Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulujen sisäilma huoletti Espoossa – Karhusuo saa uuden koulurakennuksen

”Korjauksista on lintsattu ja se näkyy nyt. Hätäväistöjä riittää.”

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Jousenkaaren koulu Tapiolassa kärsii sisäilmaongelmista.
Jousenkaaren koulu Tapiolassa kärsii sisäilmaongelmista. Kuva: Rio Gandara / HS

Karhusuo

Espoon kaupungin virkamiehet saivat kovaa huutia poliitikoilta maanantaina, kun kaupunginvaltuuston piti päättää uuden koulun ja kirjaston rakentamisesta Espoon Karhusuolle. Alueen koulu on kärsinyt vakavista sisäilmaongelmista jo pitkään.

Moitteet koskivat pitkälti kaupungin hidasta tahtia koulukorjausten tekemisessä. Karhusuon koulu on kärsinyt sekä sisäilmaongelmista että liian suurista oppilasmääristä.

”Korjauksista on lintsattu ja se näkyy nyt”, sivalsi Sanna Lauslahti (kok). ”Siksi meillä näitä väistöjä riittää.” Moni valtuutettu piti ikävänä sitä, että kaupunki säästää koulujen korjauksista ja joutuu siksi laittamaan joka vuosi rahaa hätäväistötilojen järjestämiseen. Hätäväistö maksaa kaupungille enemmän kuin omien koulurakennusten ylläpitäminen.

Puheenvuorot äityivät ajoittain hyvin tunteellisiksi, vaikka hieman ohi päätettävän asian, sillä tarkoitus oli hyväksyä koulun ja kirjaston hankesuunnitelma.

”Puhun nyt kahden sisäilmaongelmien vuoksi sairastuneen lapsen äitinä”, aloitti puheenvuoronsa kaupunginvaltuutettu Mari Anthoni (vihr). Hän vaatii poliitikkoja ja virkamiehiä laittamaan rahaa koulurakennuksiin myös taloudellisesti heikkoina aikoina.

”Tekisi mieli vetää itkupotkuraivarit tämän vuoksi. Jos me ollaan näin yksimielisiä, niin kuin olemme näissä puheenvuoroissa olleet, viedään se ihan oikeasti maaliin.”

Pirjo Kemppi-Virtanen (kok) piti suurena syypäänä koulurakennusten heikkoon kuntoon nykypäivän liian tiukkoja energiamääräyksiä ja energiasäästöä. ”Ei meidän tarvitsisi tässä olla mallioppilas. Ehkä niiden seinien ei tarvitse olla niin tiiviitä.”

Jyrki Kasvi (vihr) oli eri mieltä. ”Olin rakennuslautakunnassa takavuosina. Kaikki 70-, 80-, ja 90-luvulla rakennetut koulut romahtivat kaikki samaan aikaan, osa heti valmistumisensa jälkeen. Yhtäkään 50-luvulla rakennettua koulua ei tarvinnut tämän takia korjata.”

Joillakin päättäjillä oli antaa myös rakennusteknisiä neuvoja. Yrjö Rossi (kesk) muistutti rakentamisen perusasioista. ”Kun vesi laitetaan valumaan räystäitä pitkin alas, se ei jää lillumaan sinne katolle. Toinen asia on, että rakennus ei voi olla liian tiivis.”

Jukka Kilvellä (ps) oli myös ratkaisuehdotus. ”Välitunnilla avataan ikkunat ja laitetaan lapset pihalle.”

Uuden koulun ja kirjaston rakentaminen Karhusuolle tulee maksamaan 30 miljoonaa euroa ja sen on tarkoitus valmistua vuonna 2020.

Sisäilmaongelmista ja sädesienestä kärsineen Niipperin koulurakennus todennäköisesti puretaan ja tilalle rakennetaan siirtokelpoiset koulutilat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat