Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunkipyörien Alepa-mainokset kuumentavat tunteita – HKL:n mukaan mainosrahat mahdollistivat pyörien hankinnan

”Alepa-fillari on alennustilamme symboli”, kirjoittaa bloggari.

Kaupunki
 
HOK-ELANTO
Tältä näyttää Alepa-mainoksilla ryyditetty kaupunkipyörä.
Tältä näyttää Alepa-mainoksilla ryyditetty kaupunkipyörä. Kuva: HOK-ELANTO

Vapun jälkeen käyttöön otettavien Helsingin uusien kaupunkipyörien Alepa-mainokset herättävät helsinkiläisissä suuria tunteita. Bloggari Veikka Lahtinen otsikoi tänään julkaistun kirjoituksensa sanoilla ”Alepa-fillari on alennustilamme symboli”.

Lahtinen kritisoi kirjoituksessa sitä, että kaupalliset toimijat valtaavat Helsingissä julkista tilaa. Hänen mukaansa Alepa-mainosten hyväksyminen kaupunkipyöriin on ”julkisen sektorin ja kaupunkitilan kurjistumisen näkyvä symboli”.

Kritiikki on saanut tukea ainakin Lisää kaupunkia Helsinkiin -nimisestä kaupunkisuunnitteluaktiivien Facebook-ryhmästä, mutta osa kommentoijista tuntuu myös olevan täysin eri linjoilla Lahtisen kanssa.

”Huima parodiakolumni Vapun kunniaksi”, eräs ryhmäläinen kirjoittaa.

HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski sanoo, että kaupunkipyöriä ei välttämättä olisi hankittu Helsinkiin ilman mainostuloja. Lehmuskosken mukaan mainoksilla ja sponsorituloilla rahoitetaan noin puolet kaupunkipyöräjärjestelmän kymmenessä vuodessa tuottamista kustannuksista. Euroissa tämä on noin 13 miljoonaa.

Lehmuskoski luonnehtii nyt valittua mallia kompromissiratkaisuksi.

”Esillä oli sellaisiakin konsepteja, että kaupunkiin olisi tullut paljon erillisiä mainostolppia, joilla olisi rahoitettu kaupunkipyöräkonsepti. Tämä on nyt välimalli, joka on suhteellisen tyypillinen ratkaisu eurooppalaisissa kaupungeissa”, Lehmuskoski sanoo.

Kaupunkipyöräjärjestelmän mainoksista vastaavan Clear Channel Finlandin kehitysjohtaja Lassi Tolonen kertoo, että Alepan tarramainokset voivat ainakin periaatteessa vaihtua kymmenvuotisen sopimuskauden aikana myös johonkin muuhun brändiin. Mainossopimuksen tarkempia yksityiskohtia Tolonen ei kuitenkaan halua paljastaa.

Kaupunkipyörien keltainen väri näyttää kuin suunnitellulta Alepan tarkoituksiin. Tolosen mukaan kyseessä on kuitenkin sattuma.

”Keltainen on HSL:n joukkoliikenteen symboliikassa pyöriä kuvaava väri”, Tolonen sanoo.

HKL:n johtokunnan jäsenen Lilja Tammisen mukaan HKL:n johtokunnalle ei ole kerrottu kaupunkipyörien Alepa-mainoksista. Tamminen kertoo, että ei vastusta pyöriin liitettäviä mainoksia yleisesti, vaan sitä, että nykymallilla kaupunkipyörät vaikuttavat kaupungin hankkeen sijasta HOK-Elannon hankkeelta.

Tamminen kirjoittaa Facebookissa aikovansa pyytää ”katastrofaalisesta brändäysepäonnistumisesta” selvityksen.

Ville Lehmuskosken mukaan johtokunnalle on kerrottu, että kaupunkipyöriin tulee mainoksia.

”Mutta se voi pitää paikkansa, että he eivät tiedä, että mikä se mainostaja on”, Lehmuskoski sanoo.

Kaupunkipyörien asemia on jo asennettu eri puolille Helsinkiä ja pyöräjärjestelmän avajaistilaisuus järjestetään Kampin Narinkkatorilla maanantaina 2. toukokuuta. Ensimmäisessä vaiheessa kaupunkiin tuodaan 500 kaupunkipyörää ja 50 pyöräasemaa. Asemat sijaitsevat Helsingin kantakaupungin alueella, joka rajoittuu lännessä Ruoholahteen, pohjoisessa Taka-Töölöön ja idässä Sörnäisiin.

Ensi vuonna pyöriä on Helsingissä suunnitelmien mukaan jo 1 500 ja asemia 150. Tässä vaiheessa asemat levittäytyvät myös Munkkiniemeen, Pasilaan ja Kumpulaan.

Kaupunkipyörän käyttöhinta koostuu kausimaksusta ja mahdollisesta lisämaksusta. Vuosimaksu on 25 euroa, viikkomaksu 10 euroa ja päivämaksu viisi euroa. HS ei tavoittanut Veikka Lahtista kommentoimaan blogikirjoitustaan.

Cityfillarit vihdoin Helsinkiin
Cityfillarit vihdoin Helsinkiin
Hartaasti odotetut kaupunkipyörät ovat saapumassa Helsinkiin ensi vuoden toukokuussa. Parhaillaan Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) testaa kolmen palveluntarjoajan pyöriä Roihupellon metrovarikolla. Pyörämallit ovat hyvin tuttuja niille, jotka ovat kokeilleet esimerkiksi Wienin, Lontoon tai Pariisin kaupunkipyöriä. Kolmivaihteiset pyörät ovat tukevia ja ajo-ominaisuuksiltaan hyvin vakaita. Video on julkaistu ensimmäisen kerran syyskuussa 2015. Toimittaja: Marja Salomaa. Kuvaus: Mika Ranta. Editointi: Esa Syväkuru.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat