Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo ulkoisti terveysasemia ”yhteiskuntavastuullisesti” – nyt niitä hoitaa verokikkailusta syytetty Mehiläinen

Espoo ei voi purkaa sopimusta vaikka yritys vaihtui, peruspalvelujohtaja pitää tilannetta kiusallisena

Kaupunki
 
Sirpa Räihä / HS
Milla Muittari oli erikoislääkäri Mari Mäen tutkittavana Espoon keskuksen ulkoistetulla terveysasemalla vuonna 2013.
Milla Muittari oli erikoislääkäri Mari Mäen tutkittavana Espoon keskuksen ulkoistetulla terveysasemalla vuonna 2013. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Espoon keskus

Espoon kaupunki on joutunut erikoiseen tilanteeseen: sen ulkoistettuja terveysasemia hoitaa tätä nykyä verokikkailusta syytetty Mehiläinen, vaikka alun perin toimijaksi nimenomaan etsittiin ”yhteiskuntavastuullista” yritystä.

Kaikki alkoi siitä, kun kaupunki päätti ulkoistaa kaksi terveysasemaa muutama vuosi sitten.

Ajatuksena oli, että terveysasemien toiminta annetaan yhteiskuntavastuullisena pidetyn yrityksen käsiin. Tällä tarkoitettiin esimerkiksi sitä, että yritys maksaa kaikesta liiketoiminnastaan veroa Suomelle. Toimijaksi valittiin Mediverkko, jolle kaupunki maksoi kahden terveysaseman palveluiden tuottamisesta.

Lääkärijätti Mehiläinen osti Mediverkon melko pian toista terveysasemaa koskevan sopimuksen solmimisen jälkeen vuonna 2014.

Mehiläinen nousi otsikoihin neljä vuotta sitten, kun kävi ilmi, että yritys on maksanut veroa Suomelle noin 360 000 euroa, vaikka sen liikevoitto oli tuolloin lähes 40 miljoonaa euroa.

Nyt Espoon kahta ulkoistettua terveysasemaa, Puolarmetsän ja Espoontorin terveysasemia, hoitaa Mehiläinen.

Sopimuksesta on vaikea päästä eroon ilman pelkoa mahdollisista vahingonkorvausvaateista, kertoo Espoon perusturvajohtaja Juha Metso.

Metson mukaan tällaisen pykälän olisi voinut pyytää sopimusta aikoinaan laatiessa, mutta pyyntö ei olisi ollut ongelmaton. ”Se olisi voinut vaikuttaa Mediverkon markkina-arvoon, joten se ei välttämättä olisi ollut tyytyväinen sellaiseen pykälään.”

Metson mukaan terveysasemien toimintaan on oltu hyvin tyytyväisiä, ja siksi olisi harmillista purkaa jo muodostuneita hoitosuhteita.

Sopimuksessa on erikseen mainittu, että mikäli palveluiden tuottaja sulautuu yrityskaupan myötä johonkin toiseen yritykseen, ei se oikeuta kaupunkia sopimuksen purkamiseen vaan siirtyy ilman kilpailutusta uudelle yritykselle.

Sdp:n valtuustoryhmä on herättänyt nyt keskustelua siitä, miksi tällainen kohta on sopimukseen kirjattu ja onko yrityskaupasta mahdollisesti tiedetty Espoon kaupungilla jo ennen sopimuksen solmimista.

Metso tyrmää Sdp:n epäilyt vääriksi. ”En todellakaan tiennyt kaupasta, luin siitä Hesarista. Sitä paitsi lopullinen päätös toimijasta tehtiin arpomalla.”

Metson mukaan useimmissa kaupungin laatimissa sopimuksissa lukee, että sopimusta ei voi purkaa, vaikka palveluntuottaja yrityskaupan myötä sulautusikin toiseen yritykseen. ”Meillä on sama sopimuspohja kaikissa. Siinä lukee tämä kohta.”

Yhteiskuntavastuun vaatimus palveluiden kilpailuttamisessa saattaa olla hankala, Metso sanoo. ”Minun käsitykseni mukaan kilpailulainsäädäntö ei hyväksy tällaista yhteiskuntavastuullisuutta ehtona, joka sulkee pois toimijoita.”

Espoon tai muiden kuntien poliitikot voivat siis vaatia yhteiskuntavastuullisuutta, mutta tämä vaatimus ei välttämättä näy lopputuloksessa. Osa poliitikoista on ollut ihmeissään siitä, että sopimus ei anna mahdollisuutta yhteistyön purkamiseen nyt kun toimija onkin kokonaan toinen.

”Henkilökohtaisesti tämä on minulle kiusallinen asia. Me haluamme tukea terveesti toimivia markkinoita, mutta jos joku toimija siellä ei sitten olekaan yhteiskuntavastuullinen, on se moraalisesti hyvin hankalaa.”

Puolarmetsän terveyskeskustoiminta siirtyy Ison Omenan palvelutorin valmistuttua uusiin tiloihin.

Espoon kaupunki maksaa kahden ulkoistetun terveysaseman toiminnasta yhteensä 2,61 miljoonaa euroa Mehiläiselle vuodessa. Hinta on sama kuin mitä kaupunki maksaa omasta toiminnastaan terveysasemilla.

Vuonna 2014 Mehiläisen yritysryhmä maksoi Suomeen veroja 1,6 miljoonaa euroa. Yhtiön liikevaihto oli tuolloin 268 miljoonaa euroa ja se teki voittoa 25,3 miljoonaa euroa. Mehiläisen omistaa ruotsalainen terveysalan yritys Ambea, jonka puolestaan omistavat amerikkalainen pääomasijoittaja Kohlberg Kravis Roberts ja ruotsalainen pääomasijoittaja Triton.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat