Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä vaappuu taas tuhansia valkoposkihanhia – ihmiset tottuivat ja valittavat vähemmän kuin ennen

Espoon Laajalahdessa havaittiin viime viikolla noin 700 linnun parvi

Kaupunki
 
Anni Hausen
Vesa Laitinen
Valkoposkihanhet tuijottivat kaukaisuuteen Töölönlahdella toissa vuonna.
Valkoposkihanhet tuijottivat kaukaisuuteen Töölönlahdella toissa vuonna. Kuva: Vesa Laitinen

Pääkaupunkiseudun hanhikevät ja -kesä vaikuttaa muodostuvan viime vuoden kaltaiseksi. Hanhia on tuhansia.

Viime vuonna Suomen ympäristökeskuksen tutkijat laskivat pääkaupunkiseudulla olleen noin kuusituhatta valkoposkihanhea, joista tuhat oli poikasia. Poikueita oli huomattavasti edellisvuotta enemmän.

Tänä keväänä tilanne on ollut sama edellisten vuosien kanssa. Tähän mennessä nurmikoilla vaeltavissa parvissa on ollut keskimäärin 500–600 yksilöä. Suurin parvi havaittiin viime viikolla Espoon Laajalahdessa. Siihen kuului noin 700 lintua.

”Tämä kevät näyttää tilastollisesti täysin normaalilta”, tiivistää lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLife Suomi ry:n tiedottaja Jan Södersved.

Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos sanoo samaa. Hän tosin huomauttaa, että varmat tiedot voidaan antaa vasta elo-syyskuussa, kun valkoposkihanhien syyskannan laskenta on suoritettu.

Kaakattavat ja piknik-nurmikoille ulostavat hanhet aiheuttavat kaupunkilaisissa usein äreyttä.

Valkoposkihanhien vihertävää ulostetta löytyy kesäisin lähes jokaisesta Helsingin puistosta ja rannasta. Lintujen uloste on todellinen haitta varsinkin sadesäällä sen liejuuntuessa.

Suurin osa ympäristökeskuksen saamista valituksista liittyykin valkoposkihanhien tuotoksiin. Toisaalta valitusten määrä on viime vuosina vähentynyt, kun hanhiin on totuttu.

Hanhet kiristävät, se on selvä, mutta voiko asialle tehdä mitään?

Melko vähän.

Valkoposkihanhet ovat luonnonsuojelulailla rauhoitettuja lintuja. Niiden tappamiseen on haettava erityislypaa Ely-keskukselta. Lupia ei anneta ilman painavia perusteluja. ”Syyksi ei riitä se, että linnut ulostavat puistossa tai pitävät meteliä ikkunan alla”, Södersved muistuttaa.

Parvesta on oltava merkittävää kansantaloudellista tai terveydellistä haittaa ihmiselle, jotta erityislupa voitaisi myöntää.

Valkoposkihanhet ovat puhuttaneet pääkaupunkiseudulla jo vuosien ajan. Lintukannan hallitsemiseksi on ehdotettu kaikkea aidatuista alueista lintujen e-pillereihin. Fatbardhe Hetemaj (kok) teki viime valtuustoaloitteen, että Helsingin kaupunki selvittäisi käytettävissä olevat ja mahdolliset keinot, jolla valkoposkihanhien aiheuttamat haitat saataisiin kuriin.

Hetemaj ehdotti, että valkoposkihanhien määrää vähennettäisiin esimerkiksi puhkomalla niiden pesissä olevia munia. Tätä oli aiemmin ehdottanut kansanedustaja Pertti Salolainen (kok).

Kaupunki ei innostunut tappamisesta.

Ympäristökeskuksen Mikkola-Roos uskoo, että hanhitilannetta voidaan hallita.

Rannoilla uimavahteja on kehotettu hätistämään valkoposkihanhet pois aamuisin. Silloin ne eivät pääse vakiintumaan rannalle.

Rantojen aidottaminen on toinen toimivaksi todettu tapa, jolla hanhien kulkua ihmisten käyttämille rannoille ollaan rajoitettu. Suurin osa linnuista nousee maalle veden kautta. Aitoja ollaan kokeiltu hyvin tuloksin muun muassa Laajasalossa ja Kulosaaressa yksityisrannoilla.

Aidat voisivat auttaa tilannetta myös joillakin puistoalueilla. Esimerkiksi Kaivopuistossa aidan laittamista voisi harkita rannan tuntumaan, Mikkola-Roos arvioi.

Puistoalueilla ulosteongelmaa voisi vähentää, jos kaupunki putsaisi puistoja aktiivisesti. Nurmikon ajaminen esimerkiksi kahden päivän välein auttaisi jo paljon, sillä valkoposkihanhien uloste on lähinnä hajonnutta ruohoa.

Antti Hämäläinen
Viime syksynä tuhansittain valkoposkihanhia kokoontui syysmuuttoon Arabianrannassa Helsingissä.
Viime syksynä tuhansittain valkoposkihanhia kokoontui syysmuuttoon Arabianrannassa Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat