Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työväen vappujuhla muuttaa Hakaniemestä Helsingin keskustaan – ”karnevaalimeininkiä jopa”

Työväen vappumarssi päättyy ensimmäistä kertaa Kansalaistorille, jonne odotetaan piknik-tunnelmaa

Kaupunki
 
Kari Kuukka
Vappukulkue Hakaniemessä vuonna 1997.
Vappukulkue Hakaniemessä vuonna 1997. Kuva: Kari Kuukka

Työväen perinteinen vappumarssi kulkee tänä vuonna päinvastaiseen suuntaan kuin totutusti. Kun aiemmin marssittiin vappupäivänä Helsingin keskustasta Hakaniemen torille, kulkee reitti tänä vuonna Hakaniemestä Musiikkitalon kupeessa keskustassa sijaitsevalle Kansalaistorille.

Kruununhaan ja Siltasaaren välissä kulkevaa Pitkääsiltaa on tavattu pitää rajana, jonka eteläpuolella ovat porvarit ja pohjoispuolella työläiset.

Pitäisikö työväen marssisuunnan muuttumisen tulkita symboloivan jonkinlaista linjanmuutosta, SAK:n pääkaupunkiseudun paikallisjärjestön puheenjohtaja Simo Utriainen?

”Ei suinkaan. Koetamme nyt vain hakea vähän uudenlaista otetta ja pirteyttä, että ihmiset pääsisivät mukaan esimerkiksi piknikin muodossa.”

Kansalaistorin ympäristö tarjoaa nurmialueineen puitteet piknikin viettoon. Syötävää saa myös ruokakioskeista.

”Sanotaan, että ay-liike on jäykkä ja tahmea ja ettei se osaa muuttaa muotoaan – ei se itse asiassa ole sitä”, Utriainen sanoo.

SAK ja muut työväen vapputapahtuman järjestäjät toivovat, että Kansalaistorille saapuisi runsain määrin lapsiperheitä. Tämä näkyy myös ohjelmassa: torilla tullaan toki veisaamaan yhteislauluna Kansainvälinen, mutta musiikkia kuullaan myös esimerkiksi lastenmusiikkiyhtye Kengurumeiningiltä.

Lapsia hyppyyttää Kansalaistorilla myös pomppulinna. Muun muassa sellainen on tosin nähty aiemmin myös Hakaniemen torilla.

”On pyritty saamaan mukaan karnevaalimeininkiäkin jopa”, Utriainen kertoo.

Steve Powell
Vuonna 1975 työväenliike täytti Senaatintorin.
Vuonna 1975 työväenliike täytti Senaatintorin.

Olisiko työväen vappumarssi sitten kuihtuvaa kansanperinnettä ilman karnevaalihenkistä oheistoimintaa?

”En sanoisi, että se olisi kuihtuvaa. Kyllä kansa kuitenkin kaipaa jotain piristystä, koska tämän päivän työelämä – ja elämä yleensäkin – on aika synkkää puuhaa.”

Utriainen myöntää, että kaikki eivät ole suhtautuneet myönteisesti vappumarssin uudistuksiin. Hänen mukaansa palaute on ollut kuitenkin pääosin positiivista.

Järjestäjät odottavat Kansalaistorille jopa yli kymmentätuhatta ihmistä, mutta paljon on säästä kiinni. Ennustukset voivat vielä heitellä, mutta ainakin tällä haavaa Ilmatieteen laitos lupaa vappupäiväksi eli sunnuntaiksi keväisen lämmintä ja puolipilvistä säätä.

Viime vuonna Hakaniemessä yllettiin Utriaisen mukaan lähes 10 000:een osallistujaan, joskin marssijoita oli reilusti vähemmän.

Kaikenlaiset karnevaaliasut ovat tervetulleita vappumarssille, mutta koko kasvot peittäviä naamioita tai kommandopipoja ei sallita. Myös mahdolliset väkivaltaisuuksiin ryhtymistä aikovat ihmiset voivat Utriaisen mukaan jättää tulematta.

Helsingin työväen ja vasemmiston vappujuhla järjestetään tänä vuonna 23. kerran SAK:n pääkaupunkiseudun paikallisjärjestön, Suomen työväen urheiluliiton suur-Helsingin piirin, Helsingin sosiaalidemokraattien ja Helsingin vasemmistoliiton yhteisponnistuksena. Työväenliike on toki marssinut jo pitkään tätä aiemminkin.

Työväen vappumarssin reittiuudistuksesta kertoi ensimmäisenä Yle.

Työväen vappukulkue järjestäytyy Hakaniemen torilla vappupäivänä kello 10. Kansalaistorin piknik-tapahtuman jälkeen Siltasaaressa sijaitsevassa Paasitornissa lauletaan kello 15 lähtien yhteislauluna työväenlauluja.

Lassi Rinne
Silloinen valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) piti puhetta Hakaniemessä vappupäivänä 2015. Puheita kuullaan myös tänä vuonna Kansalaistorilla, muun muassa SAK:n väistyvältä puheenjohtajalta Lauri Lylyltä.
Silloinen valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) piti puhetta Hakaniemessä vappupäivänä 2015. Puheita kuullaan myös tänä vuonna Kansalaistorilla, muun muassa SAK:n väistyvältä puheenjohtajalta Lauri Lylyltä.
Timo Hämäläinen
Työväenliikkeen vappumarssi vuonna 1975.
Työväenliikkeen vappumarssi vuonna 1975.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat