Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käpylä, Vallila, Kulosaari, Töölö – Ainakin 59 helsinkiläiskoulussa on havaittu sisäilmaongelmia

Helsinki tekee nykyisin laajan remontin noin viiteen kouluun vuodessa ja tutkii sisäilmaongelmia kymmenissä.

Kaupunki
 
Sara Aaltio / HS
Vartiokylän ala-asteen koulu on tänä lukuvuonna ollut paketissa katon ja ulkoseinien korjauksen vuoksi. Mikrobivaurioiden selvittäminen muualla koulussa jatkuu.
Vartiokylän ala-asteen koulu on tänä lukuvuonna ollut paketissa katon ja ulkoseinien korjauksen vuoksi. Mikrobivaurioiden selvittäminen muualla koulussa jatkuu. Kuva: Sara Aaltio / HS

Koulujen sisäilmaongelmien laajuutta Helsingissä voi yrittää ymmärtää katsomalla kahta lukua.

Ensimmäinen on 59.

Ainakin niin monessa koulurakennuksessa Helsinki on kolmessa vuodessa sekä tehnyt tutkimuksia suoraan sisäilmaongelmien vuoksi että löytänyt vaurioita.

Toinen on 4–5.

Niin monen koulun peruskorjaukseen kaupunki varaa rahaa vuosittain. Kolmessa vuodessa perusteelliseen remonttiin päätyy siis viitisentoista rakennusta, pikkukorjauksia toki tehdään enemmän.

Kolmas tärkeä luku olisi sairastuneiden määrä. Sitä ei tiedetä.

Koulujen aikuisten kohdalla puhutaan Helsingissä sadoista – suurimman osan kohdalla kyse on lyhyistä sairauslomista, vain harva on käytännössä työkyvytön.

Lasten ja nuorten oireilusta kattavia tietoja on Helsingissä vasta alettu kerätä yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa. Ja vasta tulevaisuudessa voidaan etsiä nyt koettujen oireiden mahdollista yhteyttä terveydentilaan aikuisena.

Näinkään yksinkertaista matematiikka ei oikeasti ole.

59 koulussa on siis vuoden 2013 alusta lähtien tehty tutkimuksia muun muassa tiloja käyttävien oireilun, sisäilman epäilyttävän hajun tai vesivahingon vuoksi – ja myös löydetty jotain.

Löydettyjen vaurioiden vakavuus ja seuraukset vaihtelevat.

Joukossa on esimerkiksi Aleksis Kiven koulu, jonka peruskorjausta parhaillaan kiirehditään vakavien sisäilmaongelmien vuoksi. Eläintarhan koulussa olisi vaihdettava ulkoa tulleen veden kastelemat ikkunoiden puuosat uusiin.

Muutama koulurakennus on suljettu kokonaan, mutta useimpia pidetään oppilaille yhä turvallisina.

Helsingissä on myös kouluja, joiden vielä korjaamattomat sisäilmariskit on havaittu ennen vuotta 2013.

Tutkimuksia tehdään myös ennakoivasti ilman erityistä syytä epäillä kosteusvaurioita. Näin tehdään esimerkiksi, kun koulun iän perusteella rakennuksen peruskorjaus alkaa olla ajankohtainen.

Jos ennakoivien tutkimusten vauriot kolmelta vuodelta otetaan listaan mukaan, se pitenee vähintään 25 koululla.

Tilakeskuksen kiinteistöpäällikkö Sari Hildén kertoo, että kiireellisiä pieniä tilakorjauksia tehdään koko ajan. Isojen urakoiden järjestys mietitään tarkasti.

Korjausten järjestyksestä antaa suosituksia moniammatillinen sisäilmatyöryhmä. Sen puheenjohtaja, opetusviraston työsuojelupäällikkö Marja Paukkonen arvioi, että tietoa ongelmista on kyllä tarpeeksi.

”Paljon myös tehdään. Haluaisimme tehdä korjauksia nopeammin, mutta käytettävissä ei ole kuin määrätty rahamäärä. Etenkin vanhojen rakennusten korjaussuunnitelmat pitää myös tehdä erittäin tarkasti.”

Esimerkiksi epätasapainossa olevan ilmanvaihtojärjestelmän säätäminen toimivaksi ei ole mikään helppo operaatio.

Hildén kertoo, että uusia vaurioita välttääkseen kaupunki on tiukentanut vaatimuksia kosteudenhallinnasta ja puhtaudesta rakennustyömailla.

”Uusia kouluja suunniteltaessa pyritään tekemään pitkäaikaisia, kestäviä ratkaisuja”, hän kertoo.

Yksinkertainen toimii usein monimutkaista varmemmin.

Peruskorjauksista taas yritetään tehdä niin kattavia, ettei samaa rakennusta tarvitsisi pian korjailla uudelleen.

Tässä joudutaan tasapainoilemaan: ei saisi myöskään ylikorjata tai muutoin remontin hinta alkaa nousta lähelle uudisrakennuksen hintaa.

Mitä sitten tapahtuu, kun koulussa havaitaan sisäilmaongelmia?

HS:n haastattelemat sisäilmasta vakavasti sairastuneet kokevat, että he eivät ole saaneet oikeaa tietoa avoimesti.

”Itse olen ehdottomasti rehellisen kertomisen kannalla”, Paukkonen sanoo.

Kaupungilla ei ole listaa turvallisista kouluista jo oireilevalle ihmiselle. Jopa vain vuosi sitten terveenä pidetyssä koulussa voi olla nyt uusi tutkimus meneillään.

Paukkosen mukaan kaupunki pyrkii olemaan joustava, jos opettaja haluaa vaihtaa työmaata pysyvästi tai väliaikaisesti.

”Mutta ihmiset ovat yksilöitä. Yhdelle sopiva koulu voi saada toisen oireilemaan.”

HS:n koulujen sisäilmaan keskittyvässä sarjassa etsimme seuraavaksi ratkaisuja: miksi niin monet sisäilmakorjaukset epäonnistuvat, ja mitä voidaan tehdä sairaille lapsille? Sarjan ensimmäisessä osassa kerroimme, miten sairastuminen pahimmillaan muuttaa elämää.

Tällaista on homeesta sairastuneen elämä
Tällaista on homeesta sairastuneen elämä
Opettaja Katariina Aaltonen kävi läpi kaksikymmentä koulua Helsingissä ennen kuin hän uskoi, että opettamisesta ei enää tule mitään. Kysyimme, millaista sairastuneen arki on. Toimittaja: Maija Aalto, kuvaus ja leikkaus: Rio Gandara.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat