Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koskettelua uimahallissa ja Kampin terminaalissa – Helsingin poliisi antanut seksuaalisesta ahdistelusta vasta kahdet sakot

Uusi sakotusohje tuli voimaan helmikuussa. Poliisin mukaan on liian varhaista arvioida sen toimivuutta.

Kaupunki
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Tuoreempi sakotustapaus on Kampin kaukoliikenneterminaalista huhtikuun alkupuolelta.
Tuoreempi sakotustapaus on Kampin kaukoliikenneterminaalista huhtikuun alkupuolelta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Helsingin poliisi on antanut tähän mennessä kahdet sakot seksuaalisesta ahdistelusta julkisella paikalla. Ensimmäinen sakko määrättiin ahdistelusta uimahallissa ja toinen Kampin kaukoliikenneterminaalissa.

Helsingin poliisilaitos otti helmikuussa käyttöön uuden ohjeen, jonka tavoitteena on sakottaa selvissä tapauksissa ahdistelijoita heti paikan päällä.

Siten kaikkia tapauksia ei tarvitse tutkia raskaammassa esitutkintaprosessissa, mutta tekijä saa silti seuraamuksen teostaan.

Seksuaalisesta ahdistelusta sakottamisesta ei ole nykyään erillistä ohjetta poliisin sakkokäsikirjassa.

Tuoreempi sakotustapaus on Kampin kaukoliikenneterminaalista huhtikuun alkupuolelta. Ylikomisario Jere Roimun mukaan sakot saanut mies oli kosketellut ja muuten häirinnyt uhria.

Aiempi sakko kirjoitettiin helmikuun lopussa, kun eräs mies oli poliisin mukaan puristellut naista takapuolesta uimahallissa.

Poliisi on siten sakottanut vain pienessä osassa epäillyistä ahdistelutapauksista. Selvä valtaosa rikosepäilyistä on yhä mennyt esitutkintaan, jolloin tekijä saa mahdollisen rangaistuksensa tuomioistuimessa.

Helsingin poliisi kirjasi tammi–maaliskuussa kaikkiaan 46 ilmoitusta seksuaalisesta ahdistelusta.

Seksuaalinen ahdistelu lisättiin rikoslakiin syyskuussa 2014. Lakipykälän mukaan toisen henkilön seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavasta koskettelusta tuomitaan sakkoa tai enintään puoli vuotta vankeutta.

Helsingin poliisilaitoksen ohjeen mukaan poliisi voi kirjoittaa 15–40 päiväsakon rangaistuksen heti tapahtumapaikalla, jos kyse on esimerkiksi suutelemisesta, takapuolesta puristelusta tai käden laittamisesta reidelle.

Edellytyksenä on, että uhri vaatii ahdistelijalle rangaistusta.

”Sakot voidaan määrätä heti vain selvissä ja yksinkertaisissa tapauksissa”, Roimu huomauttaa.

Jos epäilty vastustaa sakkoa, asia voidaan viedä tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Roimun mukaan sakotusohje on vielä niin uusi, että on liian varhaista arvioida sen toimivuutta. Hän arvelee, että seksuaalisen ahdistelun ja sakotustapausten määrä kasvaa loppukevään ja kesän aikana.

Poliisihallitusta huolettaa, että joidenkin kantasuomalaisten ja turvapaikanhakijoiden välinen vastakkainasettelu voi lisääntyä mahdollisten ahdistelutapausten vuoksi tulevana kesänä.

Minään aiempana kesänä Suomessa ei ole ollut yhtä paljon turvapaikanhakijoita kuin nyt. Jos turvapaikanhakijat syyllistyvät nykyistä useammin ahdisteluun tai muihin seksuaalirikoksiin, jotkut kantasuomalaiset voivat reagoida tilanteeseen voimakkaasti, jopa väkivaltaisesti.

”Pienikin määrä tapauksia voi kärjistää vastakkainasettelua ja johtaa yhteenottoihin”, sanoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Marko Savolainen.

Poliisihallitus pyytää kansalaisia ilmoittamaan aktiivisesti mahdollisesta ahdistelusta, jotta poliisi voi puuttua siihen.

”Myös vastaanottokeskuksissa tehtävä valistustyö on tärkeää. Samoin tärkeää on poliisin näkyvä valvonta paikoilla, joihin kokoontuu paljon ihmisiä”, Savolainen sanoo.

Poliisi kirjasi tammi–maaliskuussa koko maassa 132 ilmoitusta seksuaalisesta ahdistelusta. Epäiltynä oli Poliisihallituksen mukaan 16 turvapaikanhakijaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat