Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauniainen joutuu talouskuurille – Suomen matalinta veroprosenttia uhkaa korotus

Kaupungin talous on yskähdellyt jo vuosia.

Kaupunki
 
Christian Westerback / HS
10 000:n asukkaan Kauniainen pitää yllä muun muassa omaa jäähallia, uimahallia ja laskettelumäkeä, mutta silti kunnallisveroprosentti on Suomen matalin.
10 000:n asukkaan Kauniainen pitää yllä muun muassa omaa jäähallia, uimahallia ja laskettelumäkeä, mutta silti kunnallisveroprosentti on Suomen matalin. Kuva: Christian Westerback / HS

Kauniaisten kaupunginvaltuusto käsittelee maanantaina kaupungin poikkeuksellisen ankeaan tilanteeseen ajautunutta taloutta, kun käsittelylistalle nostetaan talouden tasapainottamisohjelma vuosille 2017–2019.

Kauniainen on perinteisesti tunnettu vauraista asukkaistaan ja alhaisesta veroprosentistaan, mutta kaupunginvaltuuston esityslistatekstin mukaan kaupungin talous on kompuroinut jo vuosia.

”Vuodesta 2009 lähtien tulos on ollut tai olisi ollut alijäämäinen, mikäli myyntivoittoja tai muita satunnaisia tuottoja ei lasketa mukaan tulokseen”, teksti listaa.

Toisin sanoen Kauniaisten vuotuiset kustannukset ovat vuodesta 2009 lähtien olleet korkeammat kuin säännölliset tulot. Vielä vuonna 2015 Kauniaisten suorittamat maa-alueiden myynnit nostivat tilinpäätöksen plussan puolelle. Tulevaisuudessa maan myynnistä ei kuitenkaan enää ole odotettavissa yhtä suuria tuloja ja vuosikatteen uskotaan muuttuvan negatiiviseksi jo vuonna 2017.

Kauniaisten talouden yskähtely johtuu kaupungin toimintakulujen liian nopeasta kasvusta. Alhaisesta veroprosentista huolimatta kaupungissa on ylläpidetty häkellyttävän hyviä palveluja. Alle 10 000 asukkaan kaupunki ylläpitää muun muassa jäähallia, uimahallia ja laskettelumäkeä.

Talouden tilaan vaikuttaa negatiivisesti myös se, että kaupungin verotulojen kasvu on pysähtynyt ja valtionosuudet vähentyneet.

Nyt kaupunginjohtaja Christoffer Masar toivoo, että kaupunginvaltuusto päättäisi ryhtyä kunnan talouden tilaa korjaaviin toimenpiteisiin.

Käytännössä Kauniaisten kaupunginvaltuusto joutuu joko leikkaamaan kaupungin kuluja tai nostamaan veroprosenttia. Säästöjen kohteista päätetään myöhemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat