Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki rakentaa asuntoja ennätystahtia – ”asumisen hinta ei laske ennen kuin tehdään järkevämpiä asuntoja”

Helsingissä rakennetaan asuntoja nyt vilkkaammin kuin kertaakaan 2000-luvulla. Asumisen hinta ei silti laske, arvioi rakennusliikkeen johtaja.

Kaupunki
 
Jonne Heinonen / HS
Helsingin Jätkäsaari on pääkaupunkiseudun vilkkaimpia rakennuskohteita. Viime vuonna Jätkäsaaressa alettiin rakentaa yli 1 400 uutta asuntoa.
Helsingin Jätkäsaari on pääkaupunkiseudun vilkkaimpia rakennuskohteita. Viime vuonna Jätkäsaaressa alettiin rakentaa yli 1 400 uutta asuntoa. Kuva: Jonne Heinonen / HS
Fakta

Helsinkiläinen asuu kerrostalossa

 Helsinkiin viime vuonna valmistuneista asunnoista 87 prosenttia oli kerrostaloissa. Omakotitaloasuntojen osuus oli 8 prosenttia ja rivitaloasuntojen 5. Luvut ovat pysyneet suurin piirtein samoina koko 2010-luvun.

 Helsingin asuntojen keskikoko oli 65,5 neliötä. Vuonna 2000 se oli 68,2 neliötä.

 Eniten asuntoja valmistui viime vuonna Arabianrantaan (273 asuntoa), Vattuniemeen (225), Kalasatamaan (201) ja Jätkäsaareen (193).

Helsingissä rakennetaan koteja juuri nyt poikkeuksellisen paljon. Helsingissä aloitettiin viime vuonna lähes 6 000 asunnon rakentaminen. Se on ylivoimaisesti enemmän kuin kertaakaan 2000-luvulla aiemmin.

”Rakentaminen on ehdottomasti elpymässä”, sanoo Helsingin kaupunkisuunnittelusta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr).

”Se näkyy viime vuonna myönnetyissä rakennusluvissa ja aloitetussa rakentamisessa. Tämä kehitys jatkuu tänä vuonna”, Sinnemäki jatkaa.”

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakuntaa johtava Risto Rautava (kok) arvioi asuinrakentamisen kiihtymisen johtuvan ennen kaikkea kaavoituksesta.

”Helsinkiä syytetään aina siitä, ettei se kaavoita tarpeeksi, mutta tämä nyt on selvä merkki siitä, että kyllä kaavoittaa”, Rautava sanoo.

Helsingissä alettiin viime vuona rakentaa uusia asuntoja etenkin Jätkäsaareen, jonne nousee yli 1 400 uutta kotia. Määrä vastaa lähes neljännestä koko kaupungissa aloitetusta asuinrakentamisesta.

Rakenteilla olevien asuntojen suuri määrä lupailee Helsinkiin tuntuvasti lisää asuntoja lähivuosina.

Valmistuneiden asuntojen määrässä Helsingillä onkin parantamisen varaa, sillä Helsingin tavoitteena on rakentaa 5 500 uutta asuntoa vuosittain.

Viime vuonna tavoite jäi kauas toteutumisestaan, sillä kaupunkiin rakennettiin kaikkiaan vajaat 4 100 uutta asuntoa. Se on yli tuhat asuntoa vähemmän kuin tämän vuosituhannen huippuvuonna 2012.

”Valmistuneissa asunnoissa emme ole mitenkään poikkeuksellisen korkealla tasolla, mutta rakentumaan lähteneiden asuntojen ja myönnettyjen lupien tasolla olemme korkealla”, Sinnemäki sanoo. Viime vuonna myönnettiin rakennuslupa kaikkiaan yli 5 700 uudelle asunnolle. Se on viisi prosenttia enemmän kuin vuonna 2014.

Helsinki saattaa nostaa jatkossa asuntotuotantotavoitteensa 6 000 asuntoon vuodessa. HS:n poliitikkolähteiden mukaan on mahdollista, että tavoite nousee vielä tätä korkeammalle.

Suomen suurimpiin rakennusliikkeisiin kuuluvan SRV:n asunnoista ja alueista vastaavan johtajan Antero Nuutisen mielestä lisääntynyt asuinrakennusinto kertoo rakennusmarkkinoiden yleisestä ”normalisoitumisesta”.

”Asuntoja tehdään kysynnän mukaan. Tässä on ollut hiljaisia vuosia, kun ihmiset eivät ole ostaneet asuntoja. Ehkä patoutunut kysyntä alkaa purkautua. Vuokra-asunnoista on myös pulaa, joten niitä tehdään paljon”, Nuutinen sanoo.

Viime vuonna Helsinkiin valmistuneista asunnoista vuokra-asuntoja oli noin 40 prosenttia, omistusasuntojen osuus oli vajaa puolet ja loput olivat asumisoikeusasuntoja.

Nuutinen ei usko, että pelkkä tarjonnan lisääntyminen laskee asuntojen hintoja Helsingissä.

”Enemmänkin asuntojen myyntihinnoissa ja kuluttajien kukkaroissa näkyisi se, jos erilaisia määräyksiä ja sääntelyä vähentämällä pystyttäisiin tekemään järkevämpiä asuntoja”, hän sanoo.

Nuutisen mukaan Helsingissä ja muissa kaupunkikeskuksissa kiihtynyt asuinrakentaminen ei yksinään lupaa rakennusalalle kultaisia aikoja.

”Yleisellä tasolla kysyntää on pääkaupunkiseudulla, mutta kun mennään Pohjois- ja Itä-Suomeen, kysyntä ei ole lähtenyt liikkeelle. Varsinkin asuntorakentamisessa näkee, että kaupungistuminen tulee kovaa vauhtia ja keskittyy pääkaupunkiseutuun ja muutamaan muuhun alueeseen.”

Asuntorakentamisen lisäksi muu rakentaminen vetää Helsingissä paremmin kuin aikoihin.

Viime vuonna pääkaupungissa alettiin rakentaa toimitiloja yli 290 000 kerrosneliön verran. Se on enemmän kuin kertaakaan vuonna 2008 alkaneen taloustaantuman jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat