Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uhka Helsingin nopealle rakentamiselle: lupien käsittelyssä paha ruuhka

Rakennuslupien käsittelyyn kuluu Helsingissä selvästi tavoitteita pidempään. Yksityishenkilöiden pitää varata odotteluun aikaa.

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Helsinki rakentaa paraikaa toimitiloja enemmän kuin kertaakaan vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin jälkeen. Kuvassa Kalasataman keskuksen rakennustyömaa.
Helsinki rakentaa paraikaa toimitiloja enemmän kuin kertaakaan vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin jälkeen. Kuvassa Kalasataman keskuksen rakennustyömaa. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Rakennusluvan käsittelyyn kuluu helposti pitkään

 Helsingissä on tällä haavaa käsittelyssä 122 uudisrakennuslupahakemusta. Esimerkiksi pientalojen lupien käsittelyyn kuluu keskimäärin 62 päivää ja kerrostalojen 133 päivää.

 Lisärakennusluvan tarvitsee, jos aikoo rakentaa esimerkiksi ullakolle tai laajentaa rakennusta. Ullakkorakentamisluvan käsittelyyn kuluu keskimäärin 162 päivää ja laajennukseen 84 päivää. Lisärakennuslupahakemuksia on nyt vireillä noin 35.

 Toimenpideluvan tarvitsee, jos aikoo esimerkiksi värittää rakennuksen julkisivun tai hankkia mainostelineitä. Tällaisen hakemuksen keskimääräinen käsittelyaika on 52 päivää. Toimenpidelupahakemuksia on vireillä noin 59.

 Muutosluvan tarvitsee, jos aikoo esimerkiksi muuttaa rakennuksen käyttötarkoitusta tai tehdä linjasaneerauksen. Tällaisia lupia on vireillä 137 kappaletta. Linjasaneeraukseen luvan saa keskimäärin 40 päivässä, käyttötarkoituksen muutoksen 48 päivässä.

Poikkeuksellisen paljon rakentavan Helsingin rakennustahti saattaisi olla vieläkin nopeampaa ilman rakennuslupien käsittelyn ruuhkautumista. HS uutisoi keskiviikkona, että Helsinki aloitti rakentamaan viime vuonna enemmän asuntoja kuin kertaakaan aiemmin koko 2000-luvulla.

Helsingissä alkoi viime vuonna lähes 6 000 uuden asunnon rakentaminen. Määrä on lähes 2 500 enemmän kuin vuonna 2014 ja yli tuhat enemmän kuin edellisenä ennätysvuonna 2011. Samaan aikaan myös toimitiloja aloitettiin rakennetaan enemmän kuin kertaakaan ennen vuoden 2008 finanssikriisiä.

Rakentamisbuumi näkyy myös rakennusvalvonnasta haettavien rakennuslupien määrässä. Rakennusvalvonta myönsi viime vuonna rakennuslupia yli 640 000 kerrosneliön rakentamiseen. Se on eniten sitten vuoden 2007, jolloin myönnettyjen rakennuslupien määrä oli yli 870 000 kerrosneliötä.

Rakennuslupien kysyntä on ollut vilkasta myös tänä vuonna. Rakennusvalvonnassa on paraikaa vireillä yli 350 rakennuslupahakemusta. Niistä yli kolmannes, noin 120, koskee joko liike- tai asuinkäyttöön tehtävän uudisrakennuksen rakentamista.

”Tavoitteemme on, että 80 prosenttia kaikista luvista käsitellään kuudessa viikossa”, kertoo rakennusvalvontaviraston virastopäällikkö Lauri Jääskeläinen.

”Se edellyttää tietenkin, että kaikki hakupaperit ovat kutakuinkin kunnossa.”

Viimeiset vuodet osoittavat, että hakemusten käsittelyyn kuluu huomattavasti pidempään kuin kuusi viikkoa eli 42 päivää. Pientalon kohdalla käsittelyyn on kulunut vuosina 2010–2015 keskimäärin 62 päivää ja kerrostalon kohdalla 133 päivää.

Tänä keväänä käsittelyajat saattavat pidentyä entisestään, sillä rakennusvalvonta kärsii henkilöstöpulasta. Rakennusvalvonnassa työskentelee tavallisesti noin 30 lupakäsittelijää. Nyt rivistä on kuudennes pois muun muassa pitkien sairaslomien takia.

”Meillä on juuri nyt vaikea tilanne johtuen vuodenaikaan osuvasta piikistä, koko rakentamisen volyymin kasvusta sekä muutaman ikävän sairastapauksen yhdistelmästä”, sanoo rakennusluvista vastaavaa osastoa rakennusvalvontavirastossa johtava Henna Helander.

Helander tarkoittaa vuodenaikapiikillä sitä, että rakentaminen vilkastuu perinteisesti keväisin ja kesäisin.

Rakennusvalvonta on työntekijöiltään Helsingin iäkkäin virasto. Se tarkoittaa, että virastossa jää paljon ihmisiä eläkkeelle. Helander sanoo henkilöstön vaihtuvuuden hidastavan lupakäsittelyä, sillä lupakäsittelyn opettamiseen menee kauan aikaa.

Osittain resurssipulan takia rakennusvalvonta on myös keventänyt joitain lupakäsittelyjä tai luopunut rakennusluvan vaatimisesta.

Helsinki on hakenut uusia rakennuslupakäsittelijöitä, mutta virastoa johtavan Jääskeläisen mukaan työvoimaa on ollut vaikeaa löytää.

”Rakentaminen alkaa olla pääkaupunkiseudulla vilkasta ja pätevistä suunnittelijoista alkaa olla pulaa. Tarvitsisimme kokeneita lupakäsittelijöitä, mutta aina kun rakentaminen yksityisellä puolella lähtee vilkastumaan, niin julkisen puolen palkkataso tuppaa jäämään jälkeen”, Jääskeläinen sanoo.

Osa rakennusvalvonnan työntekijöistä on sitä mieltä, että lupakäsittelyn ruuhkautuminen ja henkilöstön vähäisyys hidastavat koko kaupungin rakentumista.

”Elämme jatkuvasti kädestä suuhun. Minullekin yksi lupakäsittelijä sanoi, että hänellä on Jätkäsaaressa vielä ennen kesää kymmenen luvan käsittely edessä. Tämän lisäksi hänellä on vielä muitakin alueita ja niiden luvat päälle”, sanoo toimistopäällikkö Juha Veijalainen rakennusvalvonnasta.

”Suunnittelupuolella ja kaavoituspuolella on ihmisiä, jotka hoitavat alueita päätöikseen. Meidän lupakäsittelijöillä on useampia alueita. Ja kun lupakäsittelijöiden pitää käydä lupia lupa kerrallaan lävitse, niin tässä on ihan selvä ristiriita. Ei viranomainen voi sanoa esimerkiksi pienrakentajille, että teemme nyt näitä isoja hankkeita ja palaamme tuohon hankkeeseen sitten puolen vuoden päästä uudelleen.”

Helsingin kaavoitusta johtava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) myöntää, että käsittelijöiden palkkaamisessa on ollut ongelmia.

”Se on totta, ettei rekrytointi ole ollut ihan helppoa. Rakennusvalvonnan tehtävät eivät välttämättä aina ole olleet kaikkein halutuimpia, koska ihmiset eivät tule ajatelleeksi kuinka monipuolisia ja mielenkiintoisia ne ovat. Mutta on sinne onnistuttu myös palkkaamaan ihmisiä”, Sinnemäki sanoo.

”Rekrytoiminen ja perehdyttäminen on tietenkin iso työ. Uudet ihmiset eivät myöskään ole niin kokeneita kuin vanhemmat, mutta toivottavasti he tuovat myös uusia ideoita ja tuoretta osaamista.”

Sinnemäki ei kuitenkaan usko lupasuman hidastavan kaupungin rakentamista.

”Lupien myöntämisessä auttaa se, että olemme rekrytoineet ja rekrytoimme vielä lisää ihmisiä. Oletan, että pääsemme tänä vuonna tilanteeseen, jossa ruuhkaa päästään purkamaan”, Sinnemäki sanoo.

Myöskään Suomen suurimpiin rakennusliikkeisiin kuuluvan SRV ei usko rakennusvalvonnan käsittelyaikojen muodostavan ammattirakentajille pullonkaulaa.

”Pientalorakentamisen ja kertarakentamisen puolella se voi olla enemmänkin ongelma. Lupakäsittelyssä on paljon byrokratiaa ja pitää tietää, mitä ollaan tekemässä”, sanoo SRV:n asunnoista ja alueista vastaavan johtaja Antero Nuutinen.

Mitä esimerkiksi omakotitalon rakentamista suunnitelevan siis kannattaa tehdä? Hakea luvat nopeasti ja varata aikaa.

”Lupia hakevien on syytä tietää, että emme me ole ikäviä, jos emme pysty palvelemaan heitä heti. Tilannetta selittää tämä ruuhka-aika. Tilanne voi olla yksittäiselle ihmiselle aika karmea, jos rakennusprosessiin tulee yhtäkkiä pysähdys, kun he ovat kuvitelleet, että luvan saa nopeasti”, Helander sanoo.

”Rakentaminen on mennyt perhanan monimutkaiseksi. Ei kukaan kuvittele, että hän suunnittele ja rakentaa auton itse, mutta talon kohdalla tilanne on päinvastainen. Talo on aikamoinen kone, jossa on satojatuhansia yksityiskohtia, jotka pitää ratkoa”, Helander jatkaa.

Rakennusvalvontavirastoa johtava Jääskeläinen suosittelee jättämään rakennuslupahakemukset viimeistään vapun jälkeisellä viikolla, jos aikoo rakentaa esimerkiksi omakotitaloa kesällä.

”Pidämme heinäkuussa kolme niin sanottua sulkuviikkoa, jolloin lupia ei käsitellä. Lupahakemus pitää saada meille heti vapun jälkeisellä viikolla, jos haluaa, että lupa saadaan käsiteltyä ennen sulkuviikkoja.”

Jonne Heinonen / HS
Jätkäsaareen rakennetaan uusia asuntoja.
Jätkäsaareen rakennetaan uusia asuntoja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat