Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Citykanien outo joukkokuolema huolestuttaa Käpylässä – tappaako kaneja tauti vai peräti myrkky?

”Kymmenen minuutin lenkillä on tullut vastaan viisi kuollutta kania”, käpyläläinen Anne Raivio kertoo.

Kaupunki
 
Sara Aaltio / HS
Kaupunginosan asukkaat ovat raportoineet lukuisista kaninraadoista.
Kaupunginosan asukkaat ovat raportoineet lukuisista kaninraadoista. Kuva: Sara Aaltio / HS
Fakta

Lemmikkikanien jälkeläisiä

 Pääkaupunkiseudun citykanikanta on saanut alkunsa vapaaksi päästetyistä tai karanneista lemmikkikaneista.

 Nopeasti lisääntyvien ja levittäytyvien villikanien määrää on pyritty pitämään Helsingissä kurissa metsästämällä.

 Kaneja ei saa vähentää myrkyttämällä, vaan niiden metsästäminen hoidetaan esimerkiksi verkkojen ja kesyhillerien avulla. Kaneja ei saa metsästää 1.4–31.8.

Käpylä

Kymmenet citykanien raadot ihmetyttävät asukkaita Helsingin Käpylässä.

Käpyläläiset ovat nähneet viime päivinä villikanien raatoja muun muassa Pohjolankadulla, Untamontiellä, paloaseman luona, juna-aseman liepeillä sekä Mäkelänkadun varrella kiemurtelevan Käärmetalon pihassa. Myös naapurikaupunginosa Koskelassa on tehty havaintoja ainakin Kunnalliskodintiellä ja sairaalan piha-alueella.

Villikanien joukkokuolema on herättänyt huolta ja kysymyksiä paikallisten keskuudessa. Kanikuolemista käydään vilkasta keskustelua muun muassa Facebookin Käpylä-ryhmässä. Asukkaat pohtivat, leviääkö citykanien keskuudessa mahdollisesti jokin tauti vai onko kyse ehkä myrkystä?

HS:n tavoittamat käpyläläiset koiranulkoiluttajat kertovat, että kuolleita kaneja alkoi ilmestyä runsas viikko sitten. Kaneissa ei ole havaittavissa raatelun tai muun ulkoisen väkivallan merkkejä.

”Kymmenen minuutin lenkillä on tullut vastaan viisi kuollutta kania”, Anne Raivio sanoo.

Raivio kertoo nähneensä kaninraatoja erityisesti Osmontien ja Tuusulanväylän välissä olevan meluvallin luona. Eläviä citykaneja on ollut siellä runsaasti aiemminkin, mutta kuolleetovat uusi näky.

Myös Inka Eerola on tehnyt koiralenkeillä havaintoja kuolleista kaneista. Hänen näkemänsä raadot olivat Vuoritalon lähistöllä Nyyrikinpuistossa.

”Totta kai nyt pitää olla erityisen tarkkana koiran kanssa”, Eerola toteaa.

Eerolan koira oli viime torstaina mennyt nuuskimaan kuollutta kania, mutta sen lähempää tuttavuutta se ei raatoon tehnyt.

Raiviokin pohtii mahdollista lemmikkieläimille aiheutuvaa vaaraa, mutta oman koiransa puolesta hän ei ole huolestunut.

”Minun koirani ei ole niin ruokaorientoitunut. Se ei mene syömään mitään ilman lupaa”, hän kertoo.

Erikoistutkija Marja Isomursu elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta kertoo saaneensa ensimmäiset ilmoitukset Käpylän mystisesti kuolleista citykaneista maanantaina aamupäivällä. Evira tutkii Oulun toimipisteessään luonnoneläinnäytteitä eläintautien varalta.

Sara Aaltio / HS
Eläinlääkäri haki raatoja maanantaina lähettääkseen ne tutkittaviksi. Kuolleita kaneja lojui maanantaina muun muassa Käpylän paloaseman lähistöllä.
Eläinlääkäri haki raatoja maanantaina lähettääkseen ne tutkittaviksi. Kuolleita kaneja lojui maanantaina muun muassa Käpylän paloaseman lähistöllä.

Evira ei ole kuitenkaan vielä saanut tutkimuspöydälleen yhtään Käpylästä löytynyttä kaninraatoa. Ennen tutkimuksia kanikuolemien syytä voi vain arvailla. Toistaiseksi ei siis ole minkäänlaista varmuutta siitä, onko kuolemantapauksilla joku yksi yhdistävä tekijä – esimerkiksi jokin virustauti.

Isomursu pitää epätodennäköisenä sitä, että joku kylväisi kaneja tappavaa myrkkyä pitkin Käpylää.

”Eläinten tahallinen myrkyttäminen on harvinaista”, Isomursu sanoo.

Jos kyseessä on jonkinlainen epidemia, voi tauti teoriassa levitä myös muihin eläimiin ja jopa ihmisiin. Tämäkin on Isomursun mukaan kuitenkin verrattain harvinaista, koska yleensä tutkimuksissa todennetut epidemiat ovat lajikohtaisia.

Käpyläläisten Facebook-ryhmässä kerrotaan myös kahdesta kuolleena löydetystä kissasta. Toistaiseksi ei siis ole kuitenkaan mitään viitteitä siitä, että nämä liittyisivät mitenkään kuolleisiin kaneihin.

Eviran tutkittavana ei ole Isomursun mukaan ollut aiemmin pääkaupunkiseudun citykaneja, joiden kohtaloksi olisi koitunut yhden ja saman syyn aiheuttama joukkokuolema.

”Eteläisemmissä maissa villikaneilla on ollut virustauteja, lähinnä myksomatoosia”, Isomursu kertoo.

Kaneja tappavan myksomatoosin ei ole kuitenkaan Isomursun mukaan havaittu leviävän pääkaupunkiseudulla. Citykaneja vaivanneesta silmätulehduksesta tuli kuitenkin ilmoitus helsinkiläiseltä kaninpyytäjältä viime vuonna.

Metsäjäniksillä ja rusakoilla tavataan puolestaan bakteerin aiheuttamaa jänisruttoa, mutta eurooppalainen kani ei ole Isomursun mukaan herkkä tartunnalle.

”Viime syksynä tutkimme myös joutsenia, joilla oli hermostollisia oireita. Ne esimerkiksi kaatuilivat”, Isomursu sanoo.

Oireiden aiheuttajaksi paljastui bakteeri, joka iski joutseniin eri puolilla Suomea, muun muassa Hailuodon seudulla.

Eläinsuojelueläinlääkäri Elli Valtonen kertoo Helsingin ympäristökeskuksen puolestaan saaneen tänä talvena tiedon alli-merilintujen joukkokuolemasta. Noin 20 linnun kuolinsyy jäi kuitenkin mysteeriksi, koska näytteistä ei saatu enää eristettyä mahdollisia viruksia tai bakteereja.

Käpylän kanikuolemista Valtosella ei ollut maanantaina mitään tietoa. Hän lähti HS:n yhteydenoton jälkeen tutkimaan tilannetta ympäristötarkastajan kanssa.

”Haimme muutaman kuolleen kanin ilmoitetuista paikoista. Lähetämme ne tutkittaviksi Eviran patologian yksikköön Ouluun”, Valtonen sanoo.

Kaneissa ei ollut Valtosen mukaan havaittavissa mitään ulkoisia merkkejä, joista olisi voinut päätellä niiden kuolinsyytä. Asia myös pysynee mysteerinä vielä tovin, sillä tutkimustulosten valmistuminen kestää Eviran mukaan useita viikkoja.

Myös Anne Raivio ja muut kanikuolemista sosiaalisessa mediassa keskustelleet käpyläläiset ryhtyivät maanantaina puuhaamaan kanien lähettämistä Ouluun.

Evira on kiinnostunut tutkimaan kuolleita eläimiä erityisesti silloin, jos niiden menehtymiseen epäillään liittyvän outoa käytöstä tai selittämätön joukkokuolema.

Tutkittavaksi kannattaa lähettää mahdollisimman vastikään kuolleita eläimiä. Myös oikeanlainen pakkaaminen on tärkeää: eläin kannattaa ensin kääriä sanomalehtipaperiin, pakata tämän jälkeen ehjään muovipussiin ja laittaa käärö lopuksi tukevaan laatikkoon.

Valmis paketti neuvotaan viemään Matkahuoltoon ja sitä kautta Eviralle Ouluun.

Kuolleita villieläimiä ei pidä mennä koskettelemaan paljain käsin. Koirat ja muut lemmikkieläimet kannattaa myös pitää varmuuden vuoksi etäällä raadosta.

”Jos on joku luonnoneläimen raato kyseessä, niin ei koiraa kannata koskaan päästää lipomaan sitä”, neuvoo eläinsuojelueläinlääkäri Elli Valtonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat