäsaarta, Ruoholahtea sekä Itä-Pasilaa ja Länsi-Pasilaa. Näilläkin alueilla pysäköintimaksut kuitenkin kallistuvat, koska vyöhyke 2 kasvaisi samalla kattamaan koko nykyisen kolmosvyöhykkeen. Vyöhyke 2 käsittäisi myös Kaivopuiston, Eiran, Jätkäsaaren, koko Töölön aina Laakson ja Pasiloiden kautta Vallilaan ja Sörnäisiin.

Lisäksi kaupunginosia, jotka nyt ovat ilmaisen pysäköinnin alueita, ollaan mahdollisesti muuttamassa maksullisiksi.

Vyöhykkeellä 1 tunnin pysäköiminen maksaa nykyisin neljä euroa, vyöhykkeellä 2 kaksi euroa ja vyöhykkeellä 3 yhden euron. Vyöhykemaksuihin ei suunnitella korotuksia, mutta käytännössä pysäköijien rasite nousee, koska kalliimmat vyöhykkeet laajenevat.

Helsinki on laskenut saavansa vyöhykemuutosten myötä tuloja pysäköintimaksuina vuosittain noin kuusi miljoonaa euroa nykyistä enemmän. Samoin pysäköintivirhemaksuista saatavat tulot nousisivat noin 700 000 eurolla vuodessa.

Pysäköinnin virhemaksu on nykyisin 80 euroa vyöhykkeellä 1 ja 60 euroa vyöhykkeellä 2. Vyöhykekohtaiset virhemaksut vyöhykkeillä 1–2 säilyisivät nykyisen suuruisina.

Liikennesuunnittelijat uskovat, että kalliimpi pysäköinti lyhentää pysäköintiajan pituutta ja tehostaa paikkojen kiertoa.

Helsinki on korottamassa myös asukaspysäköinnin hintaa. Tämä vähentää autojen varastointia katujen varsilla.

Hinnankorotus on myös poliittinen ele: Helsinki haluaa suosia joukkoliikennettä, jalankulkua ja pyöräilyä. Niiden edistäminen vaatii katutilan käyttöä, esittelyteksti kertoo.

Jukka Gröndahl / HS
Etu-Töölö muuttuisi osaksi kalleinta pysäköintimaksuvyöhykettä, jos muutos toteutuu. Nyt se kuuluu kakkosvyöhykkeeseen.
Etu-Töölö muuttuisi osaksi kalleinta pysäköintimaksuvyöhykettä, jos muutos toteutuu. Nyt se kuuluu kakkosvyöhykkeeseen.

Tausta

Kadun varteen pysäköimisestä veloitetaan koko ajan enemmän

Kaukaiselta tuntuu aika, jolloin oman kotikadun varteen sai pysäköidä auton lähes puoli-ilmaiseksi. Noin 10 vuotta sitten Helsinki veloitti asukkailtaan kadunvarsipysäköinnistä 36 euroa vuodessa. Se oli edullisempaa kuin Kuopiossa.

Tänä päivänä kantakaupungissa asuvien pysäköintimaksut ovat kuusinkertaiset kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Yhden vuoden asukaspysäköintimaksu on 216 euroa kantakaupungissa asuvalle helsinkiläiselle. Siitä summa nousee edelleen, kunnes vuonna 2021 maksu on 360 euroa. Tällä rahalla ei saa omaa paikkaa, mutta se vapauttaa tuntiveloituksesta, kun sopiva paikka autolle löytyy.

Useimmilla kantakaupungin kaduista on pulaa vapaista autopaikoista. Esimerkiksi ilta-aikaan pysäköintitilaa voi olla vaikea löytää.

Hinnankorotuksilla pyritään helpottamaan tilannetta, sillä korkeamman hinnan uskotaan vähentävän harvoin käytettyjen autojen suoranaista säilytystä kadunvarsilla ja vapauttavan näin pysäköintitilaa säännöllisesti henkilöautoa käyttäville.

Kadunvarsipysäköinti ei ole Helsingin kaupungillekaan ilmaista. Kaupunkisuunnitteluviraston mukaan yhden paikan kustannukset maan arvoineen ja ylläpitokustannuksineen ovat 680 euroa vuodessa.

Asukaspysäköintipaikkoja on Helsingissä tällä hetkellä noin 22 000.

Helsingin linjaus eroaa hyvin paljon naapurikaupungeista. Espoosta aloitellaan poliittista kamppailua siitä, voidaanko kadunvarsipysäköinnistä pyytää joku maksu. Myöskään Vantaa ei laskuta kadunvarsipysäköinnistä mitään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat