Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisjärjestö kiittää poliisia: Hyvä, että seksuaaliseen kaltoinkohteluun puututaan

”Poliisi on oppinut uudenvuoden jälkeisistä epätoivoisista tiedotustilaisuuksista”, sanoo Naisten linjan toiminnanjohtaja.

Kaupunki
 
Asiantuntija: Ulkomaalaiset raiskaavat Suomessa poikkeuksellisen usein
Asiantuntija: Ulkomaalaiset raiskaavat Suomessa poikkeuksellisen usein
Ulkomaan kansalaiset syyllistyvät Suomessa raiskauksiin tilastollisesti suhteettoman usein, sanoo Krimon suunnittelija Hannu Niemi. HSTV:ssä vierailleen Niemen mielestä Suomessa tapahtuvien raiskausten määrää on vaikea arvioida. Toimittaja: Joonas Laitinen, kuvaus: Matti Nousiainen, leikkaus: Joonas Laitinen

Helsingin poliisi ja järjestöt kampanjoivat yhdessä naisten kaltoinkohtelua vastaan. Respect-kampanjassa herätellään ihmisiä reagoimaan epäasialliseen käytökseen tapahtuu sitä kaduilla, työpaikoilla tai verkossa.

Osallistuja voi esimerkiksi kirjoittaa #respect käteensä ja laittaa selfien jakoon sosiaalisessa mediassa.

Poliisin aloitteesta lähtenyt kampanja saa kiitosta järjestökentältä.

”Tämä on todella hieno avaus. Poliisi on oppinut uudenvuoden jälkeisistä epätoivoisista tiedotustilaisuuksista ja ottanut yhteyttä järjestöihin, joilla on vuosikymmenten kokemus seksuaalisesta ahdistelusta”, luonnehtii Naisten Linjan toiminnanjohtaja Elina Nikulainen.

Helsingin poliisia on kritisoitu sekä liioittelusta että vähättelystä, kun se viestitti uudenvuoden ahdistelutapauksista Helsingin keskustassa. Poliisi kertoi varautuneensa samanlaiseen laajaan turvapaikanhakijoiden kokoontumiseen kuin Saksan Kölnissä uutenavuotena.

Aiemmin poliisi oli ennättänyt kommentoida kaduilla tapahtuvan ahdistelun määrää uutena ilmiönä.

Poliisi keskeytti lähes kaikki uudenvuodenyön ahdistelututkinnat helmikuussa, koska asianomistajat ilmoittivat, ettei heillä ole vaatimuksia.

Julkisella keskustelulla on Nikulaisen mielestä ollut myös hyviä seuraamuksia. Tuoreimpien poliisitilastojen mukaan ilmoitukset seksuaalisesta ahdistelusta ovat lisääntyneet tammi-helmikuussa merkittävästi viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Helsingissä seksuaalisia ahdisteluja ilmoitettiin poliisille 46, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 5.

”On todella tärkeätä, että naisia rohkaistaan raportoimaan seksuaalisesta ahdistelusta poliisille, ja että ihmiset mieltävät sen rikokseksi. Aiemmin niitä on raportoitu tosi vähän, ja meille on tullut palautetta, että uhrit ovat kokeneet poliisin syyllistäneen heitä”, Nikulainen sanoo.

Rikosnimikkeena seksuaalinen ahdistelu tuli lakiin syyskuussa 2014.

Komisario Johanna Guessous sanoo, että yhteistyö järjestöjen kanssa on jo osoittautunut hedelmälliseksi.

”Tämä on isoa asia, jota poliisi tai kukaan muukaan ei voi yksin ratkaista. Seksuaalinen häirintä on vakava asia. Kenenkään ei tarvitse sietää puristelua, lääppimistä, kourimista, vihjailuja tai yksityisyyteen meneviä kommentteja”, Guessous sanoo.

Mihinkään uusiin erityistoimiin poliisi ei ole ryhtynyt seksuaalisen ahdistelun torjumiseksi. Guessous sanoo, että poliisi on normaalistikin läsnä ja valvonta on ollut tehostettua mahdollisilla riskipaikoilla.

Poliisipartiot ovat kevään aikana antaneet vain kaksi päiväsakkoa seksuaalisesta ahdistelusta. Sakotusmahdollisuus nousi esiin helmikuussa, kun julkisuudessa keskusteltiin kaupungilla tapahtuvan ahdistelun vastatoimista.

Poliisipartioilla on ollut mahdollisuus antaa sakkoja paikan päällä, jos tapahtuman kulku on riidaton. Tätä mahdollisuutta on kuitenkin käytetty melko vähän. Helmikuussa Helsingin poliisi lähetti muistutuksen sakotusmahdollisuudesta partioille.

Evästyksen jälkeen annetuista kahdesta sakosta toinen on tullut Itäkeskuksen uimahallissa ja toinen Kampin matkustajaterminaalissa.

Korjattu kello 15.08 poliisin tiedotteessa ollut numerovirhe, jonka mukaan ahdisteluilmoituksia olisi tullut 41. Oikea luku on 46.

Arttu Luhtala / HS
Helsingin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Lasse Aapio (vas.) ja apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki antoivat tiedotusvälineille katsauksen Helsingin turvallisuustilanteesta joulukuussa. Tilaisuus samoin kuin uudenvuoden jälkeinen tiedotus ahdistelutapauksista herätti hämmennystä.
Helsingin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Lasse Aapio (vas.) ja apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki antoivat tiedotusvälineille katsauksen Helsingin turvallisuustilanteesta joulukuussa. Tilaisuus samoin kuin uudenvuoden jälkeinen tiedotus ahdistelutapauksista herätti hämmennystä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat