Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo ja Vantaakin korjaavat koulujaan

Kunnat yrittävät poistaa ilmanvaihdon epäpuhtauksia.

Kaupunki
 
Sara Aaltio / HS
Vartiokylän ala-asteella iso peruskorjaus tehtiin kymmenkunta vuotta sitten, mutta sisäilmaongelmista ei sillä päästy. Tänä lukuvuonna koulu on ollut paketissa katon ja ulkoseinien korjauksen vuoksi, mutta mikrobivaurioiden selvittäminen muualla koulussa jatkuu.
Vartiokylän ala-asteella iso peruskorjaus tehtiin kymmenkunta vuotta sitten, mutta sisäilmaongelmista ei sillä päästy. Tänä lukuvuonna koulu on ollut paketissa katon ja ulkoseinien korjauksen vuoksi, mutta mikrobivaurioiden selvittäminen muualla koulussa jatkuu. Kuva: Sara Aaltio / HS

Sisäilmatutkimuksia Vantaan kouluissa 2013–2016:

Askiston koulu, Hakunilan koulu (nyk. Lehtikuusen koulu), Hakunilanrinteen koulu (nyk. Lehtikuusen koulu), Havukosken koulu, Helsinge skola, Hevoshaan koulu, Hiekkaharjun koulu, Hämeenkylän koulu, Ilolan koulu, Itä-Hakkilan koulu, Jokiniemen koulu, Jokivarren koulu, Kaivokselan koulu, Kanniston koulu, Kansainvälinen koulu Point, Kartanonkosken koulu, Kivimäen koulu, Korson koulu, Kuusikon koulu, Kytöpuiston koulu, Leppäkorven koulu, Martinlaakson koulu, Mikkolan koulu, Mårtensdals skola, Orvokkitien koulu, Rajatorpan koulu, Rekolan koulu, Seutulan koulu, Simonkallion koulu, Simonkylän koulu, Sotungin koulu, Tikkurilan lukio, Uomarinteen koulu, Vantaankosken koulu, Varia Tennistie, Variston koulu, Vaskivuoren lukio, Veromäen koulu, Viertolan koulu ja Viertolan koulun Jokirannan yksikön paviljonki.

Sisäilmatutkimuksia Espoon kouluissa 2013–2015

Jousenkaaren koulu, Karhusuon koulu, Kirstin koulu, Latokasken koulu, Leppävaaran koulu (ilmanvaihdon kuntotutkimus), Lintumetsän koulu (ilmanvaihdon kuntotutkimus), Mankkaan koulu, Mikkelän koulu, Niipperin koulu, Niittykummun koulu (ilmanvaihdon kuntotutkimus + pölynäytteiden tutkimus), Postipuun koulu, Rödskogs skola, Sepon koulu, Taavinkylän koulu (mineraalikuitujen selvitys), Tiistilän koulu, Tähtiniityn koulu, Veräjäpellon koulu, Viherlaakson koulu.

Lähes kaikissa Vantaan kouluissa on tehty sisäilmatutkimuksia viimeisten kolmen vuoden aikana. Joka vuosi noin kolmannes kaupungin 60 koulusta on tutkimusten kohteena.

Tutkimustarpeet ovat Vantaan tilakeskuksen mukaan yhä useammin ennalta arvaamattomia, eikä niillä ole välttämättä yhteyttä rakennuksen ikään tai aiemmin tehtyihin kuntoselvityksiin. Useimmiten koulusta on tutkittavana vain 1–3 tilaa, ja remontit on rajattu niihin.

Vantaan sisäympäristöasiantuntija Ulla Lignell sanoo, että tyypillisimpiä remontteja ovat tiivistyskorjaukset ja ilmanvaihtojärjestelmien remontit.

Esimerkiksi viime vuonna rakenteita tiivistettiin kahdeksassa koulussa.

Lignellin mukaan yhä harvemmin oireilua aiheuttavat selkeät kosteus- tai homevauriot. Useimmissa tapauksissa korjaukset ovat vaikeita. Oireilua ei saada kokonaan poistettua edes perusteellisen remontin avulla.

Espoossa on sisäilmatutkimuksia tehty viime vuonna kymmenessä koulussa. Vuonna 2013 tutkimuksia oli kolmessa ja vuonna 2014 viidessä koulussa.

Espoon sivistystoimen epävirallisen arvion mukaan (HS 6.4.) noin 15 peruskoulussa joudutaan siirtämään oppilaita väistötiloihin seuraavien viiden vuoden aikana, jos korjausrahoja ei heru.

Espoon kaupungin verkkosivuilta ilmenee, että sisäilman ongelmiin liittyviä remontteja on suunnitteilla, vireillä tai loppusuoralla yhteensä kahdeksassa koulussa. Mittavin, 32 miljoonan euron peruskorjaus Tapiolan koulussa ja lukiossa valmistuu tulevana kesänä.

Oppilaita on evakkotiloissa myös Jousenkaaren, Karhusuon, Kirstin, Niipperin, Päivänkehrän, Veräjäpellon ja Viherlaakson kouluissa.

Vantaalla vuosien 2015 ja 2016 tutkimustulosten edellyttämien korjausten suunnittelu on yhä kesken. Vantaan budjetissa on alustavasti varattu 2,3 miljoonaa euroa sisäilmaremontteihin, mutta summan pitäisi riittää myös muihin ongelmatiloihin.

Osa Vantaan sisäilmakorjauksista tehdään peruskorjausten yhteydessä. Tälle vuodelle on listattu muun muassa Rajatorpan vanhan koulurakennuksen korjauksiin 880 000 euroa sekä Rajatorpan pääkoulun ja Vantaankosken koulujen korjauksiin yhteensä 500 000 euroa.

Budjetit menivät kuitenkin sekaisin, kun kaupunginhallitus päätti purkaa Hämeenkylän peruskoulun. Pelkästään väistötilojen vuokrat ovat noin puolitoista miljoonaa euroa vuodessa.

Katso lista kaikista Espoon ja Vantaan kouluissa tehdyistä sisäilmatutkimuksista: HS.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat